Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Το παρασκήνιο και οι ζυμώσειςΤο σκεπτικό του Μεγάρου Μαξίμου για την απόφαση να ταφεί ο τέως βασιλιάς ως ιδιώτης – Τι είχε ζητήσει η οικογένειά του – Ποιοι «γαλαζοαίματοι» θα δώσουν το «παρών»

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Η απόφαση της διυπουργική σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου να ταφεί ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος ως ιδιώτης, ήταν μία καθαρά πολιτική απόφαση, η οποία δεν ελήφθη ούτε εσπευσμένα, ούτε “ανεπηρέαστη” από την πολιτική συνθήκη της άτυπης προεκλογικής περιόδου που διανύει η χώρα.

Από τη στιγμή άλλωστε που η υγεία του έκπτωτου βασιλιά επιδεινώθηκε με το εγκεφαλικό που υπέστη και εισήχθη στο νοσοκομείο, είχαν ήδη ξεκινήσει οι ζυμώσεις και οι διεργασίες που αποκρυσταλλώθηκαν κατά την διυπουργική σύσκεψη. Το σκεπτικό – σύμφωνα με πληροφορίες- των κυβερνητικών στελεχών που μετείχαν σε αυτή και του ίδιου του πρωθυπουργού, ήταν ότι είχαν να αντιμετωπίσουν έναν τέως βασιλιά όχι όμως ως πολιτικό πρόσωπο, αλλά σαν έναν απλό ιδιώτη και αυτό που “βαρυνε” περισσότερο το σκεπτικό τούτο, ήταν το γεγονός ότι από τον τέως Βασιλιά είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια αλλά και το ότι έχει κλείσει οριστικά κι αμετάκλητα το πολιτειακό ζήτημα στην Ελλάδα από το 1974.

Το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο εγκαίρως είχε ενημερωθεί από την οικογένεια Γλύξμπουργκ για την κατάσταση του Κωνσταντίνου και άρχισε να προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο, δεν ήθελε επ’ ουδενί να υπάρξει καμία σκιά γύρω από τις αποφάσεις που θα λαμβάνοντο και κανένα περιθώριο για κριτική και κομματική εκμετάλλευση της κατάστασης.

Παρότι μάλιστα στους κόλπους της ΝΔ υπήρχαν και φωνές που θα υποστήριζαν πιθανόν ο τέως βασιλιάς να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους – με το σκεπτικό ότι έτσι έχει καταγραφεί στην ιστορία, πέραν της διαχείρισή του και του ρόλου του στις μετέπειτα εξελίξεις- ο Κυριάκος Μητσοτάκης – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ενήργησε ως κεντρώος και έκλεισε κάθε τέτοια κουβέντα πριν καν ανοίξει. Μία απόφαση που απέτρεψε και οποιαδήποτε παρερμηνεία ή κομματική εκμετάλλευση που θα άνοιγε έναν “αχρείαστο” γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή την κηδεία του εκλιπόντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια του τέως βασιλιά που συνεχίζει να είναι σε επαφή με την κυβέρνηση για τα διαδικαστικά ζητήματα της τελετής, είχε ζητήσει η ταφή να γίνει με τιμές αρχηγού κράτους και η σωρός του Κωνσταντίνου να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Και μπορεί το πρώτο αίτημα να έχει ήδη ξεκαθαρίσει με τη σχετική απόφαση που ελήφθη, ωστόσο το αν τελικά η σωρός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα εκτεθεί – έστω για λίγες ώρες – σε λαϊκό προσκύνημα, δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως, και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της οικογένειας και της κυβέρνησης, με έναν “ευπρεπή διάλογο” όπως σχολίαζε κυβερνητικός παράγων.

Ροή Ειδήσεων

Qatargate: «Οι κατηγορίες του Παντσέρι για την Εύα Καϊλή είναι ψευδείς»

Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Stampa...

Καύσιμα: Τι κρατάει ψηλά τις τιμές στην Ελλάδα

Εν μέσω ενός διαρκώς κλιμακούμενου κύματος ακρίβειας, οι...

λιγότερες άδειες παραμονής σε Ρώσους μετανάστες

«Τα τελευταία χρόνια σκεφτόμασταν συχνά να αγοράσουμε ένα...

Qatargate: «Οι κατηγορίες του Παντσέρι για την Εύα Καϊλή είναι ψευδείς»

Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Stampa ο συνήγορος υπεράσπισης της Εύας Καϊλή υποστήριξε ότι είναι βέβαιος πως ο Αντόνιο Παντσέρι την...

Καύσιμα: Τι κρατάει ψηλά τις τιμές στην Ελλάδα

Εν μέσω ενός διαρκώς κλιμακούμενου κύματος ακρίβειας, οι καταναλωτές – δικαίως – διαμαρτύρονται για τις τιμές, ιδίως όταν αυτές φαίνεται να μην ακολουθούν τις τάσεις...

Αναβάλλονται οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στις περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία

Η απόφαση θα ισχύσει για όσο διαρκέσει η κακοκαιρία Δεν θα πραγματοποιηθούν...