75η Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Επίθεση Ερντογάν σε Αθήνα και Λευκωσία – Αποχώρησε ο Πρέσβης του Ισραήλ

Για άνευ ουσίας προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο έκανε λόγο ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην 75η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην περιοχή, ο Ερντογάν ανέφερε πως «υπάρχουν χώρες που ενεργούν με την πεποίθηση ότι ο νικητής τα παίρνει όλα», ενώ ανέφερε πως η Άγκυρα δεν εποφθαλμιά τα δικαιώματα άλλων χωρών ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο ούτε σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στην παραβίαση των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων», τόνισε και έβαλλε κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνοντας πως για τα προβλήματα στην περιοχή ευθύνονται οι μονομερείς -όπως είπε- ενέργειες της Αθήνας και της Λευκωσίας από το 2003 και οι «μαξιμαλιστικές» τους θέσεις.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα που αναγκάζεται να επωμιστεί από μόνη της τις αρνητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και βάσει του διεθνούς δικαίου».

«Ωστόσο, θα ήθελα να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν θα ανεχτούμε ποτέ καμία επιβολή, παρενόχληση ή επίθεση προς την αντίθετη κατεύθυνση», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο Ερντογάν πρότεινε τη σύγκληση περιφερειακής διάσκεψης, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, στην οποία θα λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην ελληνικυπριακή διοίκηση -όπως την κατονόμασε- η οποία «αποτελεί εμπόδιο για μία δίκαιη, ολοκληρωμένη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό».

«Αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει να κάνει τους Τουρκοκύπριους μειοψηφία στην πατρίδα τους, ή ακόμη και να τους αποκλείσει εντελώς από το νησί», σημείωσε ο Ερντογάν., προσθέτοντας πως «η λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο με την αποδοχή ότι ο Τουρκοκύπριος λαός είναι συνιδιοκτήτης του νησιού».

Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες και τις ενέργειες της Άγκυρας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλα μέλη της ΕΕ προσπάθησαν να μπλοκάρουν τις έρευνες της Τουρκίας, υποστηρίζοντας -σύμφωνα με τον ίδιο- ότι η Τουρκία «ψάχνει στα ελληνικά ύδατα, μια μαξιμαλιστική εικόνα της Αθήνας που βασίζεται σε μικρά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές».

«Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο και αυτή η άποψη (σ.σ. της Ελλάδας) είναι παράνομη και δεν έχει νόημα», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ισραηλινός Πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Τζιλάντ Ερντάν κατηγόρησε την Τουρκία για «αντισημιτισμό»στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη. Μάλιστα, με το που ξεκίνησε η βιντεοσκοπημένη ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν, ο Ερντάν βγήκε από την αίθουσα!

«Ο Ερντογάν συνεχίζει με τα αντισημιτικά του σχόλια και ψέματα εναντίον του Ισραήλ και είναι σημαντικό ο κόσμος να αναγνωρίσει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που ζει εδώ και πολλά χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός Πρέσβης.

Ροή Ειδήσεων

Πιερρακάκης: Επανανέρχεται η πενθήμερη αποβολή για bullying

Ο K. Πιερρακάκης ανέφερε ακόμα ότι πολύ σύντομα...

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ ως Μπομπ Ντίλαν: Τα πρώτα πλάνα από την ταινία «A Complete Unknown»

Σε Μπομπ Ντίλαν μεταμορφώθηκε για την νέα ταινία...

Νεκρός ο Μαρουάν Ισα, το πλέον υψηλόβαθμο μέλος της Χαμάς που σκοτώνεται στην Γάζα

Ο  Ισα ήταν υπαρχηγός των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, από...

Μπλίνκεν: Το 100% του πληθυσμού στη Γάζα υποφέρει από «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια»

Το 100% του πληθυσμού της Γάζας βρίσκεται σε κατάσταση οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας και είναι η πρώτη φορά που ένας ολόκληρος πληθυσμός κατατάσσεται με...

Πιερρακάκης: Επανανέρχεται η πενθήμερη αποβολή για bullying

Ο K. Πιερρακάκης ανέφερε ακόμα ότι πολύ σύντομα θα έχουμε την πλατφόρμα αποτύπωσης περιστατικών με επώνυμες καταγγελίες ...

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ ως Μπομπ Ντίλαν: Τα πρώτα πλάνα από την ταινία «A Complete Unknown»

Σε Μπομπ Ντίλαν μεταμορφώθηκε για την νέα ταινία του ο ηθοποιός Τιμοτέ Σαλαμέ και ήδη τα πρώτα πλάνα με τον ίδιο κάνουν τον...