Ειδικό Δκαστήριο: Απολογία Τουλουπάκη | ΣΚΑΪΑπολογήθηκε η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη – Τι υποστήριξε για Novartis και για τις σχέσεις της με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο – Μίλησε για «ανελέητο πόλεμο» και για «πρωτοφανή διαπόμπευση» – Υπεραμύνθηκε της νομιμότητας των ενεργειών της και για τους δέκα πολιτικούς και για τις καταγγελίες ΚΙΝΑΛ για Κουρουμπλή
 

Της Ιωάννας Μάνδρου

Για ανελέητο πόλεμο που δέχθηκε,όταν για την υπόθεση της Novartis χειρίστηκε τις σχετικές έρευνες για πολιτικά πρόσώπα, μίλησε στην απολογία της ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, που δικάζεται μαζί με τον πρώην υπουργό ( αναπληρωτή στο υπουργείο Δικαιοσύνης) Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η εισαγγελέας έκανε λόγο για σκληρές επιθέσεις που δέχθηκε από πολιτικά πρόσωπα, ΜΜΕ αλλά και πειθαρχικές διώξεις για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis, υποστηρίζοντας την νομιμότητα των ενεργειών της και τονίζοντας,ότι έστειλε τη σχετική δικογραφία με τους δέκα πολιτικούς με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Παράλληλα τόνισε, ότι επί των ημερών της αρχειοθετήθηκε η υπόθεση για τους επτά από τους δέκα πολιτικούς,ενώ για τους άλλους οι δικογραφίες χειρίστηκαν από τον σημερινό οικονομικό εισαγγελέα κ. Χρήστο Μπαρδάκη.

Eπιθέσεις και Πόλεμος

«Ας μου επιτραπεί, τόνισε, παρατηρώντας τα όσα έχουν συμβεί,  ότι  πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας.Έκτοτε ξεκίνησε ,ένας ανελέητος πόλεμος από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, με την σθεναρή συμπαράσταση των κομμάτων τους και την ενεργή υποστήριξη των ΜΜΕ». Kαι πρόσθεσε αναφερόμενη σε επιθέσεις και σε παρασκηνιακές κινήσεις που στόχευαν, όπως είπε, στο να της αφαιρεθεί η δικογραφία.

«Ενώ συνεχίζαμε την έρευνα μας κατά της Novartis και των πολιτικών προσώπων, μετατραπήκαμε  ταυτόχρονα ερευνώμενοι και ελεγχόμενοι για την εισαγγελική μας έρευνα, από τα ποινικώς ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα. Δεν υπήρξε μέρα που να μην δίνουμε εξηγήσεις είτε στον Άρειο Πάγο είτε στη Βουλή. Ταυτόχρονα, γίνονταν συστηματικές προσπάθειες να αφαιρεθεί η υπόθεση από την Εισαγγελία Διαφθοράς, το φυσικό της δικαστή και να περάσει σε άλλα χέρια. Μετά την αποτυχία του εγχειρήματος αυτού, ήταν μονόδρομος για την αφαίρεση της δικογραφίας η κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και η ίδρυση μιας νέας Υπηρεσίας,  στην οποία περιήλθε η δικογραφία της Novartis «εν μια νυκτί».

Novartis

Αρχείο για τους επτά

crossorigin="anonymous">

Στη συνέχεια η Ελένη Τουλουπάκη αναφέρθηκε στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης για τους επτά από τους δέκα εμπλεκόμενους πολιτικούς.
 
«Όσο λοιπόν είχαμε την δικογραφία και παρά τις καθημερινές απειλές  και πιέσεις που δεχόμασταν ,ολοκληρώσαμε την έρευνα  για 7 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα κρίνοντας ότι έπρεπε να τεθούν στο Αρχείο. Για 2 από τα υπολειπόμενα πρόσωπα δεν ολοκληρώθηκε η ερευνά μας και συνεχίστηκε από τον κ. Μπαρδάκη ενώ για τον τρίτο κρίναμε ότι υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση της ποινικής δίωξης.
 
Η αμεροληψία μας και η απουσία οιασδήποτε παρέμβασης στο έργο μας, επιβεβαιώνεται από το  γεγονός, ότι αφενός οι 7 αρχειοθετήσεις έλαβαν χώρα προ των εκλογών του 2019 και αφετέρου η ποινική δίωξη σε βάρος του ενός πολιτικού προσώπου ασκήθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο των εκλογών, κατόπιν αδείας της νέας Βουλής – νέας Κυβέρνησης. Δηλαδή από το χειρισμό μας αποδεικνύεται,ότι δεν αφήσαμε κανένα περιθώριο πολιτικής εκμετάλλευσης των ενεργειών μας».

Κατηγορία – Σχέσεις με Παπαγγελόπουλο

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία που αντιμετωπίζει, ότι δηλαδή δεν έστειλε στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών καταγγελίας του ΚΙΝΑΛ για τον τότε υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, η εισαγγελέας απολογούμενη, την αρνήθηκε λέγοντας πως τα έστειλε, όταν έλαβε γνώση χωρίς να καθυστερήσει.

«Εν κατακλείδι, τόνισε, όταν εγώ λαμβάνω για πρώτη φορά γνώση των αναφορών αυτών αμελλητί τα στέλνω στη Βουλή. Εγώ έλαβα γνώση τέλος  Ιανουάριου του 2018 και 5 -2 -2018, τα στέλνω αμελλητί στη Βουλή».

Ροή Ειδήσεων

Δένδιας: Φιλοδοξία μας να μην οδηγηθούμε λόγω τυχαίου συμβάντος σε χειρότερα με την Τουρκία

Αποφασιστικό μήνυμα πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν...

Η Γουέστ Χαμ πέρασ στους «16» του Κυπέλλου Αγγλίας

Η εμπειρία της Γουέστ Χαμ έναντι της Ντέρμπι...

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Με σχεδιαστικά κόλπα «παγιδεύουν» τους καταναλωτές 4 στις 10 ιστοσελίδες στην ΕΕ

Σχεδόν 4 στις 10 ιστοσελίδες ηλεκτρονικών πωλήσεων περιέχουν...

Χορήγηση ασύλου σε γυναίκες και κορίτσια από το Αφγανιστάν

Σε μία κίνηση που απαντά στις πρακτικές των...

Δένδιας: Φιλοδοξία μας να μην οδηγηθούμε λόγω τυχαίου συμβάντος σε χειρότερα με την Τουρκία

Αποφασιστικό μήνυμα πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν απολύτως επαρκή δυνατότητα και ότι δεν θα είμαστε μόνοι, αλλά αν χρειαστεί μπορούμε και μόνοι,...

Η Γουέστ Χαμ πέρασ στους «16» του Κυπέλλου Αγγλίας

Η εμπειρία της Γουέστ Χαμ έναντι της Ντέρμπι αποδείχθηκε καθοριστική και τα «σφυριά» θα συνεχίσουν στο Κύπελλο Αγγλίας, μετά το 2-0 στο «Πράιντ...

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Με σχεδιαστικά κόλπα «παγιδεύουν» τους καταναλωτές 4 στις 10 ιστοσελίδες στην ΕΕ

Σχεδόν 4 στις 10 ιστοσελίδες ηλεκτρονικών πωλήσεων περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα λεγόμενα «σκοτεινά μοτίβα» (dark patterns), δηλαδή παραπλανητικά μοτίβα σχεδίασης της ιστοσελίδας...