Πάτρα: Ποιες συνθήκες ευθύνονται για τα αυξημένα επίπεδα ρύπανσηςΜε βάση τις μετρήσεις από τους σταθμούς του δικτύου “Αιθέρας” καταγράφονται πολύ υψηλές τιμές αιωρούμενων μικροσωματιδίων, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες.

Η καύση των τζακιών, σε συνδυασμό με τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες και το μικροκλίμα της περιοχής της Πάτρας, ευθύνονται κυρίως για τα αυξημένα επίπεδα ρύπανσης με αιωρούμενα μικροσωματίδια, που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέας Καζαντζίδης.

Μάλιστα, όπως προσθέτει, «με βάση τις μετρήσεις από τους σταθμούς του δικτύου “Αιθέρας“, αυτήν την χρονική περίοδο, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία 10 χρόνια, καταγράφονται πολύ υψηλές τιμές αιωρούμενων μικροσωματιδίων, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες».

Παράλληλα, σημειώνει, ότι «τα επεισόδια ρύπανσης είναι ένα φαινόμενο, το οποίο δρα αθροιστικά».

Εξηγώντας, ο Ανδρέας Καζαντζίδης, πώς το φαινόμενο της ρύπανσης δρα αθροιστικά, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «όταν υπάρχει ένας αριθμός ημερών, όπου οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την παραμονή των αιωρούμενων σωματιδίων στο μέρος που εκπέμπονται, αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ρύπανση μίας νέας ημέρας να προστίθεται στην ρύπανση που υπάρχει ήδη από την προηγούμενη ημέρα».

crossorigin="anonymous">

Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή Εφαρμοσμένης Φυσικής, «η σχετική υγρασία παίζει ρόλο στην αύξηση των τιμών ρύπανσης, καθώς και άλλοι τύποι καυσίμων που καίγονται, όπως για παράδειγμα το πετρέλαιο, αλλά την μεγάλη διαφορά κάνουν τα τζάκια, αφού ανά ώρα θέρμανσης ο αριθμός των μικροσωματιδίων που εκπέμπουν είναι πολύ μεγάλος».

Ταυτόχρονα, τονίζει ότι «ένα ποσοστό ρύπανσης, της τάξης του 20% έως 30%, προέρχεται από άλλες περιοχές».

 Όσον αφορά στον ρόλο που παίζει το μικροκλίμα της περιοχής της Πάτρας στην αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής, περιγράφει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «το ανάγλυφο της ευρύτερης περιοχής της Πάτρας, η οποία περιβάλλεται από λόφους και το Παναχαϊκό όρος ‘εγκλωβίζει’ στην ουσία τα μικροσωματίδια».

Ροή Ειδήσεων

Κακοκαιρία «Barbara»: Τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο και αύριο σε χαμηλό υψόμετρο

Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους χιονοπτώσεις και...

Λακωνία: Αιτήσεις για αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων από πλημμύρες

Έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 μπορούν να υποβάλουν...

Το ποδόσφαιρο καταδίκασε τη… μεζούρα

Τι αποφάσισε το Δ.Σ της Super League...

Αργυρούπολη: Πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο επί της Βουλιαγμένης

Πυρκαγιά ξέσπασε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες λίγο...

Κακοκαιρία «Barbara»: Τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο και αύριο σε χαμηλό υψόμετρο

Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους χιονοπτώσεις και την Πέμπτη - Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα και στα βόρεια...

Λακωνία: Αιτήσεις για αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων από πλημμύρες

Έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για αποζημιώσεις επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε περιοχές του Δήμου Ευρώτα που πλημμύρισαν στις...

Το ποδόσφαιρο καταδίκασε τη… μεζούρα

Τι αποφάσισε το Δ.Σ της Super League – Θλιβερή μειοψηφία και μοναξιά για την ΑΕΚ και τις πρακτικές Μελισσανίδη.Περισσότερα σε λίγο…Η ανακοίνωση:To...