Autohellas: Νέο ιστορικό υψηλό το 2022 – Το πενταετές πλάνο των 300 εκατ. ευρώ και τα «πράσινα» αυτοκίνητα


Κύκλο εργασιών που αυξήθηκε κατά 19,3% κι έφτασε τα 765,5 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους που αυξήθηκαν κατά 57,4% στα 82,5 εκατ. ευρώ, πέτυχε το 2022 ο όμιλος Autohellas, καταγράφοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά νέο ιστορικό υψηλό, τόσο σε επίπεδο ενοποιημένου κύκλου εργασιών, όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας. Η εταιρεία θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,65 ευρώ ανά μετοχή.

Η εταιρεία αποδίδει τις εξαιρετικές επιδόσεις στην αυξημένη ζήτηση για ταξίδια και διακοπές, στη σταδιακή ωρίμανση των δικτύων διανομής και στις συνέργειες μεταξύ των εταιρειών του ομίλου, που απασχολεί 1.750 άτομα την καλοκαιρινή περίοδο.

Νέος «πράσινος» στόλος

Στρατηγικά η Autohellas, εστιάζει στην ενίσχυση του στόλου της με ηλεκτρικά αυτοκίνητα για μηδενικούς και χαμηλούς ρύπους, σχεδιάζοντας παράλληλα και στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών υποστήριξης και φόρτισης.

Οι νέες επενδύσεις περιλαμβάνονται στο επενδυτικό πλάνο 300 εκατ. ευρώ της επόμενης πενταετίας, στο πλαίσιο των οποίων έχει προχωρήσει στη σύναψη δυο συμβάσεων συγχρηματοδότησης με δυο εμπορικές τράπεζες, ενώ οι επενδύσεις θα υλοποιηθούν και με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Με τις εν λόγω συμβάσεις, η εταιρεία περιορίζει σε κάποιο βαθμό τις επιπτώσεις από την σημαντική αύξηση των επιτοκίων, τουλάχιστον σε ότι αφορά την χρηματοδότηση των ηλεκτρικών αυτοκίνητων που έχουν έως σήμερα αρκετά υψηλότερη τιμή κτήσης από τα συμβατικά

Οι μισθώσεις αυτοκινήτων

Το προηγούμενο έτος, ο τζίρος από τις μισθώσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 21,5% στα 250,8 εκατ. ευρώ. Στην αύξηση συνέβαλαν μεταξύ άλλων, η εξαιρετικά θετική πορεία της τουριστικής ζήτησης και η περαιτέρω αναβάθμιση σημείων του δικτύου. Επιπλέον, τα τελευταία 2 έτη έχει πραγματοποιηθεί σημαντική επένδυση για τη διεύρυνση και ποιοτική αναβάθμιση του στόλου βραχυχρόνιων ενοικιάσεων της εταιρείας με νέους τύπους αυτοκινήτων και σταδιακά σε περισσότερά plug in και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως αποτυπώθηκε στα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Όσον αφορά την κερδοφορία του Τομέα Μισθώσεων Αυτοκινήτων υποστηρίχθηκε σημαντικά και από τη διάθεση (μεταπώληση) των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του στόλου σε υψηλές τιμές, που ακολουθούν σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη και των τιμών των καινούργιων αυτοκινήτων. Συνολικά, οι Μισθώσεις στην Ελλάδα, απασχολούν το 64% του ενεργητικού και παράγουν περίπου το 62% της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου.

Οι θυγατρικές εξωτερικού

Ο κύκλος εργασιών της δραστηριότητας των θυγατρικών εξωτερικού που σχετίζεται με τον Τομέα των μισθώσεων αυτοκίνητων, μετά και την ενσωμάτωση της «HR Aluguer de Automóveis S.A.» μόνο στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, έφθασε συνολικά τα 92,8 εκατ. ευρώ από 65,5 εκατ. ευρώ το 2021, απασχολώντας το 18% του ενεργητικού και συνεισφέροντας περίπου το 13% της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου.

Εμπορία Αυτοκινήτων

Σημαντική αύξηση 14,1% παρουσίασε και ο κύκλος εργασιών του Τομέα εμπορίας αυτοκινήτων, κυρίως στο σκέλος της Εισαγωγής/Διανομής (Hyundai, KIA, SEAT) συνεισφέροντας συνολικά 422,0 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών του ομίλου άλλα και περίπου 25% στην λειτουργική κερδοφορία, απασχολώντας μόλις το 18% του ενεργητικού και με μηδενικό δανεισμό και στις 4 θυγατρικές του ομίλου. Στον κλάδο αυτό αναμένεται να προστεθεί από τις αρχές Μαΐου 2023 και η δραστηριότητα της Fiat/Alfa Romeo/Jeep (FCA Greece) που πρόκειται να εξαγοραστούν από τον όμιλο σε joint venture με την Samelet (Ισραήλ) μετά και την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (18/1/2023 υπ’ αριθ. 806/2023 Απόφαση ΕΑ).

Συνολικά, ο στόλος για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις έφτασε τα 53.700 αυτοκίνητα, με 11.700 συνολικές αγορές αυτοκίνητων και καθαρή επένδυση του ομίλου (αγορές νέων μείον πωλήσεις μεταχειρισμένων του στόλου) που ανέρχεται στα 146 εκατ. ευρώ.

To άρθρο Autohellas: Νέο ιστορικό υψηλό το 2022 – Το πενταετές πλάνο των 300 εκατ. ευρώ και τα «πράσινα» αυτοκίνητα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

H Τουρκία επανεξετάζει την ασφάλεια των συσκευών επικοινωνίας μετά το Λίβανο

Οι αρχές επανεξετάζουν την ασφάλεια των συσκευών επικοινωνίας...

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα 5 αστυνομικοί για την είσοδο Κροατών οπαδών

«Όχι» στην αρχειοθέτηση της δικογραφίας από τον Εισαγγελέα Εφετών  ...

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σε εξέλιξη η Πολιτική Γραμματεία

Σε εξέλιξη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- «Στο...

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες

Παραμένει φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού και σήμερα...

H Τουρκία επανεξετάζει την ασφάλεια των συσκευών επικοινωνίας μετά το Λίβανο

Οι αρχές επανεξετάζουν την ασφάλεια των συσκευών επικοινωνίας μετά τις εκρήξεις στον Λίβανο δηλώνει αξιωματούχος ...

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σε εξέλιξη η Πολιτική Γραμματεία

Σε εξέλιξη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- «Στο τραπέζι» ο οδικός χάρτης για την εκλογή αρχηγού ...