Θεσπίζεται Πανελλήνια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Πρόληψης ΕγκαυμάτωνΣτις 16 Δεκεμβρίου 2022 η Ελληνική Εταιρία Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής στηρίζει την πρωτοβουλία της SALVIA και θεσπίζουν την «Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων»

Δύο κάτοικοι από το Μάτι, η Μαρίνα Καρύδα και ο Αλέξης Ανδρονόπουλος, που εθελοντικά υποστήριξαν όλους τους εγκαυματίες, ίδρυσαν το 2021 τη SALVIA, την Ελληνική Οργάνωση για το έγκαυμα και τους εγκαυματίες και με τις ενέργειές τους συνέβαλαν στη σύσταση του “Εθνικού Μητρώου Εγκαυματιών” για κάλυψη κάθε εγκαυματία.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2022 η Ελληνική Εταιρία Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ) στηρίζει την πρωτοβουλία της SALVIA και θεσπίζουν την «Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων». Την Ημέρα Πρόληψης την αφιερώνουν στους εγκαυματίες και τα θύματα από το “Μάτι 2018”.

Η εκδήλωση θα γίνει στο ΣΕΡΑΦΕΙΟ υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος και παραχωρεί τον χώρο. Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σε ότι αφορά την αναγκαιότητα θέσπισης «Πανελλήνιας Ημέρας Πρόληψης Εγκαυμάτων» η οργάνωση SALVIA σε σχετική της ανακοίνωση αφού σημειώνει ότι το 60% των εγκαυματικών ατυχημάτων θα μπορούσε να προληφθεί, αναφέρει ότι «τα εγκαύματα αποτελούν παγκοσμίως μία από τις κύριες αιτίες τραυματισμού από ατύχημα ακόμα και θανάτου (στοιχεία Π.Ο.Υ.) και κατά τραγικό τρόπο είναι ιδιαίτερα ευάλωτα τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες».

crossorigin="anonymous">

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την SALVIA, «συμβαίνουν 25.000 αστικές πυρκαγιές και σε αυτές χάνεται ένας άνθρωπός κάθε 5 ημέρες. Υπάρχουν 4000 εγκαυματίες το χρόνο και 800 άτομα νοσηλεύονται με βαριά εγκαύματα. Επειδή τα περισσότερα εγκαυματικά ατυχήματα συμβαίνουν στο σπίτι, σκοπός της Ημέρας Πρόληψης είναι να λειτουργεί ως «φάρος» ενημέρωσης προς το ευρύ κοινό για τη σοβαρότητα και τις αιτίες των εγκαυματικών τραυματισμών. Να αναδεικνύονται τρόποι πρόληψης και αποφυγής εγκαυμάτων από οποιαδήποτε αιτία, ώστε να ευαισθητοποιηθούν όλοι και να λαμβάνουν ανάλογα μέτρα».

Σημειώνεται, δε, ότι κάθε χρόνο γύρω από αυτή την Ημέρα (16η Δεκεμβρίου) θα οργανώνονται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ώστε να επιτευχθεί σταδιακά η μείωση τραυματισμών από εγκαύματα, που είναι ιδρυτικός στόχος της SALVIA.

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Θεσσαλία: Δυναμώνουν τα μπλόκα των αγρότων

Στα μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας και...

Kακοκαιρία Βarbara: Ποια δρομολόγια λεωφορείων δεν πραγματοποιούνται- Νέα ενημέρωση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωση, ισχύουν...

Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων, στους 1.900 οι νεκροί

Στους 1.121 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από...

Κακοκαιρία «Barbara»: Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη

Δείτε σε ποιες περιοχές έχει ληφθεί ήδη απόφαση...

Θεσσαλία: Δυναμώνουν τα μπλόκα των αγρότων

Στα μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας και ειδικότερα σε αυτά της Θεσσαλίας όπου βρίσκεται το κέντρο των κινητοποιήσεων παραμένουν οι αγρότες, ενισχύοντάς...

Kακοκαιρία Βarbara: Ποια δρομολόγια λεωφορείων δεν πραγματοποιούνται- Νέα ενημέρωση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωση, ισχύουν οι ακόλουθες μεταβολές

Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων, στους 1.900 οι νεκροί

Στους 1.121 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον πρώτο σεισμό στην Τουρκία, σύμφωνα με την υπηρεσία καταστροφών της χώρας. Αυτό ανεβάζει τον...