Πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία: Στα λευκά περιοχές της Αττικής – Διακοπή κυκλοφορίας, πού χρειάζονται αλυσίδες στη χώρα

Ένα ψυχρό μέτωπο διασχίζει με πολύ μεγάλη ταχύτητα τη χώρα μας από την αρχή της μέρας σήμερα, προκαλώντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις βοριάδες.

Παράλληλα βροχές και σποραδικές καταιγίδες εκδηλώνονται στο Αιγαίο, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις σημειώνονται σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και κατά τόπους σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Η κακοκαιρία είναι χαμηλής Κατηγορίας 1, όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI). Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στη Δυτική Ελλάδα και στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ο καιρός θα βελτιωθεί. Εξαίρεση αποτελεί η Θράκη, όπου κατά τόπους και κατά περιόδους έως και μετά το μεσημέρι θα σημειώνεται χιονόνερο ή χιόνι.

Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τα φαινόμενα γρήγορα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, και μετά το μεσημέρι θα εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές της Βοιωτίας, της Αττικής και της Εύβοιας. Σε αυτές τις περιοχές παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται σε υψόμετρο γενικά μεγαλύτερο των 300-350 μέτρων, και πιθανώς κατά διαστήματα σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της βόρειας και δυτικής Αττικής.

Παράλληλα, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Κρήτης, ενώ από το απόγευμα θα χιονίσει στα ορεινά της Νάξου, καθώς επίσης σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Χίου και της Λέσβου.

«Κλείδωσαν» τα χιόνια στην Αθήνα σήμερα
Νέες χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες στην Αττική με το νέο κύμα της κακοκαιρίας να μας δείχνει τα δόντια του.

Πυκνή χιονόπτωση σε Πάρνηθα, Βίλια και Ιπποκράτειο πολιτεία αυτή την ώρα.

Χιόνια και ισχυρούς ανέμους έφερε στη Β. Ελλάδα η κακοκαιρία «εξπρές»- Σε ποια σημεία του οδικού δικτύου της Κ. Μακεδονίας χρειάζονται αλυσίδες

Χιόνια και ισχυρούς ανέμους έφερε στη βόρεια Ελλάδα η κακοκαιρία «εξπρές». Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στις ορεινές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, στη Χαλκιδική, τις Σέρρες, την Ημαθία και την Πέλλα. Στη Θεσσαλονίκη πνέουν βοριάδες που φτάνουν τα 7-8 μποφόρ.

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη για τα οχήματα που κινούνται στην Ημαθία, από το 83ο έως το 97ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) και στην επαρχιακή οδό Βέροιας- Σελίου. Στην Πέλλα, από το 20ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας έως το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στη Χαλκιδική απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες από το 45ο έως το 62ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου, από το 54ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Ιερισσού, μέσω Ταξιάρχη, από το 49ο έως 92ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Ιερισσού.

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στις επαρχιακές οδούς Σανών- Δουμπιών, Βάβδου -Σημάντρων, Νεοχωρίου – Βαρβάρας και Ολυμπιάδας – Βαρβάρας, επίσης από το 1ο ως το 10ο χλμ της επαρχιακής Παλαιοχωρίου- Αγίου Νικολάου και μέσα στα δημοτικά διαμερίσματα Ταξιάρχη, Βάβδου, Σανών, Δουμπιών, Πολυγύρου και Παλαιοκάστρου.

Αλυσίδες χρειάζονται σε δασικές οδούς Πολυγύρου -Ταξιάρχη, Παλαιόχωρας- Ταξιάρχη και Βραστάμων – Ταξιάρχη.

Από τις δυνατές ριπές του ανέμου, δύο δέντρα έπεσαν στη συμβολή των οδών Κερκύρας και Μακρυρράχης στην Καλαμαριά και στη συμβολή των δρόμων Αγράμπελης και Μαυρομάτη στο Πανόραμα.

Πού θα μείνουν κλειστά τα σχολεία

Στο μεταξύ, κλειστές θα παραμείνουν σήμερα, Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στις δημοτικές ενότητες Σοχού, Λαχανά και Βερτίσκου του δήμου Λαγκαδά, λόγω των χιονοπτώσεων που σημειώνονται, με απόφαση του δημάρχου Ιωάννη Ταχματζίδη. Κλειστό θα παραμείνει και το Ειδικό Σχολείο Λοφίσκου, ενώ δεν θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί στις προαναφερόμενες περιοχές, όπως και τα ΚΔΑΠ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Λαγκαδά, οι σχολικές μονάδες στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες θα λειτουργήσουν κανονικά. Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων αύριο, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Λόγω της έντονης χιονόπτωσης, κλειστές θα παραμείνουν για σήμερα Τρίτη ορισμένες σχολικές μονάδες και στον δήμο Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, στις Κοινότητες Αρναίας, Στανού, Παλαιοχώρίου, Νεοχωρίου, Βαρβάρας, Μεγάλης Παναγιάς, Σταγείρων και Στρατονίκης. Στις υπόλοιπες Κοινότητες τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.

