Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ



Κάνω πρώτα σκληρή αυτοκριτική- Το επιτελικό κράτος λειτούργησε- Σώσαμε ζωές γιατί μετά το φαινόμενο δράσαμε συντονισμένα και με αυτοθυσία, είπε ο κ.Μητσοτάκης -Για τα εθνικά: Θετικός ο διάλογος, πολύ μακριά ακόμη η Χάγη

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Δείτε live: 

H πρώτη ερώτηση έγινε από τη δημοσιογράφο της εφημερίδας Ελευθερία της Λάρισας, που έθεσε το ζήτημα της έγκαιρης προειδοποίησης των Θεσσαλών για τη θεομηνία, γιατί δεν ενεργοποιήθηκε εγκαίρως ο στρατός και ποιο είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία.

Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε:

-Το φαινόμενο ήταν πράγματι πρωτοφανές, έξω από τα μοντέλα που κρίνουν από προηγούμενα περιστατικά. Μιλάμε για φαινόμενο πολύ πιο έντονο από τον Ιανό. 

-Προειδοποιητικά είχαν σταλεί στη Θεσσαλία, αλλά το πρωτόκολλο είναι διαφορετικό από αυτό της πυρκαγιάς. Η σύσταση της Πολιτικής Προστασίας είναι να ανέβεις σε ψηλό σημείο, γι’ αυτό δεν θρηνήσαμε τελικά μεγάλο αριθμό νεκρών.

-Ψέμα που έχει διακινηθεί ότι άργησε να αναμιχθεί ο στρατός. Αποφασίσαμε τα ελικόπτερα να πετάξουν όταν  θα ήταν ασφαλές. Αυτό έγινε. Δεν χάθηκε ζωή επειδή αργήσαμε, δεν υπήρξε συμπολίτης μας που να πείνασε ή να χρειάστηκε άλλη βοήθεια. Υπήρχε βεβαίως πολύ μεγάλη ταλαιπωρία.

-Για την επόμενη μέρα μπορούμε να πούμε πολλά. Η παραγωγική ανασυγκρότηση περνά από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της. Αυτό είναι πολύ παλιό.  Δεν μ ιλάμε μόνο για αντιπλημμυρική προστασία, μιλάμε για μια περιφέρεια κρίσιμη για τη χώρα, θ επιδιώξω διακομματική συναίνεση για τον οργανισμό διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας, να βάλουμε όλα τα ζητήματα κάτω, να κάνουμε αυτά που δεν έγιναν.

-Μετά τις πυρκαγιές είχαμε τις πλημμύρες. Δεν θα έπρεπε να είχε προχωρήσει καλύτερα ο κρατικός μηχανισμός; 

-Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα, γι’ αυτό αναδείξαμε τη σημασία της Πολιτικής Προστασίας. να δούμε τι περισσότερο θα κάνουμε. Για την επάρκεια των αντιπλημμυρικών θα δούμε, υπάρχει – και ορθά- εισαγγελική έρευνα. Οι μεγάλες πόλεις δεν πλημμύρισαν. Δεν είναι μόνο θέμα διαχείρισης πλημμυρών, αλλά θέμα διαχείρισης νερών. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει από την εποχή της εκτροπής του Αχελώου. Η χώρα μας ποτέ στο παρελθόν δεν είχε τόσα χρήματα για υποδομές. Η απαίτησή μου είναι το πρόγραμμα να τρέξει όσο γίνεται πιο γρήγορα. Π.χ. νέα καναντέρ αυτή τη στιγμή δεν παράγονται, θα είμαστε οι πρώτοι που θα πάρουμε καναντέρ το 2026. 

Επαναλαμβάνετε τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Στον Εβρο και στη Θεσσαλία ήταν μόνο αυτό; Λάθη δεν διαπιστώσατε; Και αν αυτά θα προσμετρηθούν σε έναν ανασχηματισμό πριν ή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Η αντιπολίτευση σας καταλογίζει ότι τα χρήματα που φέρατε ήταν στη διάθεση της χώρας μας και δεν είχαν αξιοποιηθεί. Τι απαντάτε;

-Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη, κάνω πρώτα αυτοκριτική. προτιμώ να πω τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Στον ντάνιελ δεν νιώθω ότι είχαμε εντάξει όλα τα δεδομένα. Το πρώτο θα εντάξουμε στην Πολιτική προστασία και την ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο, να εμπλέκουμε τις ένοπλες δυνάμεις με πιο αποτελεσματικό τρόπο, χρειαζόμαστε περισσότερα αυτόματα πρωτόκολλα εμπλοκής. Για τις πυρκαγιές χρειαζόμαστε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης- εντοπισμού. Ο σκοπός μας είναι συνεχώς να γινόμαστε καλύτεροι. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Είπα και επαναλαμβάνω ότι στον Έβρο το μέγεθος της καταστροφής δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο φάνηκε στην αρχή. Το πάρκο της Δαδιάς θα μπορέσει να αναγεννηθεί πιο γρήγορα. Για τους ευρωπαϊκούς πόρους, στο ταμείο ανάκαμψης το διαπραγματεύτηκα και έφερα στη χώρα 31 δισ. που δεν υπήρχαν. Δεν υπάρχει πρόγραμμα ΕΣΠΑ που να μην έχει αδιάθετους πόρους, τα 350- 400 εκατ. που εξασφαλίσαμε ευελιξία είναι νέο χρήμα. Δεν θα ήθελα να σκεφτώ τις συνέπειες για την οικονομία αν αυτό είχε συμβεί πριν από 5 χρόνια. Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό.

