Η «μυρωδιά» των εκλογών προκαλεί πρόωρη και παρατεταμενη «παραζάλη» στα κόμματα Μία μακρά προεκλογική περίοδο μετρά μειονεκτήματα καθώς υπάρχει κίνδυνος το κυβερνητικό έργο να επιβραδυνθεί ή και να «παγώσει» σε κάποιες περιπτώσεις και η πόλωση να δηλητηριάσει το πολιτικό κλίμα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι οι κάλπες για τις εκλογές του 2023 απέχουν μήνες μακριά, «στο τέλος ή λίγο πριν το τέλος της συνταγματικής λήξης της παρούσας κυβερνητικής θητείας» μετά την περιβόητη φράση του πρωθυπουργού από την Καλλιθέα ότι «μυρίζει εκλογές» τα κόμματα λειτουργούν πλέον με καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς και κανόνες.

Περιοδείες, συνεντεύξεις, συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις σκιαγραφούν μία πρόωρη και μακροχρόνια – όπως φαίνεται- προεκλογική περίοδο που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις επίσημες προεκλογικές περιόδους.

Αντιθέτως, μία μακρά προεκλογική περίοδο μετρά μειονεκτήματα κατά κοινή ομολογία καθώς, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, το κυβερνητικό έργο υπάρχει κίνδυνος να επιβραδυνθεί ή και να «παγώσει» σε κάποιες περιπτώσεις, η πόλωση να δηλητηριάσει το πολιτικό κλίμα και το δημόσιο διάλογο και εν τέλει η φθορά που θα επέλθει θα αφορά όλους και κόμματα και τους πολίτες.  

Στο πλαίσιο αυτό πιθανόν μετά την ερμηνεία που δόθηκε από πολλούς στη φράση του πρωθυπουργού για επίσπευση των εκλογών, Υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές σπεύδουν να διασκεδάσουν τις όποιες εντυπώσεις δημιουργήθηκαν και επιμένουν να διαψεύδουν σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δείχνοντας την άνοιξη. «Ο εκλογικός κι ο πολιτικός χρόνος δεν ζυγίζεται με βάση μικροκομματικές σκοπιμότητες. Έχουμε πάρει μία εντολή είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Έρχεται το 2023. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στον εκλογικό και πολιτικό προσανατολισμό. Οι εκλογές θα γίνουν κοντά στο τέλος της 4ετίας. Δεν έχει αλλάξει τίποτα» δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

crossorigin="anonymous">

Στην Κουμουνδούρου ωστόσο οι επιτελείς βρίσκονται σε προεκλογική εγρήγορση και ετοιμότητα εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση και από τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής, με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος να δηλώνει να βέβαιος ότι «η μάχη των εκλογών θα κερδηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό που θα βελτιώσει την καθημερινότητα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας» και πρόσθεσε:

«Γιατί η πολιτική αλλαγή δεν θα βασιστεί μόνο στην αποδόμηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και στο εναλλακτικό μας σχέδιο». Προανήγγειλε δε, ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, θα πρέπει να εγκρίνουμε το βασικό κορμό των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως και το προεκλογικό πρόγραμμα».

Μετά τον πρωθυπουργό που από το Λονδίνο δήλωσε ότι είναι εφικτή  η αυτοδυναμία της ΝΔ στις δεύτερες εκλογές, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει αυτή τη μάχη, χωρίς ωστόσο,  να κλείνει τα παράθυρα συνεργασίας.

Ροή Ειδήσεων

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Με σχεδιαστικά κόλπα «παγιδεύουν» τους καταναλωτές 4 στις 10 ιστοσελίδες στην ΕΕ

Σχεδόν 4 στις 10 ιστοσελίδες ηλεκτρονικών πωλήσεων περιέχουν...

Χορήγηση ασύλου σε γυναίκες και κορίτσια από το Αφγανιστάν

Σε μία κίνηση που απαντά στις πρακτικές των...

Απολογία Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο

Χαρακτήρισε «ψευδέστατες και κατασκευασμένες εκ των υστέρων» τις...

Θεσσαλονίκη: Τον κάρφωσε με αιχμηρό αντικείμενο μέσα σε κουρείο

Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών, φέρεται να τραυμάτισε...

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Με σχεδιαστικά κόλπα «παγιδεύουν» τους καταναλωτές 4 στις 10 ιστοσελίδες στην ΕΕ

Σχεδόν 4 στις 10 ιστοσελίδες ηλεκτρονικών πωλήσεων περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα λεγόμενα «σκοτεινά μοτίβα» (dark patterns), δηλαδή παραπλανητικά μοτίβα σχεδίασης της ιστοσελίδας...

Χορήγηση ασύλου σε γυναίκες και κορίτσια από το Αφγανιστάν

Σε μία κίνηση που απαντά στις πρακτικές των Ταλιμπάν σχετικά με την υποβάθμιση των δικαιωμάτων των γυναικών προχωρά η Κοπεγχάγη, η οποία ανακοίνωσε...

Απολογία Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο

Χαρακτήρισε «ψευδέστατες και κατασκευασμένες εκ των υστέρων» τις καταγγελίες σε βάρος του. Ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε στο εδώλιο « διότι βρέθηκε απέναντι στη διαφθορά και...