Δυο μήνες πριν από τις κάλπες στα κόμματα έχουν πιάσει τα κομπιουτεράκια προκειμένου να δουν αν «βγαίνουν τα κουκιά»
Του Αντώνη Αντζολέτου
Στα κομματικά επιτελεία «ξεσκονίζουν» τις δημοσκοπήσεις μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη επιχειρώντας να βγάλουν τα πρώτα συμπεράσματα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν φυσιολογικό το «μούδιασμα» των πολιτών μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία. Θα είχαν θορυβηθεί πολύ περισσότερο αν η φθορά που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία είχε συνοδευτεί και από άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ.
Ο κανόνας στην πολιτική λέει πως από τη στιγμή που ο ψηφοφόρος αποφασίσει να μεταπηδήσει σε άλλο στρατόπεδο είναι σχεδόν αδύνατος ο επαναπατρισμός του. Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού δεν βλέπουν στην Ηρώδου Αττικού και πιστεύουν πως η κοινωνία βρίσκεται ακόμα σε αμηχανία από την τραγωδία στα Τέμπη. Στην Κουμουνδούρου μετά από αρκετό καιρό αμφισβήτησης των μετρήσεων ξεκίνησαν πλέον να τις επικαλούνται. Τα νούμερα είναι καλύτερα και θεωρούν σημαντικό το γεγονός πως δεν τους επηρεάζει η αντισυστημική ψήφος, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Από την αξιωματική αντιπολίτευση κρατούν πως στον κόσμο επικρατούν τα αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τη γενικότερη κατάσταση της χώρας. Υποστηρίζουν επίσης ότι έχουν μεγαλύτερη «δεξαμενή» στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, δηλαδή μεγαλύτερο «λαμβάνειν» από τη Νέα Δημοκρατία στο δρόμο προς τις εκλογές.
Δυο μήνες πριν από τις κάλπες στα κόμματα έχουν πιάσει τα κομπιουτεράκια προκειμένου να δουν αν «βγαίνουν τα κουκιά». Δεν είναι μόνο το ποσοστό που θα πάρει κάθε σχηματισμός το μέγεθος που απασχολεί τα επιτελεία. Μείζονα ρόλο για τη διαμόρφωση των ισορροπιών παίζει και το άθροισμα των κομμάτων που δεν συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών. Μετά τα Τέμπη η πρώτη εικόνα που δόθηκε είναι πως η διασπορά της ψήφου, από διαμαρτυρία, αλλά και το πέρασμα στην γκρίζα ζώνη είναι αρκετά μεγάλη. Στη δημοσκόπηση της Pulse, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ την προηγούμενη εβδομάδα, τα «εκτός Βουλής» κόμματα φτάνουν το 20,5%. Το νούμερο είναι πολύ μεγάλο και δεν αναμένεται να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα μέχρι τις εκλογές. Είτε κάποιοι ψηφοφόροι θα «επαναπατριστούν» είτε θα επιλέξουν ορισμένα από τα υπάρχοντα κοινοβουλευτικά κόμματα. Για το κόμμα «ΕΛΛΗΝΕΣ» αν και αποτυπώνεται σε ένα ποσοστό 3%, που του δίνει το εισιτήριο για τη Βουλή, εκκρεμεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό του.
Η αριθμητική της απλής αναλογικής με βάση την πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων δίνει στη Νέα Δημοκρατία, με το 30% που λαμβάνει, 113 έδρες. Στον ΣΥΡΙΖΑ (26%) 98 έδρες, στο ΠΑΣΟΚ (10%) 38 έδρες, στο ΚΚΕ (6%) 23 έδρες, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ (4%) 15 έδρες και στον ΜέΡΑ25 (3,5%) 13 έδρες.
Μπορεί να προκύψει κάποια κυβέρνηση συνεργασίας με αυτούς τους συσχετισμούς; Η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ φτάνουν την οριακή πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Από τη γαλάζια παράταξη ωστόσο έχουν διαμηνύσει πως πρωταρχικός στόχος για αυτούς παραμένει η αυτοδυναμία. Όσον αφορά το σενάριο της «κυβέρνησης των ηττημένων» στην οποία έχει αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτη φορά στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και έχει αρνηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 αθροίζοντας τις δυνάμεις τους φτάνουν τις 149 έδρες. Ένας τέτοιος συσχετισμός δυνάμεων οδηγεί κατευθείαν στις δεύτερες κάλπες. Δεν έχει κανέναν λόγο η γαλάζια παράταξη να μην αναζητήσει ένα σαφώς αυξημένο αριθμό βουλευτών που της δίνει έτσι και αλλιώς το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες κάλπες. Ο κίνδυνος της ακυβερνησίας, άλλωστε θα είναι ένα από τα επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να αυξήσει τη συσπείρωσή του τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
[Πηγή:]www.skai.gr