Στη Θεσσαλονίκη για την Agrotica ο Αλέξης ΤσίπραςΟ πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισκέπτεται σήμερα τη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα. 
 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξης Τσίπρας, περιοδεύει από το πρωί στη Θεσσαλονίκη και έχει συναντήσεις με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα. Μετά τη συνάντηση που είχε με αγρότες και κτηνοτρόφους στην περιοχή των Βασιλικών ο κ .Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου:

«Οι τρομακτικές αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, οι αυξήσεις στα γεωεφόδια και οι αυξήσεις που έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής και κάνουν ασύμφορη κάθε προοπτική επιβίωσης των κτηνοτρόφων, έχουν δημιουργήσει ένα υπαρξιακό πρόβλημα. 
Το υπαρξιακό πρόβλημα αφορά την ύπαιθρο, την ελληνική οικονομία, την ελληνική κοινωνία. Θα έχουμε παραγωγούς και κτηνοτρόφους σε αυτόν τον τόπο; 
Σήμερα είναι ασύμφορο. Η χώρα πριν από τρία χρόνια ήταν κάτω από το μέσο όρο σε ενεργειακό κόστος, ήταν 17η στην ακρίβεια του ρεύματος στην Ευρώπη. Σήμερα είναι πρώτη, χειρότερη από όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης προ επιδοτήσεων. Μετά τις επιδοτήσεις; Στους μη οικιακούς καταναλωτές, δηλαδή και στους αγρότες, δεύτερη. 
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια κάποιοι κερδίζουν δισεκατομμύρια και κάποιοι δεν αντέχουν να επιβιώσουν. Η αισχροκέρδεια των παραγωγών και των παρόχων συνεχίζεται κανονικά, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν την δυνατότητα να επιβιώσουν. 
Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. 

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται στα βουνά, εκφωνώντας εκθέσεις ιδεών για το πόσο σημαντικό είναι να επιστρέψουν νέοι άνθρωποι στην ύπαιθρο. Όμως αυτοί που ήδη βρίσκονται στην ύπαιθρο και καλλιεργούν τη γη ή είναι κτηνοτρόφοι, κινδυνεύουν με οικονομική κατάρρευση, κινδυνεύουν να μην έχουν να ζήσουν. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.  
Είναι απαραίτητο να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις για την προστασία του κόσμου της παραγωγής και των κτηνοτρόφων. Διότι αυτές οι τρομακτικές αυξήσεις έχουν καταστήσει ασύμφορη την παραγωγή και την παραμονή τους στην ύπαιθρο. 

Έχουμε καταθέσει προτάσεις. Το σημαντικότερο όμως είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι χωρίς παραγωγή η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται πάντοτε σε έναν φαύλο κύκλο. Χρειαζόμαστε τους αγρότες, χρειαζόμαστε τους κτηνοτρόφους, έχουμε υποχρέωση να τους ενισχύσουμε». 
Κατά τη συζήτηση που είχε νωρίτερα στο θερμοκήπιο των Βασιλικών ο κ. Τσίπρας με αγρότες και κτηνοτρόφους τόνισε πως «αν δεν σταματήσει  η αισχροκέρδεια και δεν υπάρξει  πλαφόν στην τιμή του ρεύματος στην πηγή, προκειμένου να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε  σαν οικονομία, σαν κοινωνία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις  δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Ειδικά  για τον κόσμο της παραγωγής αυτό είναι διαλυτικό».  

crossorigin="anonymous">

 
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις συζητήσεις του για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο κόσμος της παραγωγής, τόνισε πως έχει επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να παραδεχθούμε πως το αγροτικό εισόδημα ήταν περιορισμένο και τα προηγούμενα χρόνια, τώρα όμως γίνεται ασύμφορη η παραγωγή. Για αυτό πρέπει να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια στο χώρο της ενέργειας». 

Από την πλευρά τους αγρότες εξήγησαν πως όλα τα κόστη έχουν εκτοξευθεί. «Το βασικό λίπασμα από μισό ευρώ το κιλό πήγε 1 ευρώ. Το πετρέλαιο κίνησης έκανε 1,30 ευρώ τώρα κάνει πάνω από 2. Η κιλοβατώρα να μην συζητάμε για την ενέργεια. Αλλά το σημαντικό  είναι ότι δεν έχουμε πλέον εισόδημα. Βάζουμε από την τσέπη μας για να καλύψουμε τη διαφορά» σημείωσε ένας εξ αυτών. 
«Ήμασταν 17η χώρα στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ και τώρα είμαστε πρώτοι. Και στους μη οικιακούς καταναλωτές παραμένουμε μετά και τις επιδοτήσεις 2η  ακριβότερη χώρα» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας κι αυτό όπως εξήγησε έγινε τα τελευταία δύο χρόνια. «Παντού υπάρχει κρίση η εκτόξευση των τιμών όμως στην Ελλάδα οφείλεται στην αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας και των παρόχων που έχουν πάρει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο 3 δισ. ευρώ». «Έχουν οικονομήσει μόνο τον Σεπτέμβριο 500 εκατομμύρια οι πάροχοι βάζοντας τις τιμές στο θεό. Κι άλλα 300 εκατ. ευρώ το 2021 η ΔΕΠΑ από το φυσικό αέριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε στους αγρότες ότι έχει  επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Εξάλλου όπως σημείωσε πρέπει να παραδεχθούμε ότι το αγροτικό εισόδημα ήταν περιορισμένο και τα προηγούμενα χρόνια, τώρα όμως γίνεται ασύμφορη η παραγωγή. Για αυτό πρέπει να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια στο χώρο της ενέργειας γιατί είναι υπαρξιακό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Ροή Ειδήσεων

Μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη: Πέρασε η τροπολογία

Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε με το «παρών» ενώ ΚΚΕ,...

Ρωσία: Πώς τον Ιανουάριο δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο έλλειμμα σε 25 χρόνια [γράφημα]

Τα πρώτα δείγματα γραφής από το πλαφόν στην...

Κατάρρευση τετραώροφου κτιρίου μετά από νέα σεισμική δόνηση

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών σημειώθηκε στην Συρία...

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης – Το Καλάθι έχει πετύχει τόνισε ο Α. Γεωργιάδης

Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το «Δικαίωμα...

Μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη: Πέρασε η τροπολογία

Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε με το «παρών» ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μέρα 25 καταψήφισαν την τροπολογία. ...

Ρωσία: Πώς τον Ιανουάριο δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο έλλειμμα σε 25 χρόνια [γράφημα]

Τα πρώτα δείγματα γραφής από το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και το εμπάργκο σε αυτό που τέθηκε σε ισχύ από τις...

Κατάρρευση τετραώροφου κτιρίου μετά από νέα σεισμική δόνηση

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών σημειώθηκε στην Συρία σήμερα γύρω στις 10 μ.μ. με επίκεντρο τη μεθόριο Συρίας-Λιβάνου.Ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε αισθητός στη...