Πάτρα: Το πρώτο κτίριο με 3D εκτύπωση«Το Κτίριο του Αύριο» θα χτιστεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών με την πιο σύγχρονη τεχνολογία και θα λειτουργεί ως κόμβος καινοτόμου επιχειρηματικότητας για νέους επιστήμονες. 

Μια επανάσταση στον κλάδο της κατασκευής κτιρίων πρόκειται να λάβει χώρα σύντομα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου θα ανεγερθεί το πρώτο στην Ελλάδα κτίσμα με την μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Προ ημερών, το Πανεπιστήμιο Πατρών ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον Όμιλο Ηρακλής για την κατασκευή ενός πειραματικού ισόγειου δομήματος, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και καινοτόμων υλικών εντός της Πανεπιστημιούπολης.

Για την κατασκευή του κτιρίου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε πραγματική κλίμακα η τεχνολογία ρομποτικής τρισδιάστατης εκτύπωσης σκυροδέματος (3D Concrete Printing).

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing) είναι σχετικά πολύ νέα στις κατασκευές. Αποτελεί μία μέθοδο προσθετικής κατασκευής στην οποία κατασκευάζονται αντικείμενα μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως παρά το γεγονός ότι στα πρώτα της βήματα χρησιμοποιούσε ως πρώτη ύλη κυρίως το πλαστικό, πλέον έχει προσθέσει στη «φαρέτρα» της διάφορα μέταλλα, και τελευταία μέχρι και τσιμέντο για την κατασκευή κτιρίων.

Μπετά σε λίγες ώρες

crossorigin="anonymous">

Η κατασκευή ενός κτίσματος με εκτυπωτή μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες ώρες, δηλαδή σε χρόνο ρεκόρ και σε στρώσεις με τη χρήση ενός ειδικού μείγματος τσιμέντου. Η μείωση του απαιτούμενου προσωπικού αλλά και η μείωση του κόστους για τη χρήση των υλικών κάνει τα 3D printed κτίρια πολύ πιο οικονομικά.

Πολλαπλά οφέλη

Οπως δήλωσε στην «Π» ο αντιπρύτανης Ερευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Δημόπουλος, το νέο κτήριο θα αλλάξει την Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας, παρέχοντας τις υποδομές σε νέους επιστήμονες να αναπτύξουν επιχειρηματικά καινοτόμες ιδέες, καθώς θα λειτουργεί ως κόμβος καινοτόμου επιχειρηματικότητας για νέους επιστήμονες.

Η τεχνολογία κατασκευής του, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ο υψηλός βαθμός ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης επιτρέπει:

  • Ευελιξία σχεδιασμού – Η κατασκευή πολύπλοκων δομών υψηλής καμπυλότητας γίνεται εφικτή
  • Ταχύτητα κατασκευής – Ο χρόνος κατασκευής μειώνεται τουλάχιστον στο ήμισυ, γεγονός που επιβεβαιώνεται από πιλοτικές και εμπορικές εφαρμογές (ταχ. διάστρωσης πάνω από 0,3 μέτρα/δευτερόλεπτο)
  • Μειωμένα απόβλητα – Μειώνεται η απόρριψη υλικών λόγω αστοχίας, επιτρέποντας έτσι την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της κατασκευής
  • Μείωση εργατικού κόστος

Ροή Ειδήσεων

ΕΕ: Ελλιπής η εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, λέει το ΕΕΣ

Την αργή πρόοδο της ΕΕ προς την ολοκλήρωση...

Δίκυκλο παρέσυρε 64χρονη με το εγγόνι της

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση,...

Ερντογάν: Προς ψήφιση το τουρκορλυβικό μνημόνιο – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Καλίν: Θέλουμε τα F-16 χωρίς όρους, αν δεν...

Εύβοια: Νεκρός μετανάστης από υποθερμία σε παραλία- Διασώθηκαν 15

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε...

ΕΕ: Ελλιπής η εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, λέει το ΕΕΣ

Την αργή πρόοδο της ΕΕ προς την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας διαπιστώνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), με έκθεσή του που...

Δίκυκλο παρέσυρε 64χρονη με το εγγόνι της

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά, Βιβλίο, Ταξίδι, Ευζωία, Διατροφή Αγγελίες εργασίας & recruitment software. Όλες οι δυνατότητες σε...

Ερντογάν: Προς ψήφιση το τουρκορλυβικό μνημόνιο – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Καλίν: Θέλουμε τα F-16 χωρίς όρους, αν δεν τα πάρουμε, θα εξετάσουμε εναλλακτικές - Μήνυμα στήριξης στην κυριαρχία της Ελλάδας από το Ισραήλ...