Πάτρα: Σε ποιες περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω χιονοπτώσεων

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαϊας και Αιτωλοακαρνανίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ειδικότερα:

Στην Αχαϊα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες στα εξής σημεία:

– Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων-Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.

– Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων-Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας.

– Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων-Αιγίου, μέσω Πτέρης.

– Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων-Κλειτορίας, μέσω Λούσων και Πριόλιθου.

– Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων-χιονοδρομικού κέντρου.

– Στα δημοτικά διαμερίσματα Λεόντειο, Δεμέστιχα, Ρακίτα και Βετέικα του Δήμου Ερυμάνθου

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας-Προυσού από το 12ο χιλιόμετρο, στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λαμπιρίου, έως το 18ο χιλιόμετρο στην θέση Αραποκέφαλα.

Σε όλες τις προαναφερόμενες επαρχιακές οδούς επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε οι δρόμοι να παραμένουν ανοιχτοί.

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ:

ΣΕΤΤΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

http://www.forecastweather.gr/καμερεσ/στερεασ-ελλαδασ/σέττα-ευβοιασ.html

ΣΤΕΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

http://www.forecastweather.gr/καμερεσ/στερεασ-ελλαδασ/στενή-ευβοίας.html

ΣΤΡΟΠΩΝΕΣ

http://www.forecastweather.gr/καμερεσ/στερεασ-ελλαδασ/στενή-ευβοίας.html

ΑΤΤΙΚΗ

ΠΑΡΝΗΘΑ 1

http://www.forecastweather.gr/καμερεσ/αττικησ/όρος-πάρνηθας-ανατολικά.html

ΠΑΡΝΗΘΑ 2

http://www.forecastweather.gr/καμερεσ/αττικησ/όρος-πάρνηθας-βόρεια.html

ΒΙΛΛΙΑ

http://www.forecastweather.gr/καμερεσ/αττικησ/βίλια-αττικής.html

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 1

http://www.forecastweather.gr/καμερεσ/αττικησ/ιπποκράτειος-πολιτεία.html

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 2

http://www.forecastweather.gr/καμερεσ/αττικησ/ιπποκρατειος-βόρεια-aνατολικά.html

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΠΙΣΟΔΕΡΙ

http://www.forecastweather.gr/καμερεσ/μακεδονιασ/πισοδέρι-φλώρινας.html

ΝΥΜΦΑΙΟ

http://www.forecastweather.gr/καμερεσ/μακεδονιασ/νυμφαίο-φλώρινας.html

ΦΛΩΡΙΝΑ

http://www.forecastweather.gr/καμερεσ/μακεδονιασ/φλώρινα.html

ΣΑΜΑΡΙΝΑ

http://www.forecastweather.gr/καμερεσ/μακεδονιασ/σαμαρίνα-γρεβενών-χωριό.html

ΣΑΜΑΡΙΝΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

http://www.forecastweather.gr/καμερεσ/μακεδονιασ/σαμαρίνα-γρεβενών.html

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

http://www.forecastweather.gr/καμερεσ/μακεδονιασ/άγιος-παύλος-νάσουσας.html

SOS για τέσσερις περιοχές

Όπως έχουν ήδη επισημάνει οι μετεωρολόγοι μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης θα σαρώσει τη χώρα νέα σφοδρή κακοκαιρία, με τον Σάκη Αρναούτογλου να προειδοποιεί τους κατοίκους στη Δυτική Μακεδονία αφού εκεί τα καιρικά φαινόμενα θα είναι έντονα από τις αμέσως επόμενες ώρες.

Αναλυτικότερα, ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ3 μίλησε για τη:

Φλώρινα,
Καστοριά,
Κοζάνη
και Γρεβενά

Ο καιρός «θα το «γυρίσει σε χιόνι με πολύ δυνατό άνεμο χοντρικά μετά τις 22:00 – 23:00 το βράδυ της Δευτέρας και μετά», προειδοποίησε ο Σάκης Αρναούτογλου.

Αναλυτικότερα, για το επόμενο 24ωρο θα έχουμε σφοδρούς βοριάδες σχεδόν σε όλη τη χώρα λόγω ενός νέου χαμηλού βαρομετρικού το οποίο κινείται γρήγορα προς την περιοχή μας.

Μέχρι το μεσημέρι στο νότιο Ιόνιο, στην Στερεά, στην Εύβοια, στη ΝΑ Θεσσαλία στη Μαγνησία, στην Χαλκιδική, στη ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα υπάρχουν συννεφιές και μπόρες βροχής αλλά και χιονιού.

