Τα «κλειστά χαρτιά» Μητσοτάκη, η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα αν βγει δεύτερος και ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στις διερευνητικές εντολές
Του Αντώνη Αντζολέτου
Μπορεί χθες να μπήκε στην προεκλογική συζήτηση και το σενάριο για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», ωστόσο πιο πολύ φαίνεται να προσφέρεται για ένα εκόμα προεκλογικό «μπρα ντε φερ», παρά για κάτι ρεαλιστικό και πραγματοποιήσιμο. Η κάλπη της 21ης Μαΐου θα είναι οδηγός για το πώς θα κινηθούν τα κόμματα την επόμενη ημέρα και – πώς αλλά και αν – θα αξιοποιήσουν τις διερευνητικές εντολές. Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διακαναλική συνέντευξη της Κυριακής και χθες στον ΑΝΤ1, καθώς και όλο το κλίμα που βγαίνει από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας δεν αφήνει περιθώρια για συνεννόηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα οι δεύτερες κάλπες είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθούν. Η «γαλάζια παράταξη» κυνηγάει την αυτοδυναμία και δεν έχει κανέναν λόγο να μην το κάνει από τη στιγμή που με την ενισχυμένη αναλογική, ευελπιστεί να φτάσει ένα ποσοστό κοντά 38%. Αυτός είναι ο πήχυς της αυτοδυναμίας για τις 2 Ιουλίου (πιθανή ημερομηνία για τις δεύτερες κάλπες) με δεδομένο πως περίπου το 8% των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις εκλογές θα μείνουν εκτός Βουλής. Αντίστοιχα για την πρώτη αναμέτρηση της απλής αναλογικής αυτό το ποσοστό «εκτινάσσεται» στο 46%.
Ενδεχομένως με την επίθεση που έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς το ΠΑΣΟΚ να επιθυμεί να δικαιολογήσει την απόφασή του να μην εξετάσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν είναι μόνο πως ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη έχει δηλώσει την αντίθεσή του στο να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός, αλλά και οι πολιτικές διαφορές που προτάσσονται το τελευταίο διάστημα από τη Νέα Δημοκρατία. Παρά το ότι, σύμφωνα με τις έως τώρα μετρήσεις, η αριθμητική δείχνει να βγαίνει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να έχει λόγο να χρησιμοποιήσει την τριήμερη διερευνητική εντολή. Θα την λάβει, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, είναι αμφίβολο, όμως αν θα μπει έστω και για τυπικούς λόγους σε κάποια διαδικασία συζήτησης. «Αφήστε με να έχω και κάποια χαρτιά κλειστά», είπε χθες ο κ.Μητσοτάκης απαντώντας για το συγκεκριμένο θέμα.
Τα μικρότερα κόμματα διαμηνύουν συνεχώς πως δεν σκοπεύουν να μπουν σε κάποια κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Αλέξης Τσίπρας αν δεν κόψει πρώτος το νήμα θα πάρει τη δεύτερη διερευνητική εντολή. Έχει δεσμευτεί πως δεν θα επιδιώξει να συγκροτήσει κυβέρνηση των ηττημένων. Το έχει αποκλείσει κατηγορηματικά πολλές φορές. Όλα δείχνουν πως η εντολή θα παραδοθεί στον τρίτο κατά σειρά. Αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής είναι σαφές ότι θα εξαντλήσει όλους τους τρόπους για να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, παρά τις ενστάσεις που έχει εκφράσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στην «Αυγή της Κυριακής» δήλωσε χαρακτηριστικά πως «μετά τις εκλογές οι μικροκομματικές προεκλογικές υπερβολές λαμβάνουν τέλος. Η ευθύνη παίρνει τη θέση τους», εννοώντας ότι η κάθε πολιτική δύναμη επιχειρεί σε αυτή τη φάση να περιχαρακώσει το χώρο της και να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Από τη στιγμή που ο πρώτος δεν επιθυμεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τον τρίτο είναι πολύ δύσκολο η διερευνητική εντολή που θα πάρει ο Νίκος Ανδρουλάκης να τελεσφορήσει. Την τελευταία προσπάθεια θα την κάνει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών όπου εκεί απλώς θα διαπιστωθεί η βούληση όλων η χώρα να προσφύγει εκ νέου σε κάλπες. Υπενθυμίζεται πως όλα τα παραπάνω σενάρια στηρίζονται κατά βάση στα δεδομένα των εταιριών μετρήσεων που έχουν παρουσιαστεί έως τώρα. Αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή ή ανατροπή, από τη στιγμή που οι διερευνητικές εντολές δεν «καρποφορήσουν» η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναθέσει σε έναν από του τρεις προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας τον σχηματισμό κυβέρνησης προκειμένου να διενεργήσει εκλογές. Ακολούθως η νεοσύστατη Βουλή θα διαλυθεί.
Στα απολύτως διαδικαστικά τη Δεύτερα 22 Μαΐου η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, θα επισκεφθεί τον Κώστα Τασούλα για να του επιδώσει τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών. Ο πρόεδρος της Βουλής θα επισκεφθεί την πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να της ανακοινώσει το αποτέλεσμα και να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες κατά το Σύνταγμα διαδικασίες.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
[Πηγή:]www.skai.gr