Ανδρουλάκης: Οχτώ παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ για τον επανασχεδιασμό του ΕΣΥ



Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επανέλαβε τη κριτική του για τη κυβερνητική πολιτική που αυξάνει τις ανισότητες

Οχτώ παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής για τον επανασχεδιασμό του ΕΣΥ πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην εκδήλωση «Τιμούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά σχεδιάζοντας το ΕΣΥ του μέλλοντος». 

«Χρειαζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο. Τονίζω, δημόσιο σύστημα. Αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες. Ένα ΕΣΥ αναγεννημένο και ισχυρό, που σπάει ανισότητες, που καλύπτει την πλειοψηφία της κοινωνίας μας σε κάθε γωνιά της πατρίδας. Ένα ΕΣΥ όπως αρμόζει στην ιστορία, στην ταυτότητα και τις αξίες της παράταξης μας. Όπως το οραματίστηκε ο Γιώργος Γεννηματάς και για την ενίσχυση του οποίου αγωνίστηκε η Φώφη Γεννηματά. Η πολιτική παρακαταθήκη της θα είναι φωτεινός φάρος στην πορεία μας προς το μέλλον» τόνισε. 

Ο κ. Ανδρουλάκης εκθείασε την πολιτική της διαδρομή και τίς επιλογές της, που είχαν πάντα επίκεντρο τον άνθρωπο καθώς κι ότι «ανέλαβε την παράταξη στα πολύ δύσκολα και την κράτησε όρθια μεγαλώνοντάς την και βάζοντας τις βάσεις για το μεγάλο άλμα που τώρα επιχειρούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ανδρουλάκης θύμισε τι έλεγε η Φώφη Γεννηματά για το ΕΣΥ: «Μέσα στην πανδημία αναδείχθηκε ιδιαίτερα η αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προστάτης και στήριγμα όλων μας. Αισθανόμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι, γιατί το ΕΣΥ φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ».

Όπως εξήγησε ο Νίκος Ανδρουλάκης για το ΠΑΣΟΚ απαιτούνται οχτώ μεγάλες αλλαγές:

1η παρέμβαση: Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Αναβάθμιση του ΕΟΔΔΥ ώστε να σχεδιάζει και να αξιολογεί πολιτικές, να καταγράφει και να επιτηρεί τους δείκτες υγείας του πληθυσμού και να συνεργάζεται με τους αρμόδιους επιστήμονες και ερευνητικούς φορείς για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων.

2η παρέμβαση: Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία.

Για τον σκοπό αυτό προτείνουμε:

•    Την δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Με αναβαθμισμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην λειτουργία τους.
•    Τα   δίκτυα    αναπτύσσουν νέου    τύπου    υπηρεσίες    Οικογενειακής Ιατρικής, με την ευθύνη ενός οικογενειακού γιατρού, και την συμμετοχή επαγγελματιών υγείας. Υπηρεσίες που φθάνουν σπίτι μας όταν τις έχουμε ανάγκη. Τόσο για τις ευπαθείς ομάδες, όσο και για το σύνολο του πληθυσμού.
•    Έμφαση    στην   πρόληψη.   Με    ενημερωτικές   εκστρατείες   για τον εμβολιασμό των παιδιών, για την σωστή διατροφή, με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου χωρίς τα αυθαίρετα ηλικιακά όρια που έθεσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και οδοντιατρική φροντίδα για τα παιδιά.
•    Δωρεάν γονιδιακό έλεγχο με τεστ στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, όπως προτείνει η Αντικαρκινική Εταιρεία που για μία ακόμα φορά θέλω να τους ευχαριστήσω για την προσφορά τους όπου για 48 ώρες μπορούσαν οι γυναίκες να διενεργούν εξετάσεις στα γραφεία μας
•    Να ενισχυθεί το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά και οι κινητές μονάδες να μπορούν να βρεθούν και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
•    Ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

•    Ο ΕΟΠΥΥ ως ασφαλιστικό ταμείο, αξιολογεί, διαπραγματεύεται, ρυθμίζει, με ενιαίους κανόνες τις συνεργασίες και την δημόσια δαπάνη.

3η παρέμβαση: Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία.

•    Με αξιοκρατική επιλογή Διοικητών

•    Με ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς και αυτονομία στην λήψη λειτουργικών αποφάσεων.
•    Με ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές βέβαια στο προσωπικό.
•    Με δυνατότητα συμβάσεων με ασφαλιστικές εταιρείες για άντληση πρόσθετων εσόδων.
•    Ένας νέος χάρτης Υγείας, που ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές.

•    Ώστε να μην έχουμε 17 Νοσοκομεία στο κέντρο της Αθήνας και να μην υπάρχει 1 Νοσοκομείο στην πολυπληθή πια Ανατολική Αττική.

4η παρέμβαση: Δημιουργία    Σύγχρονων    και    καινοτόμων    μονάδων περίθαλψης εκτός Νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

•    Κέντρα Χρόνιων Παθήσεων

•    Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.

•    Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, που λειτουργούν με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με τους απαραίτητους επαγγελματίες υγείας και ενσωματωμένες κοινωνικές υπηρεσίες.

5η παρέμβαση: Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ.

•    Κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες
•    Νέα σύγχρονα οργανογράμματα, ώστε να προκηρύσσονται άμεσα όλες οι θέσεις που εκκενώνονται.
•    Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, και αύξηση τους, ώστε να αμείβεται σωστά η προσπάθεια των υγειονομικών αλλά και να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων.
•    Ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα-ανθυγιεινά.

