Το δεδομένο που υπάρχει είναι η καταδίκη από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών στελεχών της Χρυσής Αυγής – Δεν πρόκειται για πολιτικό σχηματισμό, αλλά σύμφωνα με το Δικαστήριο για «εγκληματική οργάνωση»
Του Αντώνη Αντζολέτου
Σήμερα αργά το απόγευμα αναμένεται η ανακήρυξη των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου από τον Άρειο Πάγο. Είναι η πρώτη φορά που προκαλείται τόσος πολύς θόρυβος από ακροδεξιά μορφώματα και σχηματισμούς που προσπαθούν να βρουν χώρο και να προσελκύσουν ένα μεγάλο κομμάτι της αντισυστημικής ψήφου. Αυτό που θα κριθεί είναι η εκλογική τύχη του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη «Έλληνες» και οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει τον έλεγχο νομιμότητας με βάση και τη νέα τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από περίπου ένα μήνα στη Βουλή. Το δεδομένο που υπάρχει είναι η καταδίκη από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών στελεχών της Χρυσής Αυγής. Δεν πρόκειται για πολιτικό σχηματισμό, αλλά σύμφωνα με το Δικαστήριο για «εγκληματική οργάνωση». Με απλά λόγια το πρόβλημα για την παρουσία πρώην στελεχών της Χ.Α. στο Κοινοβούλιο δεν είναι η ιδεολογία, αλλά η χρήση βίας με έναν ιεραρχικό δομημένο παραστρατιωτικό μηχανισμό.
Ο Άρειος Πάγος θα κληθεί να εξετάσει τη φυσική ή την πραγματική ηγεσία του μορφώματος. Και μπορεί ο Κασιδιάρης να μην εμφανίζεται ως φυσικός αρχηγός, είναι, όμως, όπως υποστηρίζουν έμπειροι νομικοί, το πρόσωπο που κινεί τα νήματα. Ο Ηλίας Κασιδιάρης βλέποντας τη δημοσκοπική άνοδο που παρουσιάζει επιμένει για τη συμμετοχή του στις εκλογές και χρησιμοποιεί διάφορα «τρικ». Ποιο είναι το πρόβλημα που αγγίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς; Η απήχηση που έχει ο καταδικασθείς σε ένα κοινό που θέλει να διαμαρτυρηθεί, κυρίως από τη νεολαία. Ακόμα και αν «κοπεί», που είναι το πιο πιθανό σενάριο, θεωρείται βέβαιο πως θα ετοιμάσει την επόμενη ημέρα μετά τις κάλπες που θα στηθούν σε 19 ημέρες. Μπορεί μάλιστα να προσφύγει στο Εκλογοδικείο.
Στο μικροσκόπιο των δικαστών θα μπει και το «ΕΑΝ» του Αναστάσιου Κανελλόπουλου που αρχικά είχε στηρίξει, ως πρόεδρος το κόμμα του καταδικασθέντα πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής. Τελικά επέλεξε να κατέβει αυτόνομα στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Προφανώς οι έντονες φήμες πως ο πρώην αντιεισαγγελέας ήταν το «όχημα» προκειμένου ο Ηλίας Κασιδιάρης να βρεθεί από την «πίσω πόρτα» στη Βουλή τον οδήγησαν στην αλλαγή στάσης.
Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχουν καταθέσει στον Άρειο Πάγο υπόμνημα κατά του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη. Γεγονός που προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση, με τη γαλάζια παράταξη να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κουμουνδούρου επέλεξαν να μην μπουν στη συγκεκριμένη διαμάχη με πηγές να τονίζουν σε σχέση με την κυβέρνηση πως, αφού άφησαν τον Κασιδιάρη να κάνει εκπομπές και να οργανώνει προεκλογικό αγώνα εδώ και τρία χρόνια μέσα από τις φυλακές τώρα προχωρούν σε υπομνήματα. Υπενθυμίζεται πως η κυβερνώσα παράταξη και η Χαριλάου Τρικούπη είχαν στηρίξει στη Βουλή την τροπολογία που μπλοκάρει τη συμμετοχή στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει από την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το Πάσχα χωρίς να ψηφίσει, ενώ αρνητικά είχαν τοποθετηθεί ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση.
Το πρώτο «stop» από το Άρειο Πάγο ήρθε την περασμένη Πέμπτη και αφορούσε το κόμμα Μπογδάνου – Εμφιετζόγλου. Και επειδή στην «ακροδεξιά πολυκατοικία» έχουν «βγει τα μαχαίρια» το δεύτερο μπλόκο ήρθε μία ημέρα μετά για το κόμμα «ΠΑΤΡΙΔΑ» της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Δεν πήρε το πράσινο φως με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, έπειτα από προσφυγή που είχε καταθέσει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
[Πηγή:]www.skai.gr