Πρόεδρος αρτοποιών Ανατολικής Αττικής: Tο ηλιέλαιο έχει γίνει χρυσάφι

Αυξήσεις: Εκτός από τα καύσιμα και το ρεύμα, τον ανήφορο έχουν πάρει και άλλα ήδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί.

Οι εαγγελματίες στον κλάδο της αρτοποιίας έχουν ετοιμαστεί για νέο κύκλο ανατιμήσεων, καθώς στην παρούσα φάση το σταθερά υψηλό κόστος ενέργειας και ο συνδυασμός ελλείψεων – υψηλών τιμών σε πρώτες ύλες, όπως τα σιτηρά και τα σπορέλαια, φαίνεται ότι προκαλεί μεγάλα προβλήματα στους ανθρώπους της αγοράς.

Πυκνώνουν οι φόβοι στην αγορά για νέο κύκλο ανατιμήσεων

Όπως ανέφερε ο κ. Κούτσικος κάθε νέα παραγγελία που παραλαμβάνουν οι αρτοποιοί έχει ακριβότερα τιμολόγια. Οι ίδιοι δηλώνουν αδυναμία να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος. Η τιμή του σιταριού έχει ανέβει κατά 20% μέσα σε ένα μήνα.

Σχετικά με το πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί με τα άλευρα, ο κ. Κούτσικος τόνισε: «Έχουν σημειωθεί αυξήσεις 20% σε προϊόντα. Η διαφορά στο τσουβάλι του αλευριού είναι 7 ευρώ πάνω στα 25 κιλά» και συμπλήρωσε «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

Επιπλέον, ακόμη ένας παράγοντας που επηρεάζει τους αρτοποιούς είναι οι τιμές στα λάδια και κυρίως στο ηλιέλαιο, οι οποίες έχουν πάρει την ανηφόρα. Σχετικά με τις αυξήσεις που στο ηλιέλαιο ο κ. Κούτσικος είπε: «Υπάρχει πρόβλημα, το ηλιέλαιο έχει γίνει χρυσαφικό, είναι πανάκριβο».

Τέλος, οι νέες ανατιμήσεις, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία τόσο στους εμπόρους όσο και στους καταναλωτές. Ο πρόεδρος αρτοποιών Ανατολικής Αττικής: «Είμαι σε αυτό τον κλάδο από το 1983, δεν έχει ξανά συμβεί ποτέ κάτι αντίστοιχο. Υπάρχουν αυξήσεις στα πάντα, στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα προϊόντα».

Στα ύψη η τιμή του ψωμιού

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του ψωμιού έχει αυξηθεί και σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν, καθώς οι αρτοποιοί παραλαμβάνουν αλεύρι με νέους τιμοκαταλόγους, με αυξήσεις 40%. Η τιμή του σιταριού έχει ανέβει κατά 25% μέσα σε ένα μήνα και περίπου 70% μέσα σε ένα χρόνο.

O Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας ανέφερε πως: «Μιλάμε προφανώς για μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Η τιμή του ψωμιού έχει πάρε αύξηση λόγω αύξησης στα άλευρα, στην ηλεκτρική ενέργεια και στο ηλιέλαιο, ωστόσο αίσθηση μου είναι πως η μέγιστη τιμή του θα φτάσει στα 2,40 ευρώ ανά κιλό και όχι παραπάνω».

Σχετικά με το πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί με τα άλευρα, ο κύριος Μούσιος τόνισε: «Θέλω να τονίσω πως υπάρχει επάρκεια. Υπήρξε μια ανησυχία αρχικά, κάτι πολύ λογικό, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή καθυστέρηση. Το πλαφόν σαν μέτρο έχει επιβληθεί ώστε να γίνεται λελογισμένη χρήση των αγαθών.

Δεν μπορεί κάποιος να πάει να πάρει 10 κιλά αλεύρι χωρίς λόγο. Αυτόματα και πρόβλημα σε εμάς θα δημιουργήσει γιατί δεν θα βρίσκουμε αλλά και θα του χαλάσει σε έναν μήνα. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι στο ηλιέλαιο καθώς και πρόβλημα στην ποσότητά του υπάρχει αλλά και ακριβό είναι. Εμείς αγοράζαμε με 1,30 το λίτρο και μέσα σε λίγες ημέρες έφτασε στα 3 ευρώ».

Ροή Ειδήσεων

Κοπεγχάγη Πυροβολισμοί: Πολλοί νεκροί και τραυματίες!

«Μέχρι να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι υπάρχει μόνο...

Aγία Βαρβάρα: Ιδιοκτήτης σπιτιού σκότωσε ληστή

Στο σημείο βρέθηκαν αστυνομικοί οι οποίοι ερευνούν την...

Νέα υπέρβαση από Νιμάιερ, στις «8» και οι Μαρία, Μπούσκοβα

H Μαρί Μπούσκοβα, η Τατιάνα Μαρία και η...

Κοπεγχάγη Πυροβολισμοί: Πολλοί νεκροί και τραυματίες!

«Μέχρι να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι υπάρχει μόνο ένας δράστης, ο συναγερμός θα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο» - Δεν αποκλείεται η τρομοκρατική ενέργεια. ...

Aγία Βαρβάρα: Ιδιοκτήτης σπιτιού σκότωσε ληστή

Στο σημείο βρέθηκαν αστυνομικοί οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση. Ρεπορτάζ: Μάκης Συνοδινός Ιδιοκτήτης...

Νέα υπέρβαση από Νιμάιερ, στις «8» και οι Μαρία, Μπούσκοβα

H Μαρί Μπούσκοβα, η Τατιάνα Μαρία και η Τζουλ Νιμάιερ πήραν τα πρώτα «εισιτήρια» για τους προημιτελικούς του Γουίμπλεντον.Η 24χρονη τενίστρια από την...