Live η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια



Στο βήμα αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Παρακολουθήστε την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Προς Δ.Κουτσούμπα: Νομιζα ότι θα ζητουσατε συγγνώμη για την απαραδεκτη σεξιστική τοποθέτησή σας που αποδεικνυει ότι το ΚΚΕ είναι πιο αναχρονιστική δυναμη εντός της αίθουσας και μην σπέυσετε να μας κατηγορήσετε για αντικομμουνισμό κάθε φορά πυο αναδεικνυουμε τις προκαταλήψεις σας Αλλού συνέβαιναν αυτά. Τα εχει λύσει η ιστορία αυτα τα ζητηματα. Δεν θα μένετε στο απυρόβλητο ως δυναμη εκσυγχρονισμού. Έπρεπε να πείτε συγγνώμη έκανα λάθος. 

Στο πυρήνα της συζήτησης, κομβικό το νομοσχέδιο, εγκρίνει μια ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση είναι μια πρωτοβουλία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης που πρωτιστως ενισχύει δημόσιο πανεπιστήμιο

Αλλά και επιτέλους να λειτουργήσουν στη χώρα μη κρατικά μη κερδοσποπικά ιδρύματα

Διπλή η κατευθυνση του νομοσχεδίου: περισσότερες ελευθερίες επιλογής για νέους σε σχολες που θα ανταγωνίζονται τις δημόσιες και εντάσσει την Ελλάδα στον διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη στη ΝΑ Μεσόγειο.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει επιτέλους να απαγκιστωθεί από τη γραφειοκρατεία. Το 85% των άρθρων του ν/σ είναι για το δημόσιο πανεπιστήμιο, προβλέπει χρηματοδοτηση ως 1,5 εκατ ευρώ πέρα από τα χρήματα που καταβάλλονται ετησίως

Ο προγραμματισμός ενισχύει διδακτικό προσωπικό που φτάνουν ως και 15% το εισόδημά τους. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εντάξει τη ρύθμιση στην προεκλογική ατζέντα των εθνικών εκλογών του Ιουνίου και αποδεδειγμένα πλέον -όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές- εκπληρώνει άμεσα μία ακόμη δέσμευσή του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για μια «εμβληματική μεταρρύθμιση» και έχει υπογραμμίσει πως τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται ουσιαστικά να αποκαταστήσουν μία «ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία», καθώς η Ελλάδα παραμένει «μία από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη  που συνεχίζουμε να υψώνουμε τέτοια τείχη στην εκπαίδευση».

Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες, στους οποίους εστιάζει η κυβέρνηση στην επιχειρηματολογία της για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια. Αφενός στο να πάψει να αποτελεί η χώρα μας μία αναχρονιστική εξαίρεση όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και παγκοσμίως, και αφετέρου να περιοριστεί η φυγή Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό, να προσελκύσουμε καθηγητές υψηλού κύρους από το εξωτερικό και βέβαια να δημιουργηθούν οι συνθήκες και οι αυστηρές -όπως τονίζουν- προϋποθέσεις για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση όμως αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός και στα Δημόσια Πανεπιστήμια, η ενίσχυση των οποίων – όπως θα τονίσει- παραμένει κυβερνητική προτεραιότητα.

Πηγή: skai.gr

[Πηγή:]www.skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Ο Αντονί Μαρσιάλ σε αγωνιστικό αυτοκίνητο με οδηγό τον Μάριο Ηλιόπουλο

Ο Αντονί Μαρσιάλ αποτέλεσε τη μεγάλη μετεγγραφή του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μάριου Ηλιόπουλου, ο οποίος και έφερε στην Ελλάδα έναν 28χρονο ποδοσφαιριστή...

Η Έλενα Παπαρίζου έκλεψε τις εντυπώσεις στο Καλλιμάρμαρο στην εκδήλωση «Αθήνα 20 χρόνια μετά»

Η εντυπωσιακή Έλενα Παπαρίζου εμφανίστηκε στο Καλλιμάρμαρο και τραγούδησε το “Μy...

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε 16χρονος που είχε πάει για μπάνιο στον Άλιμο και είχε εξαφανιστεί

Ο ανήλικος πήγε το μεσημέρι της Πέμπτης (19/9/24) για μπάνιο στον Άλιμο και από εκείνη τη στιγμή δεν είχε δώσει σημεία ζωής… Ο ανήλικος,16...