Οικονόμου: Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν μπορεί να είναι επιχειρήσεις φαντάσματαΟ Γιάννης Οικονόμου μίλησε για «πλαίσιο κανόνων διαφάνειας για την πρόσβαση των επιχειρήσεων του Τύπου στα λεφτά των φορολογουμένων»

«Πεποίθηση μας είναι, ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που θα έχουν πρόσβαση στα χρήματα των φορολογουμένων, δεν μπορεί να είναι Μέσα χωρίς ταυτότητα, δεν μπορεί να είναι επιχειρήσεις φαντάσματα», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Οικονόμου, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τον Τύπο, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. 

   «Δεν μπορεί κάποιος να δηλώνει μέρος του οικοσυστήματος των ΜΜΕ, επειδή έχει έναν server ή ένα κομπιούτερ στο σπίτι του. Πρέπει να είναι Μέσα με ταυτότητα και χαρακτηριστικά που θα τους προσδίδουν οντότητα. Κυρίως δεν νοείται ΜΜΕ χωρίς δημοσιογράφους και χωρίς άλλους εργαζόμενους», είπε ο κ. Οικονόμου. Τα ΜΜΕ χρειάζονται επαγγελματίες της ενημέρωσης, «επαγγελματίες που θα διασφαλίζουν την αξιοπιστία της είδησης και την ποιότητα του σχολιασμού», πολλώ δε μάλλον, εφόσον πρόκειται για ΜΜΕ που θα έχουν πρόσβαση στα χρήματα των φορολογούμενων, σημείωσε ο ίδιος.

   «Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν κάποιες ελάχιστες υποχρεώσεις, για τους εργαζόμενους, πέραν των δημοσιογράφων, που θα υποστηρίζουν μια σειρά από άμεσες λειτουργίες των Μέσων αυτών», είπε ο υφυπουργός. Πρόσθεσε πάντως, ότι η κυβέρνηση, προτού καταθέσει το νομοσχέδιο αυτό στη Βουλή, «έπρεπε να σταθμίσει την συγκυρία, να σταθμίσει ότι είμαστε σε μια χρονική περίοδο που δυσκολεύονται να βγάλουν πέρα οι επιχειρήσεις του Τύπου και να μην θεσπίσει απαιτήσεις ανυπέρβλητες». Ο υφυπουργός αναφέρθηκε ενδεικτικά στις εξής περιπτώσεις και το ελάχιστο όριο απαιτήσεων που τίθεται:  
 
«Για τις πανελλαδικές ημερήσιες εφημερίδες, με το νομοσχέδιό μας έχουμε την απαίτηση, για να εγγραφούν στα μητρώα και να έχουν πρόσβαση στις δυνατότητες χρηματοδότησης, να υπάρχουν 15 δημοσιογράφοι και 5 άτομα λοιπό προσωπικό. Στις πανελλαδικές λοιπές εφημερίδες, να υπάρχουν 10 δημοσιογράφοι και 2 άτομα προσωπικό. Στις ιστορικές εφημερίδες, αυτές που κυκλοφορούν εδώ και 30 χρόνια, προκρίναμε την ιστορικότητα και είπαμε ότι θα έχουν υποχρέωση ελάχιστου αριθμού 4 δημοσιογράφων χωρίς την ανάγκη λοιπού προσωπικού. Στον περιφερειακό Τύπο, σε περιπτώσεις που οι εφημερίδες λειτουργούν σε ένα περιβάλλον, σε μια γεωγραφική ενότητα μικρότερη των 200.000 ανθρώπων, η απαίτηση είναι να έχουν 2 δημοσιογράφους και 1 άτομο λοιπό προσωπικό. Είναι η ελάχιστη δυνατή απαίτηση, με βάση και την πρόνοια του νόμου σε τροπολογία που είχαμε ψηφίσει νωρίτερα, προκειμένου στην ταυτότητά τους να αναφέρουν τον εκδότη ή τον διευθυντή τους, ως μέλη των Ενώσεων.

