Τι δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς στη ΘεσσαλονίκηΕνωμένοι οι Ευρωπαίοι πετύχαμε πολλά, η Ελλάδα στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τόνισε ο κ. Σχοινάς

«Η Ευρώπη είναι γεμάτη φως, λίγες μόνο στιγμές πήγαν κάποιοι να τη σκοτεινιάσουν. Δεν τα κατάφεραν. Και σας διαβεβαιώ, σήμερα εδώ από τη Θεσσαλονίκη, ότι ούτε τώρα θα μπορέσουν να την αμαυρώσουν» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην αποψινή εκδήλωση απονομής βραβείων «Ελληνική Αξία» του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σχοινάς κάλεσε το Ευρωκοινοβούλιο να αναλάβει «κάθε δυνατή πρωτοβουλία διαφάνειας» μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι συμπαραστάτης σε αυτήν την προσπάθεια, που έχει ήδη αναγγείλει, στη «μάχη κατά της διαφθοράς».

«Είναι πολλές οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας αυτή την περίοδο. Και βεβαίως η παρουσία μου εδώ ακριβώς σηματοδοτεί αυτή τη βαθιά αισιόδοξη, θετική, πτυχή της Ευρώπης. Της Ευρώπης όπως τη θέλουμε» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε: «Η θετική ατζέντα είναι δεδομένη. Η Ευρώπη έκανε υπαρξιακά άλματα, όχι για να σταθεί όρθια, αλλά για να μπορέσει να προοδεύσει στο μέλλον. Προϋπόθεση, βασική, κεντρική, καταλυτική, για όλα αυτά ήταν πάντα οι αταλάντευτες αρχές της, η αξιακή της βάση που ποτέ δεν δέχθηκε καμία έκπτωση. Και τώρα η Ευρώπη βρίσκεται σε μια μάχη αξιοπρέπειας που ποτέ δε θα επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει». «Σε λιγότερο από δυο χρόνια θα κληθούμε να ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές. Έως την στιγμή της ευρωκάλπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να πάρει κάθε δυνατή πρωτοβουλία διαφάνειας, ώστε να συνεχίσει να είναι το επίκεντρο του δημοκρατικού μας πολιτισμού και τίποτα λιγότερο από αυτό. Εμείς, ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα βοηθήσουμε σε αυτή την προσπάθεια, με προτάσεις και πρωτοβουλίες για τη μάχη κατά της διαφθοράς, που ήδη αναγγείλαμε. Βέβαια, καμία συστημική βελτίωση δε θα είναι ικανή να λύσει το πρόβλημα, όταν λείπει το ήθος της ατομικής ευθύνης».

Ενωμένοι οι Ευρωπαίοι πετύχαμε πολλά, η Ελλάδα στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τόνισε ο κ. Σχοινάς.

crossorigin="anonymous">

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτισε τις διαχρονικές πρωτοβουλίες και δράσεις του ΣΒΕ και τους «ιστορικούς προέδρους» του και έδωσε συγχαρητήρια στη νέα πρόεδρο του, Λουκία Σαράντη, ευχόμενος κάθε επιτυχία στη νέα διαδρομή του ΣΒΕ και τονίζοντας η αρωγή και η συνδρομή του είναι δεδομένη. Τόνισε, ότι η «νέα σελίδα του ΣΒΕ συμπίπτει και με τη νέα εποχή, στην οποία μπαίνει η αναπτυξιακή δυναμική της Ευρώπης, αλλά και της πατρίδας μας» και πρόσθεσε: «Παρόλη την γεωπολιτική αστάθεια, τον πόλεμο, την ενεργειακή περιδίνηση και τον υψηλό πληθωρισμό, η Ευρώπη ξεκινάει την πορεία της ανάταξης. Ενωμένοι οι Ευρωπαίοι πετύχαμε πολλά. Και πολλά περισσότερα από όσα περίμεναν οι εχθροί της Ευρώπης».

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή «απάντηση» στην πανδημία με τα εμβόλια, το Ταμείο Ανάκαμψης, την «άμυνα των εξωτερικών συνόρων μας απέναντι στις απειλές αυτών που εργαλειοποίησαν το μεταναστευτικό» και τη στήριξη προς την εμπόλεμη Ουκρανία. «Και είμαι πολύ αισιόδοξος, ότι την ερχόμενη Δευτέρα στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουμε μια ανάλογη καλή εξέλιξη στο θέμα της ενέργειας» συνέχισε ο κ. Σχοινάς και συνέχισε: «Αν η Ευρώπη πέτυχε και πετυχαίνει πολλά, η Ελλάδα σήμερα, στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, προσελκύει κεφάλαια και επενδύσεις 30% περίπου περισσότερα από την προ-πανδημίας εποχή. Σημειώνει, μάλιστα, σήμερα που μιλάμε, τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης επενδύσεων στην ΕΕ».

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι μετά την «ιστορική» απόφαση του Eurogroup, προ ημερών, η οικονομία της Ελλάδας είναι «πλήρως απαλλαγμένη από περιορισμούς που συνδέονται με τις δεσμεύσεις του, μακρινού πια, 2018» και πρόσθεσε: «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η υποστήριξη της ΕΕ σταματά εδώ, θα έλεγα μάλιστα το αντίθετο. Εν μέσω μιας δύσκολης γεωπολιτικά και μακροοικονομικά εποχής, που εκ των πραγμάτων περιορίζει τον δημοσιονομικό χώρο στην ΕΕ, η Ελλάδα θα συνεχίσει σταθερά να επωφελείται από την, ούτως ή άλλως, πρωτοφανή χρηματοδοτική και χρηματοπιστωτική βοήθεια, που θα βοηθήσει σημαντικά στην απορρόφηση των κραδασμών από πιθανές, ξαναλέω, λόγω των εξωγενών συνθηκών, ανισορροπίες».

Ροή Ειδήσεων

ΕΕ: Ελλιπής η εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, λέει το ΕΕΣ

Την αργή πρόοδο της ΕΕ προς την ολοκλήρωση...

Δίκυκλο παρέσυρε 64χρονη με το εγγόνι της

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση,...

Ερντογάν: Προς ψήφιση το τουρκορλυβικό μνημόνιο – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Καλίν: Θέλουμε τα F-16 χωρίς όρους, αν δεν...

Εύβοια: Νεκρός μετανάστης από υποθερμία σε παραλία- Διασώθηκαν 15

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε...

ΕΕ: Ελλιπής η εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, λέει το ΕΕΣ

Την αργή πρόοδο της ΕΕ προς την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας διαπιστώνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), με έκθεσή του που...

Δίκυκλο παρέσυρε 64χρονη με το εγγόνι της

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά, Βιβλίο, Ταξίδι, Ευζωία, Διατροφή Αγγελίες εργασίας & recruitment software. Όλες οι δυνατότητες σε...

Ερντογάν: Προς ψήφιση το τουρκορλυβικό μνημόνιο – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Καλίν: Θέλουμε τα F-16 χωρίς όρους, αν δεν τα πάρουμε, θα εξετάσουμε εναλλακτικές - Μήνυμα στήριξης στην κυριαρχία της Ελλάδας από το Ισραήλ...