Το σχέδιο επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην παροχή ενισχυμένης προστασίας στα «βαθιά λαρύγγια» του Ευρωκοινοβουλίου
Ανώτατοι αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα προτείνουν ένα σχέδιο 10 σημείων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο σώμα, στη σκιά του Qatargate, του χειρότερου σκανδάλου δωροδοκίας στην ΕΕ εδώ και δεκαετίες.
«Στον απόηχο των καταγγελιών για δωροδοκία που έχουν κατακλύσει τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα πρόκειται να παρουσιάσει τον Ιανουάριο ένα σχέδιο για να αντιμετωπιστούν τα κενά και οι δυσλειτουργίες που επέτρεψαν να ευδοκιμήσουν η διαφθορά και οι ακατάλληλες πρακτικές λόμπι», είπαν στο POLITICO δύο άτομα που έχουν γνώση των σχεδίων.
Το σχέδιο επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην παροχή ενισχυμένης προστασίας σε όσους αποκαλύπτουν ύποπτες συναλλαγές εντός της συνέλευσης των 705 μελών. Όπως σχολιάζει δε το POLITICO, «αν και το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ τέτοιας προστασίας για τους πολίτες της ΕΕ, σταμάτησε να παρέχει τέτοιες προστασίες στους δικούς του υπαλλήλους, και οι καταγγέλλοντες είχαν να αντιμετωπίσουν αντίποινα επειδή μιλούσαν για παράνομη ή ύποπτη συμπεριφορά στα γραφεία τους».
«Αυτό είναι ένα τεράστιο κενό που πρέπει να καλύψουμε. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε. Πρέπει να αφήσουμε τους ανθρώπους αυτούς να μας βοηθήσουν να αποκαλύψουμε την εγκληματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος του κοινοβουλίου.
«Έχουμε δομικό πρόβλημα στη Βουλή. Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων έχει πολλή τεχνογνωσία και επιρροή. Αλλά έχουμε και ‘ομάδες φιλίας’ που είναι τυχαίες και δύσκολο να ελεγχθούν. Η δήλωση δώρων είναι εθελοντική», σχολίασε μάλιστα ένας άλλος αξιωματούχος.
Προς το παρόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υποχρεώνει τους λομπίστες που εκπροσωπούν κρατικά συμφέροντα να αποκαλύπτουν τους δεσμούς τους με ένα δημόσιο μητρώο διαφάνειας, ανοίγοντας έτσι ένα τεράστιο παραθυράκι για την επιρροή τους.
«Και μετά έχουμε πρόβλημα με πρώην μέλη του κοινοβουλίου», είπε ένα άλλο άτομο που γνωρίζει τα σχέδια 10 σημείων, αναφερόμενο στο γεγονός ότι οι πρώην ευρωβουλευτές διατηρούν απεριόριστη πρόσβαση στα κτίρια του Κοινοβουλίου. «Αυτό που θα ελέγχουμε είναι πρώην μέλη που μπαίνουν (στην Ευρωβουλή) για να ασκήσουν πίεση. Η λογική είναι να χάσουν τα προνόμιά τους. Θα έπρεπε ως λομπίστες».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.