Eurostat: Φτωχοί αισθάνονται τέσσερις στους πέντε Έλληνες



Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο στην ΕΕ (81,6%) που θεωρούνται φτωχά

Ένας στους τρεις Ευρωπαίους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο θεωρείται υποκειμενικά φτωχός, έναντι τέσσερις στους πέντε Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 2022, το 29,5% του πληθυσμού της ΕΕ με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (με απολυτήριο γυμνασίου και όχι λυκείου), θεωρείται υποκειμενικά φτωχό.

Το ποσοστό αυτό είναι πάνω από τρεις φορές χαμηλότερο (9,2%) για τα άτομα με υψηλή εκπαίδευση (τριτοβάθμια εκπαίδευση) ενώ για τα άτομα με μέσο μορφωτικό επίπεδο (απολυτήριο λυκείου χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση) ήταν 18%.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (81,6%) που θεωρούνταν φτωχά. Ακολουθούν η Βουλγαρία (67,9%) και η Σλοβακία (53,3%).

Τα χαμηλότερα νούμερα καταγράφονται στη Φινλανδία (7,3%), στο Λουξεμβούργο (10,0%) και στη Σουηδία (11,3%).

Επίσης, στην Ελλάδα καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, ατόμων με μεσαίο και υψηλό μορφωτικό επίπεδο που θεωρούνται υποκειμενικά φτωχά, με ποσοστά 70% και 49% αντιστοίχως.

Τα περισσότερα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανέφεραν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων πληθυσμού με υψηλή και χαμηλή εκπαίδευση. Η διαφορά ήταν τουλάχιστον 20 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) σε 12 χώρες.

Οι πιο αξιοσημείωτες διαφορές ήταν στη Βουλγαρία (47,7 π.μ.), την Ουγγαρία (41,5 π.μ.) και τη Σλοβακία (39,5 π.μ.) και οι χαμηλότερες στη Φινλανδία (4,5 π.μ.), τη Δανία (5,9 π.μ.) και τη Σουηδία (7,1 π.μ.).

Σημειώνεται ότι «υποκειμενική φτώχεια» είναι η αντίληψη του ατόμου για την οικονομική και υλική του κατάσταση.

Είναι μια αντίληψη που βασίζεται σε αποτελέσματα από τις στατιστικές της ΕΕ για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC) και σε συλλογή δεδομένων από όλα τα μέλη της ΕΕ, καθώς και από τις περισσότερες χώρες της ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών) και τις υποψήφιες χώρες.

Ο δείκτης αυτός αξιολογεί την αντίληψη των ερωτηθέντων για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νοικοκυριό του να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις. Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της υλικής ευημερίας των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων, των δαπανών, του χρέους και του πλούτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

[Πηγή:]www.skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Βανς για TikTok: Η συμφωνία θα επιτευχθεί πριν από την προθεσμία της 5ης Απριλίου

Έχουμε μερικές μέρες για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε...

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Στοχευμένη η επίθεση κατά του ΔΣΑ και του Δ. Βερβεσού

«Οφείλεται στις συνεχείς δράσεις και παρεμβάσεις μας για...

Π. Μαρινάκης στην athensvoice.gr: «Το ψεύτικο αφήγημα της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη θα καταρρεύσει»

Αναφερόμενος στα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, σημείωσε πως...

Πού θα είναι άστατος σήμερα ο καιρός – Στα ίδια επίπεδα η θερμοκρασία

Συννεφιασμένος ο καιρός - Επιμένουν οι βροχές -...

Βανς για TikTok: Η συμφωνία θα επιτευχθεί πριν από την προθεσμία της 5ης Απριλίου

Έχουμε μερικές μέρες για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, να οριστικοποιήσουμε κάποια πράγματα ανέφερε ο αντιπρόεδρος Τζει ντι Βανς ...

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Στοχευμένη η επίθεση κατά του ΔΣΑ και του Δ. Βερβεσού

«Οφείλεται στις συνεχείς δράσεις και παρεμβάσεις μας για την άδικη τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών», αναφέρει ο Σύλλογος ...

Π. Μαρινάκης στην athensvoice.gr: «Το ψεύτικο αφήγημα της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη θα καταρρεύσει»

Αναφερόμενος στα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, σημείωσε πως «τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα ενώνει ένα αόρατο νήμα, που είναι η απουσία προγράμματος» ...