ΗΠΑ: Γιατί θέλει ο Μπάιντεν να δώσει F-16 στην Τουρκία



Καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις η συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Τσαβούσογλου την Τετάρτη – Δεν υπαναχωρεί ο Μενέντεζ – Επιμένει στο βέτο για τη Σουηδία η Άγκυρα

Μεγάλες αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι αποφασισμένη να φέρει προς έγκριση στο Κογκρέσο την πώληση εξελιγμένων F-16 στην Τουρκία. Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την πώληση των εξελιγμένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα.

Αντίθετος στην πώληση νέων F-16 στην Τουρκία είναι και ο δημοκρατικός βουλευτής Κρις Πάππας, – νέος συμπρόεδρος της ομάδας στο Κογκρέσο για τα ελληνικά θέματα – λέγοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε ενδεχομένως να λάβει αμερικανικά όπλα, για να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ. Αντιδράσεις υπήρξαν και από τους Γκας Μπιλιράκη και Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλοι Αμερικανοί γερουσιαστές, οι οποίοι ενημερώνονται καθημερινά για τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των υπουργών του, όπως και για τις απειλές εναντίον της Ελλάδας, για εισβολή στα νησιά και πυραυλικά χτυπήματα στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα, ωστόσο, με εκτιμήσεις, ο Τζο Μπάιντεν θέλει να χρησιμοποιήσει τα F-16 ως «Δούρειο Ίππο», προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις της Τουρκίας και να αρθεί το βέτο της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να επικαλεστεί «ζήτημα εθνικής ασφάλειας» για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αν τελικά επιλέξει να το συνδέσει άμεσα με το θέμα της ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία των δύο σκανδιναβικών χωρών. Το ΝΑΤΟ και η Ουάσινγκτον θεωρούν στρατηγικής σημασίας την ενσωμάτωση της Σουηδίας και της Φινλανδία στη δύναμη του ΝΑΤΟ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και η απειλή της Ρωσίας ολοένα και επεκτείνεται.

Τα θέματα του τουρκικού βέτο και η πώληση των F-16 αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ερχόμενη Τετάρτη.

Η Άγκυρα πάντως επιμένει στην πολιτική του παζαριού, εμμένοντας στο βέτο της κατά της Σουηδίας. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος τόνισε ότι «δεν είμαστε σε θέση να στείλουμε τον νόμο προς επικύρωση στη Βουλή, έχουμε πραγματικό πρόβλημα σε αυτό το θέμα», λέγοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος οι βουλευτές να απορρίψουν τον νόμο».

Πού βρίσκεται η υπόθεση των «τουρκικών» F-16

Στην παρούσα φάση δικαίωμα βέτο διατηρεί και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Τζιμ Ρις, αλλά και ο νέος πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικ Μακόλ.

Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας έχουν ολοκληρωθεί και πλέον εκτιμάται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα καθυστερήσει να στείλει επίσημα το αίτημα στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, ζητώντας τους να εγκρίνουν την αμυντική σύμβαση. Στην παρούσα φάση το εν λόγω αίτημα πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Εάν τελικά η αμυντική σύμβαση για τα F-16 δεν περάσει τον σκόπελο του Κογκρέσου, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η υπόθεση δεν θα προχωρήσει καθόλου για έναν ολόκληρο μήνα, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνονται διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφασιστούν οι διορθωτικές κινήσεις που θα ήθελε να δει το Κογκρέσο να γίνονται.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παραλάβει τις συστάσεις και τις υποδείξεις του Κογκρέσου, το οποίο είναι σε θέση να βάλει τις προϋποθέσεις που κατά τη δική του κρίση θα βελτιώσουν την αμυντική σύμβαση. Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να παρουσιάσει αυτές τις αλλαγές στην Τουρκία προκειμένου να εξετάσει το κατά πόσο είναι εφικτό να ενσωματωθούν στη σύμβαση. Στην περίπτωση που η Τουρκία τηρήσει τελείως αρνητική στάση, ο πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα εάν το επιθυμεί να επανέλθει στο Κογκρέσο, ζητώντας αυτή τη φορά την έγκριση μιας τελικής συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε αυτή τη κίνηση, καθώς παράκαμψε την άρνηση του Κογκρέσου για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. Εάν τελικά ο πρόεδρος Μπάιντεν πράξει κάτι ανάλογο, θα είναι σίγουρα πιο δύσκολο για το Κογκρέσο να παρακάμψει σε αυτό τον δεύτερο γύρο την πρόθεση του Λευκού Οίκου, καθώς θα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων τόσο στη Βουλή όσο και στην Γερουσία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον επισημαίνουν ότι για τον πρόεδρο Μπάιντεν δεν θα είναι πολιτικά μια εύκολη υπόθεση να αψηφήσει τελείως το βέτο ενός προέδρου της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων που προέρχεται από το δικό του κόμμα.

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Τιμολόγια ρεύματος: Κάτω από 15 λεπτά η κιλοβατώρα για τον Νοέμβριο

Οι προϋποθέσεις για μείωση των τιμών στα τιμολόγια...

Σκοτεινή δεκαετία 1964-1974 με τον Αλέξη Παπαχελά: «Η Ελλάδα στον γύψο»

Το 4ο επεισόδιο της νέας αποκαλυπτικής σειράς ντοκιμαντέρ...

Παιδί νεκρό, 29 τραυματίες σε βομβαρδισμό της Ρωσίας στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

Η ρωσική επίθεση με κατευθυνόμενη βόμβα σε πολυκατοικία...

Είμαστε έτοιμοι για μεγάλη μάχη

Στην Αθήνα βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης (31/10) ο Ρουί...

Τιμολόγια ρεύματος: Κάτω από 15 λεπτά η κιλοβατώρα για τον Νοέμβριο

Οι προϋποθέσεις για μείωση των τιμών στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος του Νοεμβρίου υπάρχουν, καθώς η μέση χονδρική τιμή του μήνα (σ.σ. Οκτωβρίου)...

Σκοτεινή δεκαετία 1964-1974 με τον Αλέξη Παπαχελά: «Η Ελλάδα στον γύψο»

Το 4ο επεισόδιο της νέας αποκαλυπτικής σειράς ντοκιμαντέρ έρχεται στον ΣΚΑΪ αυτή τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 21.00 ...