Αρχίζει η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη – Απών ο ηθοποιός – Παρούσες οι καταγγέλλουσες

Μετά από οκτώ μήνες παραμονής του Πέτρου Φιλιππίδη στις φυλακές Τρίπολης αρχίζει σήμερα Παρασκευή (18.3.2022) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η δίκηΑρχίζει η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη – Απών ο ηθοποιός – Παρούσες οι καταγγέλλουσες του για τις βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει και αφορούν αδικήματα συνδεόμενα με την άσκηση σεξουαλικής βίας, σε βάρος τριών συναδέλφων του, ηθοποιών.

Οι καταγγελίες των συναδέλφων του Πέτρου Φιλιππίδη έγιναν στο πλαίσιο των ερευνών για το ελληνικό #metoo και έφτασαν στις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες και τις ερεύνησαν, μέσω του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Η δίκη έχει αριθμό πινακίου 1 και αναμένεται να αρχίσει στις 9.00 το πρωί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δικηγόρο του ηθοποιού, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος εδώ και μία εβδομάδα έχει μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να παρίσταται στην ακροαματική διαδικασία, δεν θα εμφανιστεί σήμερα στο δικαστήριο για λόγους υγείας και θα ζητηθεί ολιγοήμερη διακοπή. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Δημητρακόπουλος ο Πέτρος Φιλιππίδης αντιμετωπίζει παθολογικό πρόβλημα. Μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισης του γνωστού κωμικού ηθοποιού τις προηγούμενες ημέρες ανέφερε πως ο Πέτρος Φιλιππίδης έχει χάσει περίπου 25 κιλά στις φυλακές και είναι αγνώριστος.

«Πήρα τους δικηγόρους των γυναικών που καταγγέλλουν τον κύριο Φιλιππίδη και τους είπα ότι δεν είναι σε θέση σωματικά να παραστεί στο δικαστήριο. Από τη στιγμή που ο «πρωταγωνιστής» μίας δίκης δεν είναι σε θέση να είναι εκεί, δε θα ξεκινήσει η δίκη. Θα ζητήσω διακοπή της δίκης. Και μετά, αν δε μπορεί να έρθει, θα τον παρακαλέσω να έρθει έστω και με καροτσάκι. Διότι δίκη χωρίς να είναι παρών ο Φιλιππίδης, θα είναι παρωδία» ανέφερε ο κύριος Δημητρακόπουλος μιλώντας στον Αντέννα.

Σήμερα, η διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου αναμένεται να αρχίσει με την κλήρωση των ενόρκων, των λαϊκών δικαστών δηλαδή που θα συμπληρώσουν τη σύνθεση του δικαστηρίου και στη συνέχεια θα εξεταστεί το αίτημα της υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη για διακοπή της δίκης.

Συνολικά στη λίστα των μαρτύρων της υπόθεσης που έχουν κληθεί από τις δικαστικές αρχές, περιλαμβάνονται 15 πρόσωπα μεταξύ αυτών οι τρεις καταγγέλλουσες καθώς και ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας καθώς και η σύζυγος του ηθοποιού, Ελπίδα Νίνου.

Από την πλευρά ωστόσο των γυναικών που έχουν καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη έχει προταθεί να εξεταστούν και τρεις γνωστές ηθοποιοί, η Κάτια Δανδουλάκη, η Λένα Δροσάκη και η Εβελίνα Παπούλια.

Μάλιστα, η Λένα Δροσάκη μαζί με την Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους και την Πηνελόπη Αναστοσοπούλου ήταν οι πρώτες τρεις που είχαν καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για αδικήματα τα οποία αφορούν την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας τα οποία ωστόσο έχουν υποπέσει σε παραγραφή.

Οι καταγγελίες

Η πρώτη και σοβαρότερη καταγγελία σε βάρος του προφυλακισμένου από τα τέλη Ιουλίου 2021 ηθοποιού και σκηνοθέτη έβαλε χώρα πριν από 14 χρόνια, το 2008. Η νεαρή τότε κοπέλα ήρθε σε επαφή με τον Πέτρο Φιλιππίδη μέσω της μητέρας της, η οποία είναι ηθοποιός και συνεργαζόταν μαζί του. Η συνάντηση ανάμεσα στην καταγγέλλουσα και τον Πέτρο Φιλιππίδη έγινε στο θέατρο όπου πρωταγωνιστούσε τότε ο ηθοποιός. Όπως κατέθεσε η γυναίκα, ο ηθοποιός την κάλεσε στο καμαρίνι του και την υποχρέωσε -σύμφωνα με την καταγγελία- στη διενέργεια σεξουαλικών πράξεων.

Η δεύτερη καταγγελία αφορά σε απόπειρα βιασμού η οποία φέρεται να τελέστηκε τον Φεβρουάριο του 2010. Σε αυτήν την περίπτωση η ηθοποιός δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Πέτρο Φιλιππίδη για να βρεθούν στο θέατρο προκειμένου να της δώσει ένα διορθωμένο σενάριο του ρόλου της. Ο ηθοποιός φέρεται να την οδήγησε στο καμαρίνι του και εκεί να αποπειράθηκε να την βιάσει.

