Δείτε live την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την ακρίβεια



Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρομοίασε την Ελλάδα με έναν «ελέφαντα στο δωμάτιο» – Κατέρριψε ορισμένους μύθους όπως ότι η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ακρίβεια και εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι αυτά που εισηγείται σημαίνουν «χρεοκοπία χωρίς επιστροφή»

Το ζήτημα της ακρίβειας είναι ένα δύσκολο πρόβλημα που χρειάζεται «ρεαλισμό» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή επισημαίνοντας πως είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλες τις χώρες της Ευρωζώνης επισημαίνοντας πως  προτεραιότητα για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση της. 

Μάλιστα την παρομοίασε με έναν «ελέφαντα στο δωμάτιο».

Παρακολουθήστε live τη συζήτηση

Η εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο σφράγισαν τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η αντιμετώπισή της είναι ένα δύσκολο στοίχημα που για να κερδηθεί «χρειάζεται ρεαλισμό και γνώση της πραγματικότητας».

Ανέφερε πως «υπήρχε μια περίοδος το 2022 που ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όταν είχαμε υψηλές τιμές σε ρεύμα και αέριο. Υπήρχε μια περίοδος που είχαμε χαμηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όταν εφαρμόσαμε μέτρα για το ρεύμα και ακολουθεί μια τρίτη φάση που ο πληθωρισμός είναι λίγο υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». 

«Στα τρόφιμα βλέπουμε μια αντίστροφη πορεία από αυτή του γενικού πληθωρισμού» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναφερόμενος επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν ανέφερε ότι οι πολυεθνικές δεν μπορούν να θέτουν γεωγραφικούς προσδιορισμούς και να μειώνουν τις τιμές εκεί που θέλουν για να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση. 

«Είναι μια κερδοσκοπική τακτική που δεν συνδέεται μόνο με τα ευρωπαϊκά κόστη. Τραυματίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Στερεί από μέρος των ευρωπαίων πολιτών να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικές επιλογές». 

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόστιμο μαμούθ που επιβλήθηκε σε αμερικανική εταιρεία. «Εμείς ζητούμε ευρωπαϊκό οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Δεν το ζητάει μόνο η Ελλάδα αλλά και άλλες 7 χώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για κάποιους μύθους που επικρατούν για την Ελλάδα.

«Πρώτος μύθος ότι η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ακρίβεια. Η ελληνική οικονομία δεν λειτουργεί εν κενώ. Το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη είναι επιεικώς παραπλανητικό. Σας διαψεύδει η πραγματικότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η πολιτική που υλοποιείται για αύξηση των μισθών και μείωση των φόρων. «Ο μέσος μισθός είναι 1.300 ευρώ και θα πάει στα 1.500 ευρώ στο τέλος της 4ετιας. Πότε δόθηκαν αυξήσεις για πρώτη φορά στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια; Αυτή η κυβέρνηση. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και θα τον πάμε στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της 4ετιας. Είναι ένα ανάχωμα» είπε. 

«Μπορεί να ακούγονται μακρινά σε έναν συνταξιούχο ή μια οικογένεια που επηρεάζεται στο παρών. Όσο αυξάνονται οι επενδύσεις, η ανάπτυξη τρέχει με υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου τόσο μειώνονται τα κόστη και δημιουργείται μόνιμο ανάχωμα στο πρόβλημα της ακρίβειας» πρόσθεσε.

Ο δεύτερος μύθος όπως είπε είναι ότι έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας.

«Ούτε η Σουηδία ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν όπως η Ελλάδα. Εδώ και μια 10ετια ζήσαμε μια περιπέτεια που μας στοίχισε το 30% του ΑΕΠ. Εδώ και μια δεκαετία ζήσαμε μια μεγάλη περιπέτεια, που εκτίναξε την ανεργία, έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις» είπε. 

«Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα πέτυχε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης του ευρωπαϊκού μέσου όρου και ελάτε να τη συγκρίνουμε με τα αποτελέσματα της δικής σας πολιτικής».

«Καλά να είμαστε και θα δούμε το 2027 πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές να δούμε αν υλοποιήσαμε την υπόσχεση για μέσο μισθό 1.500 ευρώ και κατώτατο μισθό 950 ευρώ» συνέχισε. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε πίνακα με την ιστορία της ελληνικής οικονομίας, και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας ότι μεταξύ του 2015-2019 «όταν η Ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα».

 «Επειδή ο νέος αρχηγός θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου να του θυμίσουμε ποιοι ήταν οι μεγάλοι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής. Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα πέτυχε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ε.Ε.» δήλωσε. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τιμές στο βρεφικό γάλα λέγοντας ότι «εμείς τις εξορθολογήσαμε».

Σχετικά με τον ΦΠΑ για την πρόταση περί μείωσης ή μηδενισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο μηδενισμός ή η μείωση του ΦΠΑ είναι κάτι που εφαρμόστηκε και στο εξωτερικό και δεν πέτυχε.

Αυτό το μέτρο στοιχίζει 4 δισ. το χρόνο. Όλα τα μέτρα μαζί που έχετε εξαγγείλει στοιχίζουν την τετραετία 45,8 δισ. πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

«Αν διαφωνείτε με την κοστολόγηση να πάτε στο γραφείο του προϋπολογισμού της Βουλής» είπε και υπογράμμισε ότι «αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται με μόνο μια λέξη: χρεοκοπία και αυτή τη φορά χωρίς επιστροφή».

«Κοροϊδεύετε ψιλό γαζί τον ελληνικό λαό. Και επειδή άκουσα τον αρχηγό σας να λέει για φρέσκο αέρα. Ο αέρας αυτός πολύ φοβάμαι ότι είναι κοπανιστός».

Μιλώντας για όσους λένε ότι η κυβέρνηση κάνει πλάτες στα συμφέροντα τα οποία επωφελούνται από την ακρίβεια κ πρωθυπουργός σχολίασε ότι «αν εμείς κάνουμε πλάτη στα συμφέροντα και όχι στην κοινωνία, ποιος μείωσε 50 φόρους και βελτίωσε μισθούς και συντάξεις; Ποιος διαθέτει 7 δισ. για κοινωνικές παροχές; Ποιος φορολόγησε διυλιστήρια και τα υπερκέρδη τους; Ποιος αύξησε το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά».

Συνεχίζοντας την επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Πείτε στον αρχηγό σας όταν κάνει σποτάκια να συγκρίνει όμοια προϊόντα όχι κανονικό λάδι με βιολογικό και σε διαφορετικές συσκευασίες. Μπορεί να είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας αλλά για λαδέμπορας δεν κάνει».

Τόνισε επίσης ότι ενώ έχουμε ευρωεκλογές τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει κουβέντα για την Ευρώπη της επόμενης ημέρας. «Επιλέγετε να το κάνετε δημοψήφισμα, όμως το γεγονός ότι το μέλλον της Ευρώπης απουσιάζει τελείως από τον ευρωπαϊκό λόγο δε σας καθιστά μια δύναμη αξιόπιστη να διεκδικήσει στην Ευρώπη αυτά που αξίζουν οι Έλληνες πολίτες». 

«Τα στοιχήματα της επόμενης πενταετίας στην Ευρώπη συνδέονται με τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες. Για μια νέα ΚΑΠ, για τη μάχη κατά των αθέμιτων πρακτικών των πολυεθνικών, το μεταναστευτικό, το μεγάλο κοινό ζητούμενο μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Το να είναι η Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη την επόμενη ημέρα έχει τεράστια σημασία την επόμενη ημέρα. Γι αυτό και το βάρος της ψήφου είναι μεγάλο και πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα μακριά από πειραματισμούς της αδράνειας και της αποχής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «αν σήμερα σας απάντησα εγώ σε 2 εβδομάδες θα σας απαντήσουν εκείνοι».

Η συζήτηση ξεκίνησε  λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Παρασκευή

Υπενθυμίζεται ότι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση προκλήθηκε κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, «για την ακραία ακρίβεια, τα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων και την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μέτρα προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας” όπως διατυπώθηκε στην πρόταση που κατέθεσε.

Πηγή: skai.gr

[Πηγή:]www.skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Αγρίνιο: Συνελήφθη μαθητής- Έκανε κατάληψη, απείλησε, τράβηξε βίντεο διευθυντή

Xειροπέδες και στη μητέρα του για παραμέληση εποπτείας...

H Τουρκία επανεξετάζει την ασφάλεια των συσκευών επικοινωνίας μετά το Λίβανο

Οι αρχές επανεξετάζουν την ασφάλεια των συσκευών επικοινωνίας...

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα 5 αστυνομικοί για την είσοδο Κροατών οπαδών

«Όχι» στην αρχειοθέτηση της δικογραφίας από τον Εισαγγελέα Εφετών  ...

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σε εξέλιξη η Πολιτική Γραμματεία

Σε εξέλιξη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- «Στο...

H Τουρκία επανεξετάζει την ασφάλεια των συσκευών επικοινωνίας μετά το Λίβανο

Οι αρχές επανεξετάζουν την ασφάλεια των συσκευών επικοινωνίας μετά τις εκρήξεις στον Λίβανο δηλώνει αξιωματούχος ...