 Στις περιφερειακές εβδομαδιαίες εφημερίδες, σε περιοχές που έχουν από 80.000 και κάτω κατοίκους, η ελάχιστη υποχρέωση είναι να έχουν 1 δημοσιογράφο, και επί της ουσίας, χωρίς την υποχρέωση για λοιπό προσωπικό» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

crossorigin="anonymous">

   Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην προσφορά του Τύπου, σημειώνοντας ότι «η προσφορά του Τύπου στον κοινωνικό-πολιτικό βίο της χώρας είναι αδιαμφισβήτητη. Η κυβέρνησή μας, προφανώς αναγνωρίζει τον ρόλο που διαδραματίζει ο Τύπος στη δημοκρατία και στην πατρίδα μας. Γι’ αυτό, με διαρκή και συνεχή νομοθετήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, ιδιαίτερα τα τελευταία κρίσιμα χρόνια, ενισχύουμε αποφασιστικά τον Τύπο, προκειμένου να μπορέσει να αντέξει, να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που προκαλούν οι διεθνείς κρίσεις, και είναι δέσμευση μας να συνεχίσουμε να τον στηρίζουμε για να διαδραματίζει τον πολύτιμο ρόλο του προς όφελος της κοινωνίας, της πατρίδας και της ποιότητας της δημοκρατίας. Συνεπείς σε αυτή τη δέσμευση, καταρτίσαμε και φέρνουμε στο Κοινοβούλιο ένα συνεκτικό, ένα σύγχρονο πλαίσιο, τόσο για τον έντυπο όσο και για τον ηλεκτρονικό Τύπο», είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

   Όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός, το νομοσχέδιο δεν έχει στόχο να επηρεάσει τι θα γράφει κάθε εφημερίδα που θα κυκλοφορεί, ή τι θα αναρτά κάθε ιστοσελίδα που υπάρχει. «Δεν είναι ένα νομοσχέδιο που στο πεδίο εφαρμογής του ασχολείται με τις απόψεις που εκφράζει η κάθε εφημερίδα ή κάθε site», ανέφερε, για να υπογραμμίσει ότι «η λογοκρισία είναι έξω από το αξιακό πλαίσιο» της ΝΔ, ως παράταξης.

   Το νομοσχέδιο, είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, «διαμορφώνει ενιαίους κανόνες για τη δυνατότητα χορήγησης κρατικής διαφήμισης και κρατικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις του Τύπου», «θέτει πλαίσιο κανόνων διαφάνειας, αναφορικά με την πρόσβαση στα λεφτά των φορολογουμένων», «θέτει ελάχιστες προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν, όσοι από τον χώρο των ΜΜΕ θα έχουν πρόσβαση στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων».

Ροή Ειδήσεων

Δένδιας: Κατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου στην Αργεντινή με το όνομα Ελλάδα

Η ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών για την κατασκευή...

Αμπέλι: Χειμερινές επεμβάσεις για προστασία από τις ασθένειες ξύλου

Οι μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν το ξύλο του...

Στο MLS και την Ατλάντα ο Γιακουμάκης

Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Ατλάντα Γιουνάιτεντ (MLS)...

Δένδιας: Κατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου στην Αργεντινή με το όνομα Ελλάδα

Η ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών για την κατασκευή δύο γηπέδων ποδοσφαίρου στο δήμο Μπερίσο της Αργεντινής, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ...

Αμπέλι: Χειμερινές επεμβάσεις για προστασία από τις ασθένειες ξύλου

Οι μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν το ξύλο του αμπελιού (Ευτυπίωση, Ίσκα, Ασθένεια Petri, Μελανή Νέκρωση Βραχιόνων), αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της...

Πώς θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των τρένων αύριο 9 Φεβρουαρίου

Σε ακυρώσεις δρομολογίων προχωρά και αύριο Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου η Hellenic...