Η απλή αναλογική δεν αφήνει κανένα περιθώριο για σκέψεις αυτοδυναμίας προκρίνοντας αποκλειστικά και μόνο τις συνεργασίες.
Του Αντώνη Αντζολέτου
Ο «καυγάς» ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών έχει αρχίσει και πάλι. Κάλπες πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης ζητεί η αντιπολίτευση, η λαϊκή ετυμηγορία θα ζητηθεί στην ώρα της, διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου.
«Θα είμαστε πρώτη δύναμη», λένε από την Κουμουνδούρου, «η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία» απαντούν με σκωπτικό τρόπο από την οδό Πειραιώς. Λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει στη Βουλή η μάχη του προϋπολογισμού στη Βουλή οι τόνοι είναι ήδη υψηλοί και τα δεδομένα συγκεκριμένα για όλα τα κόμματα.
Η απλή αναλογική δεν αφήνει κανένα περιθώριο για σκέψεις αυτοδυναμίας προκρίνοντας αποκλειστικά και μόνο τις συνεργασίες.
Τα κυβερνητικά στελέχη ξορκίζουν την απλή αναλογική και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την επιλογή του να την ψηφίσει το 2016. Και επειδή ο «διάβολος» κρύβεται στις λεπτομέρειες στα κομματικά επιτελεία παρακολουθούν ακόμα και τις αλλαγές που θα γίνουν στον πολιτικό χάρτη μετά τη απογραφή του 2021. Κυρίως αν χρειάζεται να «δυναμώσουν» και να στηρίξουν κάποιες περιφέρειες.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση μέσα στην εβδομάδα ξεκαθάρισε για το θέμα πως «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και θα γίνουν με την απογραφή του 2021. Δεδομένου του γεγονότος ότι η τελευταία απογραφή και πράξη συντελέστηκε στο τέλος Φεβρουαρίου, οποιαδήποτε στιγμή από Μάρτιο και εντεύθεν, θα σημαίνει ότι θα γίνουν οι εκλογές με την απογραφή η οποία ολοκληρώθηκε πέρυσι».
Για το αν θα αλλάξουν οι έδρες σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες και αν κάποιες θα μεταφερθούν καθοριστικός παράγοντας είναι ο μόνιμος πληθυσμός και όχι γενικά ο πληθυσμός της κάθε περιοχής. Δηλαδή δεν πρέπει να υπολογίζονται ούτε οι ετεροδημότες ούτε και όσοι έχουν αλλού τα εκλογικά τους δικαιώματα. Για αυτό, άλλωστε απαιτείται μια περαιτέρω επεξεργασία από τη Στατιστική Αρχή που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Η μέχρι στιγμής εικόνα είναι πως δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές.
Σε περιφέρειες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αναμένεται εκτός απροόπτου να καταγραφεί αύξηση εδρών. Αυτό ενδεχομένως επηρεάσει τις τελικές λίστες που θα καταρτιστούν. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να υπάρξει «συνωστισμός» πρωτοκλασάτων στελεχών μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά να ενισχυθούν όσο περισσότερο γίνεται και η περιφέρεια.
Η μεγάλη μάχη θα γίνει στις σε τετραεδρικές που θα εκπέσουν σε τριεδρικές. Εκεί συνήθως το «σκορ» είναι 3-1 υπέρ του πρώτου. Το ενδιαφέρον στρέφεται και στην πιθανότητα δυεδρικές να μετατραπούν σε μονοεδρικές.
Όλο αυτό το διαφοροποιημένο σκηνικό που θα προκύψει αφορά κυρίως το κυνήγι του σταυρού και τους υποψήφιους βουλευτές που ήδη έχουν ξεκινήσει την προεκλογική τους εκστρατεία. Είναι ξεκάθαρο πως η όποια αλλαγή γίνει σε σχέση με τις εκλογικές περιφέρειες δεν επιδρά στο συνολικό αριθμό εδρών τον οποίο παίρνει το κάθε κόμμα.
Μέχρι σήμερα εκλογικές περιφέρειες της «επαρχίας» έχουν αδικηθεί σε κάποιες περιπτώσεις γιατί πάρα πολλοί ψηφοφόροι ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό που αναμένεται είναι η κατά κανόνα μετακίνηση ορισμένων εδρών από περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες (8-10 ίσως) προς περιφέρειες της Β’ Αθηνών, την Ανατολικής Αττικής, τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως 1-2 άλλων περιφερειών.
Για να γίνει αντιληπτή η κινητικότητα που έχει καταγραφεί στον αριθμό των εκλεγμένων βουλευτών ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος ανέφερε μεταξύ άλλων στα social media πως η Α’ Αθήνας σταθερά σε κάθε απογραφή χάνει έδρες. Σήμερα εκλέγει 14 βουλευτές και το 1990 εξέλεξε 21.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.