Βασική πύλη εισόδου φυσικού αερίου είναι το Σιδηρόκαστρο Σερρών. Ο ΔΕΣΦΑ που λειτουργεί συνεχόμενα από το 1996, είναι ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου που, σύμφωνα με τον διευθυντή λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου, Απόστολο Παπαδόπουλο, έχει ως στόχο την σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς, για να εξυπηρετεί τους χρήστες με έναν οικονομικά άρτιο και εποικοδομητικό τρόπο.
Το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ, μήκους 1.466 χιλιομέτρων, έχει τέσσερις εισόδους, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, στα σύνορα με την Τουρκία, στους Κήπους του Έβρου, στη Νέα Μεσήμβρια που διασυνδέει το ΕΣΦΑ με τον αγωγό TAP από τα τέλη του 2020 και, στον νότο, την πηγή στην Αγία Τριάδα, όπου εισέρχεται από τη Ρεβυθούσα το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Όπως τόνισε ο προϊστάμενος λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου, Νίκος Τσοχατζίδης, τα ετήσια στοιχεία δείχνουν ότι το 2021 ήταν χρονιά ρεκόρ για την κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το 2021, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 10,87%, φθάνοντας τις 69,96 εκ. Μεγαβατώρες (MWh) από 63,1 εκ. MWh το 2020. Το μεγαλύτερο τμήμα της εγχώριας ζήτησης (68,65%), αντιστοιχεί στην κατανάλωση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ακολουθούν οι οικιακοί καταναλωτές και οι συνδεδεμένες στα δίκτυα διανομής επιχειρήσεις, με ποσοστό 18,77%, καθώς και οι εγχώριες βιομηχανίες που συνδέονται απευθείας στο σύστημα υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ, με ποσοστό 12,56%.
Το έτος 2021, οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ συνέβαλαν ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου και στην ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας εφοδιασμού τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρύτερης περιοχής. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το ρυθμιζόμενο καθεστώς πρόσβασης τρίτων (Third Party Access – TPA), βάσει του οποίου ο ΔΕΣΦΑ παρέχει πρόσβαση στο ΕΣΦΑ, προάγει τον ανταγωνισμό των προμηθευτών φυσικού αερίου προς όφελος του τελικού καταναλωτή.
[adrotate banner=”11″]