Μετρό Θεσσαλονίκης: Επιστροφή του αρχαίου Κρηναίου – Φωτογραφίες


Η επανατοποθέτηση θα ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου – Ακολουθεί ο σταθμός «Βενιζέλου» την άνοιξη του 2023

Η ουρά μπροστά στο Παπάφειο Ιδρυμα, νωρίς το πρωί της Κυριακής, ήταν ατελείωτη. Θεσσαλονικείς περίμεναν καρτερικά για την πρώτη τους κατάβαση στα έγκατα του μετρό από την έβδομη στάση του, όχι βέβαια ως επιβάτες, αλλά ως επισκέπτες.

«Τριάντα πέντε χρόνια κάνω υπομονή, δύο ώρες δεν είναι τίποτα. Ποιος ξέρει, μπορεί να μην το προλάβω ποτέ», έλεγε ένας ηλικιωμένος κύριος λίγο πριν κατέλθει στις υπόγειες εγκαταστάσεις του. Την ίδια ώρα στον σταθμό του μετρό «Αγία Σοφία» δεν κατέβαιναν επισκέπτες, αλλά αρχαιότητες. Η επιχείρηση για την επιστροφή του Κρηναίου της ύστερης αρχαιότητας είχε ξεκινήσει. Δύο μεγάλοι γερανοί σήκωναν τα δύο ογκώδη τμήματα της τοιχοποιίας του για να τα επανατοποθετήσουν στη θέση όπου είχε αποκαλυφθεί πριν από περίπου τρία χρόνια. Η εντυπωσιακή, σχεδόν κινηματογραφική μεταφορά ακίνητων ευρημάτων από το Καλοχώρι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε μια Κυριακή με ανοιχτή την αγορά, ήταν ένα υπερθέαμα. Μια άλλη ουρά από περίεργους περαστικούς είχε σχηματιστεί γύρω από τον αποκλεισμένο χώρο, για να απαθανατίσουν το μοναδικό θέαμα με τα κινητά τους.

Το πράσινο φως για την επιστροφή του Κρηναίου έδωσε την περασμένη Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που γνωμοδότησε υπέρ της μελέτης για τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου στην πλατεία Μακεδονομάχων, όπου οι εργασίες του μετρό έφεραν στο φως σπουδαία ευρήματα από τη διαχρονική πόλη. Επίκεντρο αυτής το Κρηναίο/Νυμφαίο μνημειακών διαστάσεων της ύστερης αρχαιότητας, το πλέον επιβλητικό και πολυτελές αρχιτεκτόνημα του είδους του, ως προς τις διαστάσεις και την κατάσταση διατήρησής του, που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

crossorigin="anonymous">

Το μνημείο είχε εντοπιστεί τον Μάρτιο του 2016 βορειοδυτικά του σταθμού «Αγία Σοφία», στη συμβολή των οδών decumanus maximus και cardo –το διαχρονικό σταυροδρόμι των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας–, όπου οι ανασκαφές αποκάλυψαν κτιριακά συγκροτήματα με ψηφιδωτά δάπεδα, μαρμάρινες και γύψινες διακοσμήσεις.

Το Κρηναίο/Νυμφαίο είχε αποσπαστεί ώστε μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών στον σταθμό «Αγία Σοφία» να επανέλθει στη θέση του και να αναδειχθεί κατά χώραν μαζί με τα καταστήματα και τα εργαστήρια της αγοράς πρωτοβυζαντινών χρόνων που αποκάλυψε βορειοδυτικά της πλατείας η επέκταση της ανασκαφής. Η νέα μελέτη προβλέπει ένα στέγαστρο σε δύο διαφορετικά επίπεδα που θα σκεπάζει και θα προστατεύει τόσο τα ευρήματα όσο και την είσοδο της στάσης του μετρό. Καλύπτει σε μήκος σχεδόν ένα οικοδομικό τετράγωνο, ενώ θα είναι ορατός ο αρχαιολογικός χώρος αλλά και ο βυζαντινός ναός της Αχειροποιήτου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Μετρό

Ροή Ειδήσεων

Θεσσαλία: Δυναμώνουν τα μπλόκα των αγρότων

Στα μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας και...

Kακοκαιρία Βarbara: Ποια δρομολόγια λεωφορείων δεν πραγματοποιούνται- Νέα ενημέρωση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωση, ισχύουν...

Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων, στους 1.900 οι νεκροί

Στους 1.121 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από...

Κακοκαιρία «Barbara»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη

Δείτε σε ποιες περιοχές έχει ληφθεί ήδη απόφαση...

Θεσσαλία: Δυναμώνουν τα μπλόκα των αγρότων

Στα μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας και ειδικότερα σε αυτά της Θεσσαλίας όπου βρίσκεται το κέντρο των κινητοποιήσεων παραμένουν οι αγρότες, ενισχύοντάς...

Kακοκαιρία Βarbara: Ποια δρομολόγια λεωφορείων δεν πραγματοποιούνται- Νέα ενημέρωση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωση, ισχύουν οι ακόλουθες μεταβολές

Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων, στους 1.900 οι νεκροί

Στους 1.121 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον πρώτο σεισμό στην Τουρκία, σύμφωνα με την υπηρεσία καταστροφών της χώρας. Αυτό ανεβάζει τον...