•    Παροχή κινήτρων για ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις

Ειδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί.

•    Ριζική αναμόρφωση και rotation στο σύστημα Ιατρικής Εκπαίδευσης και νέο αντικειμενικό σύστημα εξετάσεων για την απόκτηση ειδικότητας.
•    Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αύξηση των αποδοχών των ειδικευόμενων.
•    Αξιοποίηση νέων γιατρών που σήμερα δουλεύουν στο εξωτερικό, στις νέες μονάδες οικογενειακής ιατρικής.
•    Ενίσχυση των δυνατοτήτων εξέλιξης των νέων ιατρών με μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με ιατρικές σχολές και ερευνητικά κέντρα και σε συνέργεια με άλλες επιστήμες (βιολογία, χημεία κλπ).

6η Η Υγεία στα Νησιά.

•    Κάθε νησί θα έχει είτε επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο (για τα μεγάλα), είτε μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο Νοσοκομείο και πλήρη στελέχωση (για τα μικρότερα)
•    Για τα πολύ μικρά νησιά ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό.

•    Κίνητρα για την εξεύρεση του κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού με πρόσθετες αμοιβές, επιδοτήσεις ενοικίων και μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις σε Νοσοκομεία επιλογής τους.

7η παρέμβαση: Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης.

Για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

8η παρέμβαση: Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας.

•    Θέλουμε να καλύψουμε το χάσμα ποιοτικής περίθαλψης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αναπτύσσοντας υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών.
Αλλά και να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη συνεχούς υποστήριξης ηλικιωμένων, αναπήρων, μοναχικών ατόμων με χρόνιες παθήσεις
•    Να κάνουμε πράξη τον ψηφιακό φάκελο υγείας, την ψηφιακή κάρτα, τα στοχευμένα προληπτικά προγράμματα, τις καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επανέλαβε τη κριτική του για τη κυβερνητική πολιτική που αυξάνει τις ανισότητες. «Ο πληθωρισμός και η ενεργειακή ακρίβεια ενισχύουν περαιτέρω τις κοινωνικές ανισότητες» είπε και κατηγόρησε τη κυβέρνηση για εμμονή στην άρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Επίσης ήταν επικριτικός για τη κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, επαναλαμβάνοντας τη πρόταση για επιβολή κλιμακωτού πλαφόν στη λιανική τιμή, ώστε και οι πολίτες να είναι προστατευμένοι, αλλά και οι παραγωγοί και οι πάροχοι να συμμετέχουν στο κόστος, και να μην επιβαρύνονται μόνο οι καταναλωτές και το κράτος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι το κόμμα του προτείνει «δίκαιες πολιτικές, χωρίς να συσσωρεύουμε χρέη στις επόμενες γενιές και βιώσιμη ανάπτυξη, ανθεκτική για τις παγκόσμιες αλλαγές με πολλές και καλές θέσεις. Αυτή είναι η μεγάλη αξιακή διάφορα της σοσιαλδημοκρατικής προσέγγισης από το δημοσιονομικό λαϊκισμό, ο οποίος δημιουργεί καταστροφικά αποτελέσματα, γιατί έχει πάντα ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ειδικά για το ΕΣΥ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε, ότι μέσα στην πανδημία ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της κρίσης, χάρις όμως στην αυτοθυσία του προσωπικού του και στην ανθεκτικότητα των δομών του. Ταυτόχρονα ωστόσο, υπογραμμίστηκαν και οι παθογένειές του.

Κατέκρινε τη ΝΔ υποστηρίζοντας ότι δεν έμαθε τίποτα από την πανδημία και προωθεί ένα ακόμα πλήγμα για το ΕΣΥ: «Επιχειρεί με το τελευταίο σχέδιο νόμου να υπονομεύσει μια βασική αρχή του ΕΣΥ: Η ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ, οδηγεί στην μετατροπή ενός δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς» κατήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης.

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Oreshnik: Βίντεο αποκαλύπτει τα απομεινάρια του νέου ρωσικού πυραύλου

Ό,τι απέμεινε από τον πύραυλο Oreshnik (σ.σ που...

Προοπτικές ενίσχυσης των εξαγωγών φαρμάκου στη Σαουδική Αραβία

Νέο κεφάλαιο στη συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας στον τομέα...

Παναιτωλικός – Παναθηναϊκός: Η εισβολή του Βιτόρια και η ομιλία στο φινάλε του αγώνα

Ο Παναθηναϊκός πέρασε από το Αγρίνιο, επικρατώντας με 2-1...

Oreshnik: Βίντεο αποκαλύπτει τα απομεινάρια του νέου ρωσικού πυραύλου

Ό,τι απέμεινε από τον πύραυλο Oreshnik (σ.σ που στα ρωσικά σημαίνει τη φουντουκιά) είναι, για την ώρα, αποθηκευμένο σε μυστική τοποθεσία ...

Τραμπ: Συνεργασία με κυβέρνηση Μπάιντεν για διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία

Μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και τη νίκη του Τραμπ, οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα απεμπλακούν από τον πόλεμο ή...

Προοπτικές ενίσχυσης των εξαγωγών φαρμάκου στη Σαουδική Αραβία

Νέο κεφάλαιο στη συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας στον τομέα του φαρμάκου ανοίγει η πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, κατά την οποία...