Η κυβέρνηση θεσπίζει κανόνες διαφάνειας στις επιχειρήσεις Τύπου και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ – Δεν αντιμετωπίζει τα πολλά και σημαντικά προβλήματα», ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση προχωρά στη θέσπιση κανόνων διαφάνειας στις επιχειρήσεις Τύπου και εν γένει των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Σάββας Χιονίδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα Τύπου, στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Όπως εξάλλου τόνισε, στόχος είναι και η διαφάνεια και η ενίσχυση της δημοσιότητας στον χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και η διασφάλιση πλουραλισμού στο πεδίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ώστε αυτά να εκπληρώνουν την κοινωνική αποστολή, όπως επιτάσσει βέβαια το Σύνταγμα. Πρόνοια που υπηρετεί τη διαφάνεια στην κατανομή κρατικού χρήματος χαρακτήρισε ο κ. Χιονίδης τις διατάξεις για τα Μητρώα του Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου. Αναφερόμενος στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου για τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, η εισηγητής της ΝΔ είπε ότι είναι εύλογες διότι στόχο έχουν να μην κλείσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και υπό την έννοια αυτή χαθούν και όλες οι θέσεις εργασίας.
«Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα πολλά και σημαντικά προβλήματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αναστασία Γκαρά και κατήγγειλε «σειρά εξυπηρετήσεων σε ημετέρους». «Ζητάμε να αποσύρετε το άρθρο 32, το οποίο φέρνει την περαιτέρω μείωση του ελάχιστου αριθμού των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο τότε αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς. Αποτελεί νέα παρέμβαση δώρο υπέρ των καναλαρχών η περαιτέρω μείωση του αριθμού εργαζομένων, μετά και τη μείωση, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση με τον νόμο Λιβάνιου. Γνωρίζετε πολύ καλά πως η νέα αυτή βλαπτική ρύθμιση θα φέρει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας στα κανάλια, νέο κύμα ελαστικών συμβάσεων και περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η κυρία Γκαρά ζήτησε επίσης την απόσυρση του άρθρου 34, «με την οποία προβλέπεται να δίνεται ως αντάλλαγμα αγοράς μετοχών μιας επιχείρησης διαφημιστικός χρόνος και χώρος, χωρίς αποτίμηση από ορκωτό λογιστή». Όπως είπε, «πρόκειται για μία πρωτοφανή διάταξη, με την οποία δίνετε το πράσινο φως σε κάποιους να μπορούν να αγοράσουν ακόμη και ολόκληρες εταιρείες με “αέρα”». Η βουλευτής χαρακτήρισε «δώρο στους καναλάρχες» και τη νέα αναβολή της υποχρέωσης των τηλεοπτικών σταθμών να εκπέμψουν σε σήμα υψηλής ευκρίνειας. Ανέφερε επίσης πως ούτε η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Ηθικής και Δεοντολογίας θα μπορέσει να διορθώσει «τα έργα και τις ημέρες της ΝΔ σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου και την αδιαφανή διανομή δημόσιου χρήματος στα Μέσα Ενημέρωσης».
«Είναι μια δύσκολη περίοδος και χρειάζεται να υπάρξει μια άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στους ιδιοκτήτες του έντυπου Τύπου και του ηλεκτρονικού Τύπου και στους εργαζόμενους, ανάμεσα στα κεντρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα επαρχιακά, που έχουν διαφορετικές ανάγκες», επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης ενώ χαρακτήρισε δικαιολογημένα τα παράπονα που διατυπώνονται, κυρίως από τον επαρχιακό Τύπο, ότι ορισμένες προϋποθέσεις δημιουργούν προβλήματα επιβίωσής τους. «Υπάρχει θέμα με το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας, ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους ιδιοκτήτες των μέσων. Θα έπρεπε να υπάρξει καλή διαμεσολάβηση του κράτους, για να βρεθεί μια λύση. Σε αυτό που αποκάλεσα όμως άσκηση ισορροπίας, φαίνεται η κυβέρνηση περισσότερο να γέρνει προς τη μία πλευρά, ενώ θα έπρεπε να εξασφαλίζει και συμφέροντα των εργαζομένων, δημοσιογράφων και των υπολοίπων», είπε ο Χάρης Καστανίδης.
«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ακόμη μεγαλύτερου κυβερνητικού και κρατικού ελέγχου πάνω στον Τύπο. Αποτελεί γιγάντωση της διαπλοκής ανάμεσα στις επιχειρήσεις στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στο κράτος», κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. «Επιδιώκει η κυβέρνηση να ελέγξει το περιεχόμενο των μέσων, εκβιάζοντας με την επιχορήγηση, την οποία έχουν περισσότερο ανάγκη, όχι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν στην ιδιοκτησία τους και Μέσα Ενημέρωσης, αλλά μικρότερες επιχειρήσεις, κυρίως, με αμιγώς δραστηριότητα στον τομέα της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, όπως τα περιφερειακά και τα τοπικά μέσα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και προειδοποίησε ότι έρχεται νέο «τσάκισμα» στα εργασιακά. Χαρακτήρισε επίσης επικίνδυνες τις διατάξεις που προβλέπουν τη συγκρότηση Επιτροπής Δημοσιογραφικής Ηθικής και Δεοντολογίας και χαρακτήρισε υποκριτικό το ότι προτάσσεται η διασφάλιση της πολυφωνίας αν και όλοι γνωρίζουν ότι «η προβολή γεγονότων, φτάνει μέχρι εκεί που δεν απειλεί το αστικό πολιτικό σύστημα και την καπιταλιστική εξουσία».
«Αυτή η Επιτροπή είναι υποκειμενική, θα λειτουργεί και θα αποφασίζει με υποκειμενικά κριτήρια», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας για την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Ηθικής και Δεοντολογίας και υπογράμμισε πως θα πρέπει να έχει ξεκάθαρες αρμοδιότητες, με ξεκάθαρο πεδίο εφαρμογής και όχι να χρησιμοποιείται από την εκάστοτε κυβέρνηση για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την ανεξαρτησία του Τύπου.
«Η κυβέρνηση προχωρά σε νέα μείωση του ελάχιστου αριθμού τού απασχολούμενου προσωπικού στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ένα ακόμα προεκλογικό δώρο, μια κίνηση καλής θέλησης προς τους διαπλεκόμενους καναλάρχες για να προεξοφλήσετε τη συνέχιση της στήριξής τους», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. «Η νοσηρή κατάσταση, ως προς την ελευθερία και ιδίως ως προς την ανεξαρτησία του Τύπου στην Ελλάδα, αποτυπώνεται στην ντροπιαστική κατάταξη της χώρας μας στην 108η θέση παγκοσμίως και στην τελευταία στην ΕΕ για το 2022. Αυτό το χρωστάμε στο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα που επιδεικνύει και εδώ τα μόνιμα χαρακτηριστικά του, δηλαδή, ιδιοτέλεια και ανεπάρκεια», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.