Αθλητικός Τουρισμός: Οι προοπτικές για την Ελλάδα – Ποιος ο τζίρος παγκοσμίωςΠερίπου 20 εκατ. ευρώ «μπήκαν» στην οικονομία της Αττικής από τον πρόσφατο Μαραθώνιο, στον οποίο συμμετείχαν 18.000 ξένοι δρομείς, ενω άλλα 25 εκατ. ευρώ ήταν ο τζίρος που δημιουργήθηκε σε τρεις ημέρες από το «Ράλι Ακρόπολις» του 2021 και σε περιοχές εκτός Αθηνών

Στο 1,8 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι θα φτάσει ο τζίρος του αθλητικού τουρισμού παγκοσμίως το 2030, έναντι 1 δισ. δολ σήμερα, μια τεράστια αγορά, από την οποία η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πάρει μερίδιο, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Δημήτρης Φραγκάκης, μιλώντας σήμερα στο κεντρικό συνέδριο της 37ης διεθνούς έκθεσης Philoxenia, στη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικά, ο κ. Φραγκάκης ανέφερε ότι περίπου 20 εκατ. ευρώ «μπήκαν» στην οικονομία της Αττικής από τον πρόσφατο Μαραθώνιο, στον οποίο συμμετείχαν 18.000 ξένοι δρομείς, ενω άλλα 25 εκατ. ευρώ ήταν ο τζίρος που δημιουργήθηκε σε τρεις ημέρες από το «Ράλι Ακρόπολις» του 2021 και σε περιοχές εκτός Αθηνών. Επιπλέον, ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος στης Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, προβλήθηκε σε 28 κανάλια του εξωτερικού, εξασφαλίζοντας στη χώρα μας προβολή, που αν οι αρμόδιοι φορείς την είχαν πληρώσει, θα στοίχιζε 17 εκατ. ευρώ, ήτοι το 50% του ετήσιου προϋπολογισμού του ΕΟΤ.

Από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους του τουρισμού στην Ελλάδα είναι ο αθλητικός, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Όπως είπε, απευθύνοντας χαιρετισμό στη διοργάνωση, ο αθλητικός τουρισμός αντιστοιχεί στο 12,2% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, ενώ συμπλήρωσε ότι η αναπτυξιακή ώθηση που δίδει γενικά ο τουρισμός στην οικονομία είναι τεράστια. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, χαρακτήρισε τον αθλητικό τουρισμό ως μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παγκοσμίως, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το όφελος από αυτόν δεν μεταφράζεται μόνο σε όρους εξωστρέφειας και οικονομίας, αφού συνδέεται με την ευεξία, το ευ ζην και την ποιότητα ζωής και για αυτό πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας για όλα τα κράτη.

Στη συμβολή του αθλητικού τουρισμού όχι μόνο στην εθνική, αλλά και στην τοπική και περιφερειακή οικονομία, αλλά και στην εξυπηρέτηση των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, που έχουν τεθεί από τον ΟΗΕ, αναφέρθηκε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, κάνοντας λόγο για μεγάλη δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης του τομέα και υπενθυμίζοντας πως περισσότερες από 270 εκδηλώσεις γίνονται στον άξονα της αρχαίας Εγνατίας Οδού, από τη Θράκη και τη Μακεδονία, ώς την Ήπειρο, με προφανή οφέλη.

Μεγάλη διοργάνωση έρχεται στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο

crossorigin="anonymous">

Τουλάχιστον μία μεγάλη αθλητική διοργάνωση κάθε μήνα στη Θεσσαλονίκη: αυτός είναι ο στόχος του κεντρικού δήμου, όπως επισήμανε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση. «Θέλω μάλιστα να πιστεύω πως τον Σεπτέμβριο θα έχουμε μια μεγάλη έκπληξη στη Θεσσαλονίκη» ως προς την ανάληψη διοργάνωσης, υπογράμμισε, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις θα πρέπει να οριστικοποιηθούν, πριν γίνουν περισσότερες ανακοινώσεις. «Για να πετύχουμε στον αθλητικό τουρσμό, χρειάζεται να προσέξουμε δύο πράγματα: πρώτον, τις υποδομές και δεύτερον την προσέλκυση μεγάλων διοργανώσεων. Ως προς τις πρώτες, είμαστε πίσω, αλλά γίνονται πράγματα» είπε, τονίζοντας ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν «γηπεδάκια σε κάθε γειτονιά». Ενδεικτικά ανέφερε τα έξι γήπεδα που δημιουργούνται στη Νέα Ελβετία, μεταξύ των οποίων δύο μεγάλα ποδοσφαίρου και ένα καλαθοσφαίρισης.

Με πανιά ιστιοφόρων θα γεμίσει ο Θερμαϊκός το 2024, καθώς η Θεσσαλονίκη -και συγκεκριμένα ο Ναυτικός Ομιλος (ΝΟΘ)- ανέλαβε το ιστιοπλοϊκό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων 420/470, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης της Κλάσης 420 στην Ουγγαρία, όπως υπενθύμισε η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού, Βούλα Πατουλίδου. Περιέγραψε επίσης τον τρόπο με τον οποίο άλλες ευρωπαϊκές πόλεις κεφαλαιοποιούν κατά τη διάρκεια δεκαετιών τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, αναφέροντας ενδεικτικά το παράδειγμα της Βαρκελώνης, η οποία από το 1992 (οπότε η Ισπανία φιλοξένησε τους Ολυμπιακους Αγώνες) μέχρι σήμερα εισπράττει έσοδα, «γιατί πουλάει ό,τι καλό είχε κάνει τότε».

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει χάσει το τρένο της αξιοποίησης των αθλητικών υποδομών που δημιουργήθηκαν για την Ολυμπιάδα του 2004 και δεν μπόρεσε να χτίσει πάνω στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως έκανε για παράδεγμα η Ισπανία, εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος αναφέρθηκε πάντως στα οφελη από το δρομικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, εξαφαλίζοντας στην πόλη εξωστρέφεια και προσελκύοντας στη Βόρεια Ελλάδα αθλητές από το εξωτερικό.

Ροή Ειδήσεων

Νέα ημερομηνία για τη συζήτηση του Καθηγητή Χρήστου Ζερεφού με τη Βίκυ Φλέσσα

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες στις μετακινήσεις, συνεπεία των...

ΚΤΕΟ: Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι επαναληπτικές εξετάσεις των υποψηφίων ελεγκτών

Ο τόπος διεξαγωγής των εξετάσεων είναι το αμφιθέατρο...

Dell: Καταργεί περίπου 6.650 θέσεις εργασίας

Η κατασκευάστρια υπολογιστών Dell Technologies Inc θα καταργήσει...

Μητσοτάκης για σεισμό στην Τουρκία: Βαθιά οδύνη για την καταστροφή – Θέτουμε τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη διάθεση της Ελλάδας για την παροχή βοήθειας στην Τουρκία σε ό,τι ζητηθεί.  ...

Νέα ημερομηνία για τη συζήτηση του Καθηγητή Χρήστου Ζερεφού με τη Βίκυ Φλέσσα

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες στις μετακινήσεις, συνεπεία των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη 7 Φεβρουαρίου  συζήτηση του Γενικού Γραμματέα της...

ΚΤΕΟ: Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι επαναληπτικές εξετάσεις των υποψηφίων ελεγκτών

Ο τόπος διεξαγωγής των εξετάσεων είναι το αμφιθέατρο του κτιρίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ...