Κώστας Τσιάρας: Σε πλήρη εξέλιξη το μεγαλύτερο κτηριακό πρόγραμμα στην δικαιοσύνηΟ υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι έχει υπογραφεί ήδη η διακήρυξη για το νέο πρωτοδικείο και την νέα εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας

Αυτή την περίοδο συντελείται το μεγαλύτερο κτηριακό πρόγραμμα που έχει γίνει ποτέ στην ελληνική Δικαιοσύνη, με την κατασκευή επτά νέων δικαστικών μεγάρων μέσω του προγράμματος ΣΔΙΤ, σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στο Κιλκίς, στην Έδεσσα, στις Σέρρες, στο Βόλο, στη Λαμία, στο Ηράκλειο και στα Χανιά, ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.  
 
Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την επιλογή και επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι έχει υπογραφεί ήδη η διακήρυξη για το νέο πρωτοδικείο και την νέα εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ώστε μέχρι το τέλος του 2026 να έχουμε ένα νέο πρωτοδικείο και μια νέα εισαγγελέα Πρωτοδικών 50.000 τ.μ. στον χώρο που βρίσκεται πάνω από το Εφετείο, πάνω από τον ‘Αρειο Πάγο. “Θα έχουμε ένα τετράγωνο Δικαιοσύνης στην Αθήνα, το οποίο θα οριοθετείται στην καρδιά της Αθήνας και θα δίνει μια ταυτότητα συνολικά στη Δικαιοσύνη, και νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε συμβάλει ουσιαστικά σε ένα πολύ μεγάλο βήμα που αφορά τη δικαιοσύνη γενικότερα στην Ελλάδα, πολύ δε περισσότερο στο μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας που είναι το Πρωτοδικείο της Αθήνας” είπε ο κ. Τσιάρας. Επίσης ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την αγορά κτιρίου για το νέο δικαστήριο του Πειραιά.

   “Αν όλα αυτά δεν συνιστούν μια τεράστια προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα, με αναβαθμισμένες υποδομές, με υποδομές που αξίζουν και στην ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και στους Έλληνες πολίτες, και που να δημιουργούν τον λόγο για τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν, αυτό είναι ένα ερώτημα, το οποίο, αν δεν απαντάται από τους αξιότιμους συναδέλφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι βέβαιο ότι θα απαντηθεί από τους Έλληνες πολίτες” τόνισε ο κ. Τσιάρας.

    
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας  

   Επί του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος ανάφερε ότι κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι σαφώς η βελτίωση της ταχύτητας και της ποιότητας της παρεχόμενης δικαιοσύνης και μια σημαντική παράμετρος, της πολυπαραγοντικής αυτής υπόθεσης, εκτός των άλλων που την επηρεάζουν, είναι αναμφισβήτητα η υποστελέχωση των κεντρικών και των περιφερειακών δικαστηρίων σε εξειδικευμένους και συνεχώς καταρτιζόμενους στα νέα δεδομένα δικαστικούς υπαλλήλους. “Όσο φιλότιμο και αν είναι το υφιστάμενο προσωπικό, όσο ικανοί και ευσυνείδητοι και αν είναι οι Έλληνες δικαστές, αυτό δεν αρκεί, αν οι υποδομές και τα μέσα δεν εκσυγχρονίζονται και η διοίκηση δεν ενισχύεται κεντρικά και περιφερειακά από δικαστικούς υπαλλήλους, κατάλληλα επιλεγμένους, σωστά εκπαιδευμένους, αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό που υπηρετούν, συνεχώς επιμορφούμενους, για να μπορούν να προσαρμόζονται στις σύγχρονες ανάγκες απονομής δικαιοσύνης, με ποιότητα, αλλά κυρίως και με ταχύτητα που σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι το ζητούμενο. Σε αυτή την αναγκαιότητα απαντά με πληρότητα το παρόν σχέδιο νόμου το οποίο εισάγει για πρώτη φορά κατεύθυνση δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών που αφορά στον κλάδο των γραμματέων όλων των κατηγοριών, Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε., αναγνωρίζοντας τον ειδικό ρόλο που καλούνται αυτοί να διαδραματίσουν στη συνέχεια της καριέρας τους” τόνισε ο κ. Στυλιανίδης. Επίσης αναφέρθηκε στις ρυθμισεις που θεσπίζονται για την επιλογή, την κατάρτιση και την επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων από την Εθνική Σχολή Δικαστών (με εισαγωγικό διαγωνισμό, που θα προκηρύσσεται κάθε έτος προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων του κλάδου των γραμματέων όλων των κατηγοριών). Ειδική μνεία έκανε ο εισηγητής της ΝΔ στις τροποποιήσεις, τόσο στον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και ενίσχυση του ΑΣΕΠ, με σκοπό την εναρμόνισή τους με το κανονιστικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστών, όσο και στις μεταβατικές διατάξεις, που αφορούν τόσο στο χρόνο διενέργειας των εξετάσεων, με σκοπό την άμεση κάλυψη των κενών που υπάρχουν στις δικαστικές υπηρεσίες, όσο και στον προϋπολογισμό της Εθνικής Σχολής για το 2023. Τέλος, αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις στον ν.4871/2021 που διέπει την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, που στόχο έχουν την επικαιροποίηση μιας σειράς διατάξεων, λόγω της εκ των υστέρων ισχύος νέου κώδικα οργανισμού δικαστηρίων και οργάνωσης δικαστικών λειτουργών και στις διορθωτικές παρεμβάσεις στο στάδιο της κατάρτισης των εκπαιδευόμενων δικαστικών λειτουργών, καθώς και σε σχέση με την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών.

   Καταλήγοντας, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι ο νέος νόμος στοχεύει στην αποκατάσταση της αναλογίας τριών δικαστικών υπαλλήλων ανά δικαστή, διασφαλίζει την αξιοκρατική επιλογή, την άρτια θεωρητική και πρακτική τους εκπαίδευση, την εξ αρχής συνεργασία των δικαστικών υπαλλήλων με τους δικαστές, τη διά βίου εκπαίδευσή τους σε νέες δεξιότητες και, επομένως, την εξοικείωση με τη συνεχώς εξελισσόμενη ψηφιακή τεχνολογία, ενώ όμως εκσυγχρονίζει τεχνικά, βελτιώνει λειτουργικά και θωρακίζει θεσμικά το χώρο της ελληνικής δικαιοσύνης, “για αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός”.
 

Οι εισηγητές των κομμάτων

crossorigin="anonymous">

   Η εισηγήτρια της μειοψηφίας, Τάνια Ελευθεριάδου, αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης με την υποστελέχωση, το κτηριακό πρόβλημα, τις κενές οργανικές θέσεις κ.ά., κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι το νομοσχέδιο δεν έλαβε υπόψη του τις απόψεις, την κριτική και τις προτάσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων δικαστικών υπαλλήλων, κάτι που είναι απαξιωτικό, τόσο προς τους δικαστικούς υπαλλήλους, όσο και προς τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δικαστικούς λειτουργούς και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες. Επίσης, υποστήριξε ότι τα κενά που υπάρχουν, δεν θα καλυφθούν με βάση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, ούτε σε δέκα χρόνια, ενώ ούτε η υποαμειβόμενη εργασία των δικαστικών υπαλλήλων αντιμετωπίζεται. Πολύπλοκη και απαιτητική είναι επίσης, σύμφωνα με την κ. Ελευθεριάδου, η διαδικασία που προβλέπεται για την πρόσληψη των υπαλλήλων. Το ΑΣΕΠ παρακάμπτεται και μπαίνουν γραπτές εξετάσεις και προφορικές στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Η επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων δεν χρειάζεται να γίνεται μέσω της Σχολής, παρά να υπάρχει δια βίου επιμόρφωση τους, επεσήμανε. 

   “Η μόνη λύση που υπάρχει, είναι αυτή που ζητούν που ζητούν και οι δικαστικοί υπάλληλοι, να αποσύρετε το νομοσχέδιο για περαιτέρω επεξεργασία με τους αρμόδιους φορείς και να κάνετε άμεσα τις απολύτως απαραίτητες προσλήψεις που έχουν εγκριθεί, τουλάχιστον για το 2022, με το νόμο 4798 το 2021” κατέληξε η κα Ευλεθεριάδου.

   Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, υπογράμμισε ότι πέραν των θετικών σημείων του νομοσχεδίου, (αφού προβλέπει την αναβάθμιση του ρόλου των δικαστικών υπαλλήλων μέσω της δημιουργίας μιας Σχολής η οποία θα λειτουργεί και στόχος θα είναι να υπάρχει εκσυγχρονισμός της ελληνικής Δικαιοσύνης) υπάρχουν ορισμένα άρθρα που απαιτούν περαιτέρω διευκρινίσεις. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη να απαντηθεί το ερώτημα “αν μπορούμε να δώσουμε οριστική ριζική λύση με τις προτάσεις οι οποίες επέρχονται με βάση τα συγκεκριμένα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ή μήπως χρειάζονται άλλες προβλέψεις”. Επεσήμανε δε, ως το πιο σημαντικό πρόβλημα, όχι απλώς την έλλειψη καταρτισμένων δικαστικών υπαλλήλων, αλλά γενικώς την έλλειψη υπαλλήλων. Εξάλλου, ζήτησε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία των προσλήψεων, να γίνουν κάποιες προσλήψεις με βάση το άρθρο 11 του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων και από το 2023 και μετά, θα μπορούσε να ξεκινήσει η όποια διαδικασία με βάση τη μεταρρύθμιση αυτή. Τέλος, κατέθεσε προβληματισμό και ως προς τον χρόνο εκπαίδευσης.

Ροή Ειδήσεων

Χαλκιδική: Καταστροφική η ακαρπία στις ελιές – Ζημιά 161 εκατ. ευρώ

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοκαλλιεργητές στη Χαλκιδική, για...

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Εχθρικές ενέργειες από Ελλάδα – Τι είπε για τον Tayfun

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί...

Το 60- 85% των ακρωτηριασμών από διαβήτη μπορεί να προληφθεί

Κάθε 30 δευτερόλεπτα σε ολόκληρο τον κόσμο, κάποιος...

Τομ Μπρέιντι: Ανακοίνωσε… ξανά την αποχώρηση του από το NFL

Ο Τομ Μπρέιντι, ο θρύλος του NFL, νικητής...

Χαλκιδική: Καταστροφική η ακαρπία στις ελιές – Ζημιά 161 εκατ. ευρώ

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοκαλλιεργητές στη Χαλκιδική, για τους οποίους το 2021 ήταν μία καταστροφική χρονιά, με απώλεια εκατομμυρίων λόγω της ακαρπίας. Η...

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Εχθρικές ενέργειες από Ελλάδα – Τι είπε για τον Tayfun

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά, παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και παρενοχλεί τα αεροπλάνα και τους αλιείς της...

Το 60- 85% των ακρωτηριασμών από διαβήτη μπορεί να προληφθεί

Κάθε 30 δευτερόλεπτα σε ολόκληρο τον κόσμο, κάποιος ασθενής με διαβήτη χάνει το πόδι του εξαιτίας επιπλοκών από τη νόσο του.Σήμερα ο σακχαρώδης...