Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει επιτάχυνση ερευνών για φυσικό αέριο νότια της Κρήτης

Την επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο νότια της Κρήτης πρόκειται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, καθώς η ουκρανική κρίση και οι ρωσικοί εκβιασμοί λειτουργούν ως καταλύτης εξελίξεων και διπλωματικών ζυμώσεων σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Σημειώνεται ότι σήμερα στην Αθήνα πραγματοποιείται η κρίσιμη τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με τα ενεργειακά ζητήματα να τίθενται επί τάπητος, ενώ παράλληλα στην πρωτεύουσα βρίσκεται και η «νο 3» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία θα έχει συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Η επίσκεψη Νούλαντ έρχεται μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ Άντονι Μπλίνκεν, όπου συζητήθηκε πώς βλέπουν οι ΗΠΑ τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο κ. Δένδιας την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τον αιγύπτιο ομόλογό του κ. Σούκρι.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed είχε «παγώσει» από την Ουάσινγκτον με δικαιολογία το κόστος, αλλά η κρίση στην Ουκρανία πιθανόν να αλλάζει τα δεδομένα παρά τις περί του αντιθέτου επιθυμίες της Άγκυρας. 

Στην κυβέρνηση υπάρχουν εκτιμήσεις για μεγαλύτερα αποθέματα αερίου στην Κρήτη, που όχι μόνο μπορούν να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση, αλλά και να εξαχθούν. Πάντως, θα πρέπει πρώτα να διαμορφωθεί σαφής εικόνα των κοιτασμάτων καθώς και να πραγματοποιηθούν επιπρόσθετες σεισμικές και γεωλογικές μελέτες. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα χρειαστούν ένα με δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν οι γεωλογικές μελέτες και τρία με τέσσερα χρόνια έως ότου αρχίσουν οι γεωτρήσεις.

Το πεδίο του ενδιαφέροντος βρίσκεται νότια της Κρήτης, και εκεί θα εστιάσει η κυβέρνηση σε αρχική φάση, αλλά οι ενεργές άδειες για παραγωγή στην Ελλάδα είναι συνολικά οχτώ, ενώ πέντε άδειες είναι στη φάση της εξερεύνησης δυτικά και νοτιοδυτικά της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Νέα μέτρα στήριξης για την ενέργεια ανακοινώνει ο Κώστας Σκρέκας

Υπενθυμίζεται ότι ως σήμερα Τρίτη 5 Ιουλίου μπορούν...

Καιρός σήμερα: Ζέστη και βόρειοι άνεμοι σε όλη τη χώρα – Πού θα βρέξει

Στην Αττική ο υδράργυρος θα «δειξει» έως 35...

Θανάτωση Χιμπατζή: Αυτοψία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο από κλιμάκιο του ΥΠΕΝ

Αυτοψία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο πραγματοποίησε Αρμόδιο κλιμάκιο του...

Κάποιος να μας ακούει για να μην πάθουμε άνοια

Η ουσιαστική επικοινωνία που παρέχει υποστήριξη στους ηλικιωμένους...

Νέα μέτρα στήριξης για την ενέργεια ανακοινώνει ο Κώστας Σκρέκας

Υπενθυμίζεται ότι ως σήμερα Τρίτη 5 Ιουλίου μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα Power Pass  οι δικαιούχοι της αποζημίωσης έως και 600 ευρώ...

Καιρός σήμερα: Ζέστη και βόρειοι άνεμοι σε όλη τη χώρα – Πού θα βρέξει

Στην Αττική ο υδράργυρος θα «δειξει» έως 35 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη έως 34. ...

Θανάτωση Χιμπατζή: Αυτοψία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο από κλιμάκιο του ΥΠΕΝ

Αυτοψία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο πραγματοποίησε Αρμόδιο κλιμάκιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος μετά την θανάτωση του χιμπατζή ...