Φρανκφούρτη: Αμετάβλητα κρατά τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα


Αμετάβλητα αποφάσισε σήμερα (14.12.23) να κρατήσει τα τρία βασικά επιτόκια το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ενώ ο πληθωρισμός έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, είναι πιθανό να αυξηθεί και πάλι προσωρινά στο εγγύς μέλλον, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος για τη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, πριν προσεγγίσει το στόχο του 2% που έχει θέσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ το 2025.

Συνολικά, το προσωπικό αναμένει ότι ο γενικός πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 5,4% το 2023, 2,7% το 2024, 2,1% το 2025 και 1,9% το 2026. Σε σύγκριση με τις προβολές των εμπειρογνωμόνων του Σεπτεμβρίου, αυτό ισοδυναμεί με αναθεώρηση προς τα κάτω για το 2023 και ιδίως για το 2024.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω, σημειώνει η ΕΚΤ. Ωστόσο, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν αυξημένες, κυρίως λόγω της ισχυρής αύξησης του μοναδιαίου κόστους εργασίας. Οι εμπειρογνώμονες του Ευρωσυστήματος αναμένουν ότι ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα θα είναι κατά μέσο όρο 5,0% το 2023, 2,7% το 2024, 2,3% το 2025 και 2,1% το 2026.

Οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να μεταδίδονται δυναμικά στην οικονομία. Οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης μειώνουν τη ζήτηση και αυτό συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού. Οι εμπειρογνώμονες του Ευρωσυστήματος αναμένουν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική βραχυπρόθεσμα. Πέραν αυτού, η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει λόγω της αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων – καθώς οι πολίτες επωφελούνται από την πτώση του πληθωρισμού και την αύξηση των μισθών – και της βελτίωσης της εξωτερικής ζήτησης. Ως εκ τούτου, οι εμπειρογνώμονες του Ευρωσυστήματος εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα αυξηθεί από 0,6% κατά μέσο όρο για το 2023 σε 0,8% για το 2024 και σε 1,5% για το 2025 και το 2026.

To άρθρο Φρανκφούρτη: Αμετάβλητα κρατά τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε 16χρονος που είχε πάει για μπάνιο στον Άλιμο και είχε εξαφανιστεί

Ο ανήλικος πήγε το μεσημέρι της Πέμπτης (19/9/24) για μπάνιο στον Άλιμο και από εκείνη τη στιγμή δεν είχε δώσει σημεία ζωής… Ο ανήλικος,16...

Ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα Skills4Jobs στη Θεσσαλία

Η εμβληματική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) – Skills4Jobs...

Νέοι μετανάστες ανοιχτά της Γαύδου

Συναγερμός στις αρχές για την ύπαρξη ξύλινου σκάφους με 22 μετανάστες 37 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. ...