Κύπρος: Προβαίνουμε σε διαβήματα για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε νέα έκνομη ενέργεια«Παρατηρείται στασιμότητα αυτή την περίοδο στο Κυπριακό λόγω της συνεχιζόμενης και απροκάλυπτης τουρκικής αδιαλλαξίας» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου
 

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τα γειτονικά μας κράτη, ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που παρέχει η περιοχή μας και έτσι να συμβάλουμε στους στόχους της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας», είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μάριος Πελεκάνος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, από τον χώρο του Nicosia Mall, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το σχέδιο «Κύπρος – Το Αύριο», ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην εκδήλωση, είπε ότι είναι σημαντικό να προβάλλεται το σχέδιο, το οποίο αφορά όλους τους πολίτες, σημειώνοντας ότι σχεδιάστηκε από Κύπριους για τους Κύπριους.

Πρόσθεσε ότι μέσω του σχεδίου θα εισρεύσουν στην κυπριακή οικονομία πέραν των 4 δισ. ευρώ, με στόχο την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών έργων σε τομείς όπως η Υγεία, η Εκπαίδευση, η Απασχόληση και άλλα. Επισήμανε, ακόμα, ότι το σχέδιο αποτελεί την παρακαταθήκη της διακυβέρνησης Αναστασιάδη στις επόμενες γενιές.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο, ο εκπρόσωπος είπε ότι «βλέπουμε να δίνεται συνέχεια σε αυτές τις προκλητικές δηλώσεις που ακούμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Βεβαίως η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών, μέσω των διπλωματικών οδών, προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα, με σκοπό να αποτρέψουμε να συμβεί η οποιαδήποτε νέα έκνομη ενέργεια, είτε αφορά την ΑΟΖ, είτε το έδαφος μας, είτε την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».

crossorigin="anonymous">

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «παρατηρείται στασιμότητα αυτή την περίοδο στο Κυπριακό λόγω της συνεχιζόμενης και απροκάλυπτης τουρκικής αδιαλλαξίας, βλέπουμε να εκδηλώνεται μια νέα αναθεωρητική συμπεριφορά, πολύ πιο επιθετική απ’ ό,τι προηγουμένως από πλευράς της Τουρκίας, όχι μόνο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στο Αιγαίο, και στη Λιβύη, και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και αλλού. Καλούμαστε ως Κύπρος – και αυτό κάνουμε – να λειτουργήσουμε προληπτικά, με στόχο να αποτρέψουμε τη δημιουργία οποιονδήποτε νέων τετελεσμένων, αλλά ταυτόχρονα και να εργαστούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου», είπε ο κ. Πελεκάνος.

Πρόσθεσε ότι η άλλη πλευρά, μετά και την ανάδειξη Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, συνεχίζει να απαιτεί αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων στο παράνομο μόρφωμα προτού δεχθεί να γίνει το οποιοδήποτε βήμα στο Κυπριακό, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας.

Σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και είναι σε αυτό το πλαίσιο που γίνονται προσπάθειες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως με τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, με τον καγκελάριο της Γερμανίας, με τους υπόλοιπους οκτώ ηγέτες των μεσογειακών κρατών της ΕΕ. Έχουμε δει και την Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της EUMED9 που μας ικανοποιεί απόλυτα, διότι ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή αυτή η αξίωση για αλλαγή της βάσης λύσης. Και αυτό θα πράττουμε μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του Προέδρου Αναστασιάδη: Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και για αποτροπή νέων τετελεσμένων και για να επαναφέρουμε το Κυπριακό σε τροχιά επίλυσης».

Ροή Ειδήσεων

Επεισόδιο με αστυνομικό και θαμώνα μπαρ στην Κρήτη

Αστυνομικός φέρεται να πυροβόλησε νεαρό, ο οποίος χρησιμοποίησε...

Για τη κορυφή η ΑΕΚ, για την επιστροφή στις νίκες ο Ολυμπιακός

Μετά τη σαββατιάτικη νίκη του Παναιτωλικού στο Βόλο...

Ουκρανία: Κυρώσεις σε 185 εταιρείες και τρία πρόσωπα στη Ρωσία και στη Λευκορωσία

Εταιρείες και επιχειρηματίες που εγγυώνται τη μεταφορά στρατιωτικού...

Επεισόδιο με αστυνομικό και θαμώνα μπαρ στην Κρήτη

Αστυνομικός φέρεται να πυροβόλησε νεαρό, ο οποίος χρησιμοποίησε μαχαίρι Ένα σοβαρό περιστατικό...

Συντάξεις: Σχέδιο επιστροφής αναδρομικών σε 1.300.000 συνταξιούχους επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Τα ποσά αυτά διεκδικούν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι αλλά και οι κληρονόμοι τους.Ενα σχέδιο επιστροφής των αναδρομικών σε 1.300.000 συνταξιούχους προσανατολίζεται το...

Για τη κορυφή η ΑΕΚ, για την επιστροφή στις νίκες ο Ολυμπιακός

Μετά τη σαββατιάτικη νίκη του Παναιτωλικού στο Βόλο και την ισοπαλία του ΠΑΣ με τον Ατρόμητο, συνεχίζεται σήμερα η 20η αγωνιστική της Super...