ΠΡΟΣΟΧΗ – Κακοκαιρία Ιανός: Μήνυμα Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας

-

Μήνυμα του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά ενόψει της επικίνδυνης κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα μας από σήμερα το απόγευμα, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στο μήνυμα ο Υφυπουργός εφιστά την προσοχή των πολιτών για τις επόμενες δύο ημέρες καθώς η κακοκαιρία αναμένεται να προκαλέσει πλημμύρες και ζημιές από την μεγάλη ποσότητα βροχής σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που θα πνέουν.

Αναλυτικά η έκτακτη ενημέρωση:

“Τον τελευταίο καιρό τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και η επιτυχής αντιμετώπισή τους βασίζεται σε δύο πυλώνες, την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού και την ενημέρωση των πολιτών.

Από αύριο Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας, φαινόμενο που είναι γνωστό και αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως μεσογειακός κυκλώνας.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι θύελλες  με κλειστή περιστροφική κυκλοφορία γύρω από το «μάτι» το κέντρο δηλαδή του κυκλώνα.

Δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο και με τους τροπικούς κυκλώνες που βλέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά είναι πιο ασθενής γενικά πιο βραχύβιοι και σίγουρα μικρότεροι σε μέγεθος από τους τροπικούς κυκλώνες.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι σχετικά στοιχεία σπάνια, φαινόμενα τα οποία συναντούμε στον ελλαδικό χώρο από το 1995, αλλά δείχνουν τάση να ενταθούν και να γίνουν συχνότεροι στην περιοχή της Μεσογείου λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την ένταση ή την ακριβή πορεία τέτοιων φαινομένων, όμως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μας, έχει εκτίμηση ότι το φαινόμενο αναμένεται να πλήξει τη χώρα από αύριο Πέμπτη αργά το απόγευμα , επηρεάζοντας αρνητικά το Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ηλεία και η Μεσσηνία αναμένεται να χτυπηθούν πρώτες από τον Ιανό.

Την Παρασκευή το φαινόμενο θα επηρεάσει την υπόλοιπη Πελοπόννησο τη Στερεά Ελλάδα αλλά και την Αττική και την Εύβοια,όπου τα φαινόμενα αναμένονται να είναι ίσχυρα και να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια.

Σύμφωνα με το Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες ενώ από το Σάββατο ειναι πιθανόν, επαναλαμβάνω πιθανόν να επηρεαστεί και η Κρήτη.

Οι επιπτώσεις του Ιανού, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια.

Ενδέχεται να προκληθούν υλικές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και από προσκρούσεις αντικειμένων που θα ίπτανται από τον άνεμο.

Μπορεί να υπάρξουν βλάβες σε στέγες, υδρορροές, παράθυρα αλλά και πτώσεις δέντρων αλλά και στήλων της ΔΕΗ.

Ενδέχεται οι ισχυρές βροχοπτώσεις να προκαλέσουν, πλημμύρες σε αστικές περιοχές, ενδέχεται να προκληθούν πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του υψηλού βανομετρικού που δημιουργείται καθώς ο κυκλώνας φτάνει στη στεριά.

Ενδέχεται να υπάρχουν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στις τηλεπικοινωνίες, στην ύδρευση, την αποχέτευση εξαιτίας βλαβών στα αντίστοιχα δίκτυα.

Ας παραμείνουμε όμως ψύχραιμοι, για όλα αυτά προετοιμαζόμαστε και καλούμε τους πολίτες της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαίας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας, να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες, επισημάνσεις και προειδοποιήσεις μας.

Πρώτον, όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας, να μην παραμένετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

Δεύτερον, αποφύγετε κάθε δυνατή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη, σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων, να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Τρίτον, μη διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα η δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζοί, είτε με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή, για κανένα λόγο .

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες τον αρχών.

Αγαπητοί μου συμπολίτες ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε ετοιμότητα, παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις με Επιχειρησιακές Σύσκεψεις των εμπλεκομένων φορέων ανά εξάωρο και έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα Συντονιστικά Τοπικά Όργανα των δήμων και τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτική Προστασίας των περιφερειών, για την αντιμετώπιση και αυτού του κινδύνου.

Χθες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε 91 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, σήμερα παλεύουμε με πάνω από 80, αριθμοί ημερήσιων αναγκών και κάποιον που αποτελούν ρεκόρ δεκαετίας.

Αύριο θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακραίο καιρικό φαινόμενο, ένα μεσογειακό κυκλώνα, τον Ιανό, μένουμε σε εγρήγορση μένουμε σε επιφυλακή, ακολουθούμε τις οδηγίες”.

Παρακολουθήστε την ενημέρωση παρακάτω:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πυρκαγιά στον Υμηττό στο δάσος της Καισαριανής – Βίντεο

Πυρκαγιά εν υπαίθρω σημειώθηκε λίγο μετά τις 14:30 στην περιοχή της Καισαριανής, σε δύσβατο σημείο του Υμηττού, κοντά στις κεραίες. Με την άμεση κινητοποίηση του...

Υγειονομική βόμβα: 243 κρούσματα από μετανάστες στον Καρά Τεπέ στη Λέσβο

243 κρούσματα εντοπίστηκαν στη νέα δομή μεταναστών στον Καρά Τεπέ κατόπιν ελέγχου από τον ΕΟΔΥ Συνολικά έχουν γίνει 7.064 τεστ στους μετανάστες - Τις τελευταίες...

Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές της Αττικής είναι στο «κόκκινο» – Νέα μέτρα για την αποφυγή του lockdown

Τι ισχύει από σήμερα - Γώγος: «Στόχος τις επόμενες μέρες τα κρούσματα να πέσουν κάτω από τα 100» - Σύψας: «Lockdown στην Αττική, αλλιώς θα ξεφύγουμε» - Γεμίζουν...

Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης: Έναρξη εγγραφών στα Πολιτιστικά Τμήματα

Οι εγγραφές για τα πολιτιστικά τμήματα του Δήμου Ελληνικού -  Αργυρούπολης ξεκίνησαν, έχοντας υπόψιν και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για την πανδημία του...

«Ιανός»:Ένας από τους πιο ισχυρούς μεσογειακούς κυκλώνες από το 1969

Το φαινόμενο του «Ιανού» ήταν ακραίο, κυρίως όσον αφορά στα ύψη βροχής, αναφέρουν οι επιστήμονες του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) Κ. Λαγουβάρδος,...

Ηλιούπολη: Έκτακτη ενημέρωση – θετικό κρούσμα στο 20ο νηπιαγωγείο του Δήμου

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού σε νηπιαγωγείο της περιοχής ανακοινώθηκε νωρίτερα από τον Δήμο Ηλιούπολης. Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δήμου Ηλιούπολης: ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΝΕΟ ΘΕΤΙΚΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΟ 20ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ...

Οργή προκαλεί η βεβήλωση εικόνας του Χριστού στην Ξάνθη

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει η βεβήλωση εικόνας του Χριστού σε παρεκκλήσι στην Ξάνθη. Θύμα βανδαλισμών από ιερόσυλους έπεσε για ακόμη μια φορά του παρεκκλήσι...