Το νέο δεδομένο που προκύπτει από το ισχυρό χτυπήμα του εγκέλαδου είναι ένα πιθανό προσφυγικό κύμα.
Του Αντώνη Αντζολέτου
Ο απολογισμός του πολύνεκρου σεισμού στην νοτιοανατολική Τουρκία συνεχίζεται και αναμένεται να κρατήσει πολύ ακόμα.
Η αλλαγή της στάση της Άγκυρας είναι το μόνο θετικό παράγωγο του τραγικού φυσικού φαινομένου.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αφήσει στην άκρη την πολεμική ρητορική και έχει ρίξει όλα του τα όπλα στην ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.
Μια διαδικασία πολύ δύσκολη και εξαιρετικά απαιτητική στην οποία αν δεν ανταπεξέλθει οι εκλογές θα είναι μια χαμένη υπόθεση για το κόμμα του.
Το νέο δεδομένο που προκύπτει από το ισχυρό χτυπήμα του εγκέλαδου είναι ένα πιθανό προσφυγικό κύμα.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο προετοιμάζονταν ήδη για το νέο έτος, καθώς τα στοιχεία έδειχναν ότι από το φθινόπωρο υπήρξε μια αύξηση των ροών με τις πιέσεις να γίνονται μεγαλύτερες και στον Έβρο.
Για αυτό, μάλιστα ο πρωθυπουργός στην τελευταία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ζήτησε από την Ε..Ε στήριξη για το μεταναστευτικό και ειδικότερα σε έργα όπως ο φράχτης στα βόρεια της χώρας.
Ο Γιάννης Οικονόμου δεν συνέδεσε τον σεισμό στη γειτονική χώρα με τον κίνδυνο νέων μεταναστευτικών ροών.
«Η χώρα μας είναι συνεχώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα τέτοια ζητήματα. Μέριμνα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά γενικά της διεθνούς κοινότητας είναι πως θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να ανοικοδομηθεί η περιοχή τους και να παραμείνουν εκεί».
Οι συνθήκες στην Τουρκία είναι ακραίες.
Δεν αποκλείεται να εξαναγκάσουν ένα κομμάτι του πληθυσμού να μεταναστεύσει. Και με δεδομένo πως ή ίδια πίεση θα υπάρχει και από την πλευρά της Συρίας η συνθήκη δεν είναι απλή και δεν επιτρέπει την αδράνεια.
Ο χθεσινός σεισμός, άλλωστε χτύπησε ένα ακόμα «καμπανάκι» για την περιοχή και το πώς θα κληθούν να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι το επόμενο διάστημα.
Από τη στιγμή, μάλιστα που ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επιχειρήσει πολλές φορές στο παρελθόν να εργαλειοποιήσει προς όφελός του το συγκεκριμένο ζήτημα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Όλα θα κριθούν και από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών με τον Τούρκο πρόεδρο να εμφανίζεται ενοχλημένος σε συνομιλητές του από τα σενάρια περί αναβολής τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για την αποστολή της βοήθειας με την εκταμίευση περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να διατεθούν.
Το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα τρέξουν όλα αναμένεται να είναι ο καταλύτης των εξελίξεων.
Είναι γεγονός πως για μεγάλο αριθμό Σύρων έχουν αρθεί οι γεωγραφικοί περιορισμοί άρα θα υπάρξει εσωτερική μετακίνηση στην Τουρκία, όπως και Τούρκων πολιτών.
«Αν δεν υπάρξει μια προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να στηρίξει την Τουρκία, τότε θα υπάρξει μια μεγάλη προσπάθεια Σύρων ή Τούρκων να έρθουν στην Ευρώπη. Πλέον πάνε ή στην Κύπρο, ή την Βουλγαρία ή την Ιταλία. Οι αφίξεις στην Ιταλία είναι πενταπλάσιες από ότι στα ελληνικά νησιά. Από τον Μάρτιο του 2020, που βιώσαμε όσα βιώσαμε στον Έβρο, η χώρα μας έδειξε πως μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της», δήλωσε ο Νότης Μηταράκης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.