Για την οργάνωση στην πολιτική προστασία και τα λάθη

-Μαθαίνουμε κάθε φορά. Π.χ. άκουσα κριτική γιατί δεν φέρατε βάρκες. μα σε πέντε λεπτά δεν θα λειτουργούσαν, γιατί κατέβαιναν τόσα υλικά που θα διαλύονταν. δεν ήταν η πρώτη φορά που τα χωριά του κάμπου πλημμύριζαν, οι άνθρωποι γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν. Θέλω να εξάρω τη δουλειά που έκαναν τα τμήματα Μηχανικού του στρατού. π.χ. στην αποκομιδή των νεκρών ζώων, ένα πρόβλημα που δεν φανταζόμασταν, έχουμε καλύτερη εικόνα τι πρέπει να κάνουμε την επόμενη φορά.

-Οι αντίπαλοί σας μιλούν για ανίκανο επιτελικό κράτος. Ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός, λειτούργησε ή όχι το επιτελικό κράτος στα πρόσφατα γεγονότα. Τι θα αλλάξετε και πώς;

-Το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά την αρμοδιότητα κάθε υπουργού να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιό του. Το επιτελικό κράτος αφορά τη διαλειτουργικότητα, είναι τρόπος διοίκησης. Ναι, λειτούργησε στη συμφορά. Εγινε συντονιστικό, όλοι βρέθηκαν επί τόπου, έκαναν δύο συσκέψεις την ημέρα, ο καθένας με την αρμοδιότητά του. Αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος και συντονισμός. Βαθιά νυχτωμένος όποιος νομίζει ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα μπορούσε να διαχειρισθεί το νερό που έπεσε στη Θεσσαλία. Ο συντονισμός εκ των υστέρων είναι ικανοποιητικός.

Για τα εθνικά και την επικείμενη συνάντησή του με τον Ερντογάν. Πώς προχωρούν οι διαδικασίες προσέγγισης; έχετε αποφασίσει να χαράξετε ρότα για τη Χάγη;

Θεωρώ εξαιρετικά θετικό ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, στη δρομολόγηση των ΜΟΕ, για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, τη συνεργασία σε πολλά επίπεδα. Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία. Η βούλησή μου είναι να μπορούμε να συνομιλούμε και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούμε τα πράγματα στα άκρα, όπως έγινε με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη. Η Τουρκία έχει συμφέρον να έχει καλές σχέσεις με την Ελλαδα, ο ευρωπαϊκός της δρόμος περνά από την Ελλάδα. Να μην περιμένουμε ότι προβλήματα από το παρελθόν θα λυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη.

-Για την Οικονομία και την ακρίβεια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον πολίτη είναι η ακρίβεια και η καθημερινότητά του. Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε ώστε να μειωθούν οι τιμές σε βασικά αγαθά;

-Δεν θα κρυφτώ πίσω από στατιστικούς δείκτες, είναι αλήθεια ότι το σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό. Παγκόσμιο φαινόμενο η ακρίβεια, αντιμετωπίζεται με 3 τρόπους: Με βοηθήματα που δεν είναι δομική απάντηση στο πρόβλημα. Χρειάζεται σταθερή και μόνιμη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, μέσω αύξησης μισθών και μείωσης φόρων. Κάνουμε συστηματικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Θέλω να επιμείνω σ’ αυτό. Μπορούμε πια να ερευνούμε αν οι αυξήσεις που γίνονται είναι δικαιολογημένες. Π.χ. οι αυξήσεις στα προϊόντσ λόγω της Θεσσαλίας δεν είναι δικαιολογημένες, αν κάποιος το κάνει πρέπει να τον βρούμε και να τον τσακίσουμε. Εχουμε επιβάλει σε μεγάλες εταιρείες μεγάλα πρόστιμα για πλασματικές εκπτώσεις. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε, δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε. Οσο μεγάλος κι αν είσαι, το κράτος θα είναι αμείλικτο.

-Δύο υπουργοί άλλαξαν και είδαμε δυσλειτουργίες. Αυτό δεν αποδεικνύει ότι το ροτέισιον δεν είναι αποτελεσματικό;

Τι θα με ρωτούσατε αν δεν είχα κάνει αλλαγές μετά τις εκλογές. Αυτό υπηρέτησε το ροτέισιον, δεν έγινε στην τύχη. δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί και ένας υπουργός αξιολογείται στο επίπεδο της αποτελεσματικότητας

Πηγή: skai.gr

[Πηγή:]www.skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Oxfam: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη Γάζα

Η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα. ...

Η σιωπηλή αγωνία της Ελλάδας: Η Τουρκία στη Συρία

Η Ευρώπη παρακολουθεί από μακριά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία - Η Ελλάδα ειδικότερα εστιάζει στον ρόλο της Τουρκίας την επόμενη μέρα. Σχόλιο...