Τουρκία: «Έπεσαν οι υπογραφές» για τη μαζική παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων Tayfun


Ξεκινά και επίσημα η μαζική παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων τύπου Tayfun στην Τουρκία, για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς, καθώς έπεσαν οι σχετικές υπογραφές, παρουσία του Υπουργού Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Μετίν Γκιουράκ και του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγού Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου.

Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB) παρευρέθηκαν κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας,, υπεγράφησαν συμφωνίες και για την μαζική παραγωγή πυραυλικών συστημάτων τύπου Sungur, Karaok και TRG-230.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι τα νέα πυραυλικά συστήματα που θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο των συμφωνιών θα ικανοποιήσουν πλήρως τις επιχειρησιακές ανάγκες του τουρκικού Στρατού Ξηράς και θα αυξήσουν τις ικανότητες των στρατιωτικών δυνάμεων να εκτελούν αποτελεσματικά και με επιτυχία τις αποστολές τους.

Επίσης, εκθείασε την τουρκική αμυντική βιομηχανία, επειδή συμβάλλει καθοριστικά στις ανάπτυξη διμερών σχέσεων με άλλες χώρες στον στρατιωτικό και βιομηχανικό τομέα. Στη συνέχεια, υψηλόβαθμο στέλεχος της SSB μίλησε για τους βαλλιστικούς πυραύλους Tayfun και τόνισε ότι θα βοηθήσουν την Τουρκία να απεξαρτηθεί από ξένες τεχνολογίες.

Σημειώνεται ότι οι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν εμβέλεια έως 300 χιλιόμετρα ενώ οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρής εμβέλειας έχουν βεληνεκές από 300 έως 1.000 χιλιόμετρα και οι Tayfun όχι μόνο εντάσσονται στην δεύτερη κατηγορία, αλλά μάλιστα είναι τα πρώτα πυραυλικά συστήματα τέτοιου είδους που θα διαθέτουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο οπλοστάσιό τους.

Μάλιστα, ο Γενικός Διευθυντής της Roketsan αποκάλυψε πρόσφατα ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης των βαλλιστικών πυραύλων μέσης εμβέλειας τύπου CENK, με βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων, που θα έχουν ως στόχο εχθρικές στρατηγικές υποδομές και εγκαταστάσεις.

Τα συστήματα που πήραν «το πράσινο φως» για την μαζική παραγωγή τους

Αρχικά, το φορητό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας τύπου Sungur έχει εμβέλεια 8 χιλιομέτρων και διαθέτει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας. Επίσης, έχει ενσωματωμένο σύστημα αναγνώρισης φίλιων και εχθρικών δυνάμεων (IFF), γεγονός που επιτρέπει στον χρήστη να «κλειδώνει τον στόχο προτού εκτοξεύσει το βλήμα με λειτουργία «fire and forget» και σύμφωνα με τη Roketsan «διαθέτει αισθητήρα υπέρυθρης απεικόνισης που είναι ανθεκτικός σε αντίμετρα και μπορεί να «λοκάρει» εχθρικές απειλές με μεγάλη αποτελεσματικότητα πέρα από το οπτικό πεδίο του χρήστη».

Το φορητό αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα τύπου Karaok κατασκευάζεται από την Roketsan και έχει εμβέλεια 2,5 χιλιομέτρων. Διαθέτει ενσωματωμένη πολεμική κεφαλή διάτρησης με τον χρήστη να κλειδώνει τον εχθρικό στόχο και να εκτοξεύει το βλήμα σε λειτουργία «fire and forget».

Τέλος, ο κατευθυνόμενος πύραυλος τύπου TRG-230 έχει εμβέλεια μεταξύ 20 και 70 χιλιομέτρων, έχει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πλήξει με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα εχθρικές δυνάμεις πεζικού, αξιοποιώντας πολλαπλά συστήματα καθοδήγησης.

Πηγή: onalert.gr

To άρθρο Τουρκία: «Έπεσαν οι υπογραφές» για τη μαζική παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων Tayfun δημοσιεύτηκε στο NewsIT .


[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με μικρή υποχώρηση 0,14% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

Με μικρή υποχώρηση έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή (14.11.2024) συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. Από την...

Αυξημένες κατά 3,3 δισ. ευρώ οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη το 2023

Ξεπέρασαν τα 3,3 δισ. ευρώ οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη το 2023 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το...

Συνελήφθησαν 11 γυναίκες μετά από ελέγχους σε οίκους ανοχής σε Αθήνα και Περιστέρι

Οι συγκεκριμένοι οίκοι ανοχής, από τους οποίους ο ένας «κρυφός» («μασάζ»), είχαν σφραγιστεί κατ' επανάληψη με αποφάσεις των αρμόδιων δήμων ...