Η τρίτη καταγγελία αφορά επίσης σε απόπειρα βιασμού με χρόνο τέλεσης το 2014. Η καταγγέλλουσα μπήκε στο αυτοκίνητό του Πέτρου Φιλιππίδη για την επιστρέψει στο σπίτι της, μετά από επαγγελματικό ραντεβού, αλλά εκείνος την οδήγησε με το αμάξι σε αδιέξοδο δρομάκι, όπου σύμφωνα με όσα περιέγραψε επιχείρησε, να την βιάσει.

Οι ισχυρισμοί Φιλιππίδη

Από την πρώτη στιγμή της δικαστικής του περιπέτειας, ο Πέτρος Φιλιππίδης, στην απολογία του και στα υπομνήματα που έχει καταθέσει στις δικαστικές αρχές, επιχείρησε να αντικρούσει τις εις βάρος του κατηγορίες, αρνούμενος κατηγορηματικά ότι έχει διαπράξει ένα βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού.

Όσον αφορά την πρώτη και βαρύτερη καταγγελία που αντιμετωπίζει αυτή του βιασμού, ο γνωστός ηθοποιός, απολογούμενος έδωσε μία διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, απολογούμενος, από αυτά που του καταλογίζει η συνάδελφος του, υποστηρίζοντας πως η κοπέλα είχε απέναντι του, μία αρρωστημένη και εμμονική συμπεριφορά.

Ωστόσο, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι είχε επιχειρήσει σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή να την προσεγγίσει ερωτικά και πως της τηλεφωνούσε και της έστελνε μηνύματα βραδινές ώρες. Αντίθετα, υποστήριξε πως εκείνη του τηλεφωνούσε συνεχώς και επίμονα, ακόμα κι όταν ήταν σε περίοδο διακοπών με την οικογένεια του.

Επίσης, υποστήριξε πως τον επισκεπτόταν στο θέατρο, όπου συνεργαζόταν με την μητέρα της και εκείνος την απέφευγε συστηματικά με κάθε τρόπο. Μάλιστα, ο Πέτρος Φιλιππίδης αναφέρθηκε και σε περιστατικό στο θέατρο σύμφωνα με το οποίο η καταγγέλλουσα το 2011 ενώ βρισκόταν με τη σύζυγο του σε πολυχώρο προκειμένου να παρακολουθήσει θεατρική παράσταση έσπρωξε τη γυναίκα του και τον χαιρέτησε θερμά και τον φίλησε.

Για τη δεύτερη καταγγελία σε βάρος του η οποία αφορά σε απόπειρα βιασμού με χρόνο τέλεσης το 2010, ο Πέτρος Φιλιππίδης, υποστηρίζει ότι είχε συναινετικές σεξουαλικές συνευρέσεις μαζί της και πως εκείνη εξαγριώθηκε μαζί του όταν της είπε ότι δεν θα αντικαθιστούσε τελικά μία συνάδελφο της στην παράσταση που τότε πρωταγωνιστούσε ο κωμικός ηθοποιός.

Όσο αφορά την τρίτη καταγγελία σε βάρος του, η οποία και αυτή αφορά απόπειρα βιασμού το 2014, ο Πέτρος Φιλιππίδης καταγγέλλει ότι η συνάδελφος του ήταν εκείνη που ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητο του άρχισε να τον ακουμπάει με ερωτική διάθεση και πως επιδόθηκε με τη θέληση της σε σεξουαλικές πράξεις.

Πλέον, τόσο τα όσο αναφέρουν οι καταγγέλλουσες αλλά και τα όσα απαντά ο Πέτρος Φιλιππίδης, θα αξιολογηθούν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο το οποίο και θα αποφασίσει επί της ενοχής ή όχι του γνωστού ηθοποιού. Σε κάθε περίπτωση πάντως η δίκη αναμένεται να διαρκέσει αρκετές συνεδριάσεις λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.

 

Ροή Ειδήσεων

Δένδιας: Τα ελληνοτουρκικά μπορούν να επιλυθούν αν η Τουρκία αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο

Σε ό,τι αφορά στο τρέχον χαρτοφυλάκιο του υπουργού...

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεσμεύεται για «πλήρη προστασία» των εδαφών που θα προσαρτηθούν

Ερωτηθείς γιατί τόσο πολλοί Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα,...

Τουρκία: Πώς ο Ερντογάν… πουλάει iPhone στον Πούτιν

Καθώς στο τραπέζι ΗΠΑ και ΕΕ βρίσκονται στοχευμένες...

Τουρκία: Επικίνδυνοι ισχυρισμοί για μεταφορά αρμάτων μάχης σε Λέσβο και Σάμο 

Με φωτογραφίες που ελήφθησαν από τουρκικά drones, η...

Δένδιας: Τα ελληνοτουρκικά μπορούν να επιλυθούν αν η Τουρκία αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο

Σε ό,τι αφορά στο τρέχον χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών, ξεχωρίζει τις δύο συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ιταλία και την...

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεσμεύεται για «πλήρη προστασία» των εδαφών που θα προσαρτηθούν

Ερωτηθείς γιατί τόσο πολλοί Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης. ...

Τουρκία: Πώς ο Ερντογάν… πουλάει iPhone στον Πούτιν

Καθώς στο τραπέζι ΗΠΑ και ΕΕ βρίσκονται στοχευμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, λόγω της προσέγγισης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναλυτές εξηγούν πώς ο...