Με κάρτα καυσίμων στο βενζινάδικο – Αρχές Απριλίου ανοίγει πλατφόρμα – Τι θα γίνει με όσους δεν έχουν smartphone

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο τουλάχιστον, η κυβέρνηση θα επιδοτήσει την αγορά καυσίμων για πολίτες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Το μέγα ζήτημα είναι πως θα πάρουν οι πολίτες την επιδότηση αυτή.

Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσαν σήμερα (17.03.2022) οι αρμόδιοι υπουργοί, η επιδότηση καυσίμων αφορά 60 λίτρα καυσίμου το μήνα, με 22 λεπτά το λίτρο. Η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης θα γίνει στην πηγή και θα φτάσει στα 15 λεπτά το λίτρο. Απ’ αυτό, κάποιοι θα είναι διπλά ωφελημένοι.

Η επιδότηση καυσίμων αφορά φυσικά πρόσωπα με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Αυτοί, θα μπούν σε ειδική πλατφόρμα που θα «ανέβει» στο gov.gr το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, θα δηλώσουν τα στοιχεία τους και αν είναι δικαιούχοι, θα πάρουν την επιδότηση.

Δικαιούχοι είναι τα φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση θα δοθεί με την κάρτα καυσίμων, η οποία θα είναι ηλεκτρονική, στα πρότυπά του freedom pass για τον εμβολιασμό των νέων.

Η ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης. Για τους πολίτες που δεν έχουν smartphone, το ποσό που τους αναλογεί θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους, τον οποίο, προφανώς, θα έχουν δηλώσει στην πλατφόρμα.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, ο πολίτης θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

  • Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.
  • Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.
  • Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 27 λεπτά το λίτρο).
  • Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Παραδείγματα

  • Με 2,10 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,88 ευρώ.
  • Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.
  • Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ.
  • Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Σαντορίνη: Νεκρή μέσα στην καμπίνα της βρέθηκε επιβάτιδα κρουαζιερόπλοιου

Η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά...

Γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο

Την ζωή της έχασε μία γυναίκα στο Κιάτο Κορινθίας,...

Σύλληψη 17 ατόμων στον τελικό κυπέλλου ποδοσφαίρου

Στη σύλληψη 17 ατόμων για διάπραξη διαφόρων αδικημάτων προχώρησε...

Ξάνθη: Έβαζε παράνομα μετανάστες στη χώρα με… κλεμμένο όχημα

Για παράνομη διακίνηση μεταναστών συνελήφθη οδηγός αυτοκινήτου στον οικισμό...

Σαντορίνη: Νεκρή μέσα στην καμπίνα της βρέθηκε επιβάτιδα κρουαζιερόπλοιου

Η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής. Νεκρή μέσα στην καμπίνα της βρέθηκε επιβάτιδα κρουαζιερόπλοιου στη Σαντορίνη,...

Γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο

Την ζωή της έχασε μία γυναίκα στο Κιάτο Κορινθίας, όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, η γυναίκα, 61 ετών, παρασύρθηκε...

Σύλληψη 17 ατόμων στον τελικό κυπέλλου ποδοσφαίρου

Στη σύλληψη 17 ατόμων για διάπραξη διαφόρων αδικημάτων προχώρησε χθες Σάββατο, η ΕΛ.ΑΣ πριν κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του τελικού αγώνα...