«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθεαυτή (…) Αλλά όμως έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό» ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας
Μήνυμα στον Έντι Ράμα ότι η Ελλάδα θεωρεί πως η Αλβανία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως αυτό συνεπάγεται την εκπλήρωση σειράς παραμέτρων, έστειλε ο Νίκος Δένδιας από τα Τίρανα, στη σκιά της «δυστοκίας» της αλβανικής πλευράς για την κατάθεση στη Χάγη συνυποσχετικού για οριοθέτηση AOZ και υφαλοκρηπίδας.
Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με την Αλβανίδα Υπουργό Εξωτερικών, και το μεσημέρι του παρέθεσε γεύμα ο Αλβανός Πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθεαυτή (…) Αλλά όμως έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό» ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μου στα Τίρανα, παρευρέθηκα σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν μου ο ΠΘ της Αλβανίας, Edi Rama. Οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της 🇦🇱 & οι περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο της συζήτησης. pic.twitter.com/RpxFZjqhst
— Nikos Dendias (@NikosDendias) December 21, 2022
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια
«Σήμερα εδώ στα Τίρανα τελειώνει η περιοδεία μου στα Δυτικά Βαλκάνια. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ το πρωί με την ομόλογό μου, την Αλβανίδα Υπουργό Εξωτερικών, και το μεσημέρι είχε την ευγένεια να μου παραθέσει γεύμα ο Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα. Είχαμε τη δυνατότητα και με τους δύο συνομιλητές μου αφενός μεν να αναλύσουμε την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, τα προβλήματα που υπάρχουν στο βόρειο Κόσοβο, αλλά επίσης να αναφερθούμε και στις διμερείς μας σχέσεις.
»Όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, νομίζω ότι τοποθετήθηκα αναλυτικά στη συνέντευξη που έδωσα μαζί με την ομόλογό μου στο Υπουργείο Εξωτερικών.
»Θέλω όμως να κάνω μια καταληκτική παρατήρηση μετά το γεύμα μου με τον Πρωθυπουργό. Η Αλβανία έχει κάνει μια βασική επιλογή. Η επιλογή της είναι να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να κάνει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να τοποθετηθεί στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και εμείς οι Έλληνες εκεί πιστεύουμε ότι ανήκει. Όμως αυτό συνεπάγεται και μια σειρά από παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές, τις οποίες η αλβανική πλευρά πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να υπηρετούν το βασικό της αφήγημα.
»Και να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθεαυτή. Ούτε έχει κανένα ζήτημα με το να συνεργάζονται με την Τουρκία. Αλλά όμως έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παράμετρος πρέπει αφενός μεν να υπηρετεί την Ευρωπαϊκή ιδέα, αφετέρου να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή».
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.