Στο Αιγαίο έως και την Κρήτη ο καιρός θα είναι άστατος και θα έχουμε διάσπαρτες μπόρες και καταιγίδες.

Χιονίζει προς Δομοκό, Μπράλο, Καρπενήσι

Χιόνι πέφτει και σε ημιορεινά και ορεινά χωριά της Λαμίας και της δυτικής Φθιώτιδας – Χωρίς αλυσίδες η κυκλοφορία στους βασικούς οδικούς άξονες.

Ο χιονιάς επισκέφθηκε και πάλι τη Φθιώτιδα χωρίς μέχρι στιγμής να έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στους δρόμους.

Πιο συγκεκριμένα από τις 4:00΄ τα ξημερώματα άρχισε να χιονίζει προς Δομοκό και προς Καρπενήσι, όπου κατά διαστήματα είχαμε έντονες χιονοπτώσεις. Λίγο αργότερα άρχισε να χιονίζει και προς Μπράλο από το ύψος του Ελευθεροχωρίου και μετά.

Η Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Φθιώτιδας ήταν ετοιμοπόλεμη και άρχισε να ρίχνει αλάτι και να καθαρίζει το οδόστρωμα, όπου το είχε στρώσει, αφού σε ορισμένα σημεία η χιονόστρωση έφτασε τους 10 πόντους.

Μέχρι στιγμής η κυκλοφορία των οχημάτων και στους τρεις οδικούς άξονες διεξάγεται κανονικά χωρίς αλυσίδες.

Χιονίζει και στα ορεινά χωριά το νομού

Φρέσκο χιόνι έπεσε από νωρίς το πρωί και σε ημιορεινά και ορεινά χωριά του Δήμου Λαμιέων. Στην Παύλιανη, στην Καστανιά, στο Καπνοχώρι το έστρωσε ξανά, ενώ το χιόνι έφτασε το πρωί μέχρι την Υπάτη.

Τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαμιέων έχουν πιάσει δουλειά από νωρίς το πρωί για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Από τα ξημερώματα επίσης ο χιονιάς επισκέφτηκε και τα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας που ντύθηκαν και πάλι στα λευκά. Κι εδώ ο Δήμος Μακρακώμης είναι με τα μηχανήματα στους δρόμους για να κρατήσει ανοιχτό το επαρχιακό οδικό δίκτυο, σύμφωνα με το lamiareport.gr.

Χιονίζει στην ορεινή Χαλκιδική

Έντονη είναι η χιονόπτωση και στις ορεινές περιοχές της Χαλκιδικής. Όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο που δημοσιεύθηκε στη σελίδα Northmeteo, στην Αρναία έχει ξεκινήσει να χιονίσει με την θερμοκρασία να έχει πέσει αισθητά.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ σήμερα προβλέπονται σήμερα θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 10 μποφόρ θα πνέουν σχεδόν σε όλη τη χώρα. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην ανατολική χώρα, οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στα νότια.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν πρόσκαιρα στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Εύβοιας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και δε θα ξεπεράσει στη βόρεια Ελλάδα και τα κεντρικά της ανατολικής χώρας τους 06 με 10 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου και στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά τους 12 βαθμούς. Στις Κυκλάδες, στη Κρήτη και τα Δωδεκάνησα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 14 με 15 βαθμούς αλλά σε αυτές τις περιοχές η πτώση θα είναι αισθητή από το απόγευμα.

Ροή Ειδήσεων

Παιδί έπεσε σε κανάλι – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον εντοπισμό...

Ακρίβεια: Στρέφει τους καταναλωτές σε προϊόντα χαμηλής διατροφικής αξίας

Με ένα νέο πιο επιθετικό κύμα ακρίβειας βρίσκονται αντιμέτωποι...

Η Σανγκάη ετοιμάζεται να βγει από το lockdown

Τέλος στο lockdown στη Σανγκάη βάζει η Κίνα, καθώς...

Αθήνα: Ζητάδες τράβηξαν «χειρόφρενο» σε άνδρα με κλεμμένο αμάξι στην Διονυσίου Αρεοπαγίτη – Ο ρόλος οδηγού ταξί

«Φρένο» στην ξέφρενη κούρσα ατόμου που εντοπίστηκε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα με κλεμμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της Αθήνας, έβαλαν «μάχιμα» στελέχη της ομάδας...

Παιδί έπεσε σε κανάλι – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον εντοπισμό και τη διάσωση νεαρού άνδρα, ηλικίας από 15 έως 20 ετών, που έπεσε σε κανάλι...

Ακρίβεια: Στρέφει τους καταναλωτές σε προϊόντα χαμηλής διατροφικής αξίας

Με ένα νέο πιο επιθετικό κύμα ακρίβειας βρίσκονται αντιμέτωποι οι Έλληνες καταναλωτές με απροσδιόριστες όμως συνέπειες τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχική...