Γεράσιμος Ραυτόπουλος: Ο μικρός ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων


Στις αρχές Οκτωβρίου του 1912, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επιστράτευση, έπειτα από την κήρυξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου.

Του Γεώργιου Χούπη,

Ως επακόλουθο, χιλιάδες Έλληνες παρουσιάστηκαν και μεταφέρθηκαν στη Λάρισα προκειμένου να ριχθούν στη μάχη για την απελευθέρωση των υπολοίπων ελληνικών περιοχών από τον τουρκικό ζυγό.

Ανάμεσά τους, υπήρξε και ένα 12χρονο παιδί, το οποίο είχε ταξιδέψει από την Πύλο και είχε φθάσει στον Πειραιά.
Όπως ήταν φυσικό, το νεαρό αγόρι δεν έγινε δεκτό από τις αρμόδιες στρατιωτικές Αρχές, παρ’ όλα αυτά, κατάφερε, χωρίς να γίνει αντιληπτός, να επιβιβαστεί στο τρένο με προορισμό τη Λάρισα και το 18ο Σύνταγμα Πεζικού της IV Μεραρχίας.

Επρόκειτο για τον Γεράσιμο Ραυτόπουλο, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 20 Δεκεμβρίου του 1900 στα Μεσοβούνια της Κεφαλλονιάς και ήταν απόγονος του Ι. Ραυτόπουλου, συμπολεμιστή του Κολοκοτρώνη. Επίσης, ο πατέρας του είχε λάβει μέρος ως εθελοντής στον Πόλεμο του 1897. Το νεαρό αγόρι, γνωρίζοντας ότι προερχόταν από προγόνους και οικογένειες ηρώων, αποφάσισε να κάνει αυτό το μακρινό ταξίδι και να ενταχθεί στον Ελληνικό Στρατό. Κι όπως αποδείχθηκε, ήταν αποφασισμένος να πραγματοποιήσει στο έπακρο τον στόχο του. Σύντομα έγινε ο μικρός ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων, ο οποίος όχι μόνο παρασημοφορήθηκε, αλλά και, σε ηλικία μόλις 13 ετών, έγινε ο νεότερος Έλληνας υπαξιωματικός στην Ιστορία. 

Ο Ραυτόπουλος εργαζόταν στο σπίτι ενός πλούσιου κατοίκου στην Πύλο, ενώ η μητέρα του δούλευε στον Πειραιά και ο πατέρας του στην Ύδρα. Τα κατορθώματα του μικρού Γεράσιμου έγιναν γνωστά κυρίως μέσα από τη δουλειά του δασκάλου, συγγραφέα και ποιητή Δημήτρη Ντάλλα, ο οποίος έφερε στο φως σημαντικά στοιχεία για τον νεαρό ήρωα, αλλά επίσης έγραψε ένα διήγημα και μια σειρά ποιημάτων προς τιμήν του.

Ο νεαρός Ραυτόπουλος είχε αρχικά βοηθητικό ρόλο στο 18ο Σύνταγμα, εντούτοις, ο ίδιος γνώριζε ότι προοριζόταν για κάτι πιο σημαντικό. Διακρίθηκε στη Μάχη του Σαρανταπόρου, έπειτα από την οποία έλαβε, ως επιβράβευση, ένα όπλο Mannlicher. Αργότερα, στη Μάχη του Κιλκίς–Λαχανά, διέσωσε έναν τραυματία εύζωνο, γεγονός που οδήγησε στην προαγωγή του σε δεκανέα. Όταν κάποια στιγμή αιχμαλωτίστηκε από πέντε Βούλγαρους, χρησιμοποίησε το όπλο του, προκειμένου να σκοτώσει τους τρεις από αυτούς και να τρέψει σε φυγή τους άλλους δύο. Επίσης, έλαβε μέρος στη διεξαγωγή εφόδου στο Ύψωμα 1970, επιδεικνύοντας απαράμιλλο ηρωισμό. Αμέσως μετά προήχθη σε λοχία.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ντάλλα, κατά τη διάρκεια της τελετής παρασημοφόρησης του μικρού Γεράσιμου, η ίδια η βασίλισσα υποκλίθηκε μπροστά στη μητέρα του. Ωστόσο, ο 13χρονος πολεμιστής δεν είχε καταφέρει να παρευρεθεί στην τελετή. 

Ο Ραυτόπουλος απεβίωσε σε ηλικία μόλις 18 χρονών. Τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του ο Ντάλλας μάς επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια, την ημερομηνία, αλλά και τον τόπο θανάτου. Ο νεαρός ήρωας ασθένησε βαριά και άφησε την τελευταία του πνοή στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, στις 18-8-1918. 

*Δημοσιεύτηκε στη στήλη ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΕΣ του μηνιαίου περιοδικού 
Στρατιωτική Ιστορία, τχ. 310 (Ιούνιος 2023)

To μηνιαίο περιοδικό ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
https://www.govostis.gr/category/5035_56_57/stratiwtiki-istoria-periodiko.html

Πηγή: skai.gr

[Πηγή:]www.skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Oreshnik: Βίντεο αποκαλύπτει τα απομεινάρια του νέου ρωσικού πυραύλου

Ό,τι απέμεινε από τον πύραυλο Oreshnik (σ.σ που...

Προοπτικές ενίσχυσης των εξαγωγών φαρμάκου στη Σαουδική Αραβία

Νέο κεφάλαιο στη συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας στον τομέα...

Παναιτωλικός – Παναθηναϊκός: Η εισβολή του Βιτόρια και η ομιλία στο φινάλε του αγώνα

Ο Παναθηναϊκός πέρασε από το Αγρίνιο, επικρατώντας με 2-1...

Oreshnik: Βίντεο αποκαλύπτει τα απομεινάρια του νέου ρωσικού πυραύλου

Ό,τι απέμεινε από τον πύραυλο Oreshnik (σ.σ που στα ρωσικά σημαίνει τη φουντουκιά) είναι, για την ώρα, αποθηκευμένο σε μυστική τοποθεσία ...

Τραμπ: Συνεργασία με κυβέρνηση Μπάιντεν για διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία

Μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και τη νίκη του Τραμπ, οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα απεμπλακούν από τον πόλεμο ή...

Προοπτικές ενίσχυσης των εξαγωγών φαρμάκου στη Σαουδική Αραβία

Νέο κεφάλαιο στη συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας στον τομέα του φαρμάκου ανοίγει η πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, κατά την οποία...