Δημήτρης Παπανικολάου: «Υπήρχαν σχολεία που δεν δεχόντουσαν την κόρη μας λόγω αυτισμού»


Ο παλαίμαχος παίκτης του μπάσκετ, με θητεία σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Εθνική Ελλάδας, Δημήτρης Παπανικολάου, παρουσίασε το νέο του βιβλίο και μίλησε για τις προσπάθειες που κάνει για την ευαισθητοποίηση των Ελλήνων απέναντι στον αυτισμό.

Ο Παπανικολάου έχει αποκαλύψει ότι η κόρη του έχει αυτισμό, αλλά και ότι ο ίδιος βρίσκεται στο φάσμα, γεγονός που έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης του. Μιλώντας στην εκπομπή “Ελένη” του Mega έτσι, αναφέρθηκε στο πως το αντιμετώπισε ο ίδιος, αλλά και τα προβλήματα που βρήκε μπροστά του, ακόμη και από τα σχολεία για την κόρη του.

Το βιβλίο του Παπανικολάου έχει τίτλο «11:11 – Όλοι μοναδικοί, όλοι ίσοι» και σε αυτό, περιγράφει την πορεία του στο μπάσκετ αλλά και το πώς άλλαξε η ζωή του με τη σύζυγό του όταν έμαθαν πως η κόρη τους Άρια, είναι στο φάσμα του αυτισμού.

Οι δηλώσεις του Παπανικολάου

«Είχαμε βιώσει πολλές κακές συμπεριφορές για την Άρια, bullying, απορρίψεις από σχολεία. Η αποδοχή θέλει χρόνο, εγώ έκανα πάνω από δέκα χρόνια να πω τη λέξη αυτισμός για την κόρη μου. Το σημαντικό δεν είναι να έχει κύπελλα αλλά να βοηθάς τους άλλους να πιάσουν το ταβάνι τους.

Η κόρη μου με βοήθησε στο να μη ζω στον μικρόκοσμό μου, να ξεχωρίζω την ευτυχία από την επιτυχία που δε συμβαδίζουν πάντα. Νιώσαμε στα 15 της ότι ήταν η ώρα να της πούμε Άρια είσαι στο φάσμα του αυτισμού. Η Άρια μας είπε ότι “ήμουν σε ένα κλουβί και ελευθερώθηκα”».

Για τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει: «Υπήρχαν σχολικές κοινότητες που δε δεχόντουσαν την κόρη μας επειδή έλεγαν ότι  δε θα αριστεύσει στο σχολείο. Το σχολείο είναι για να κάνει καλύτερους ανθρώπους. Δεν είναι απαραίτητα να τους κάνει όλους για τη NASA. Ο γιατρός που πηγαίναμε είπε στη γυναίκα μου ότι έχει και ο Δημήτρης στοιχεία Άσπεργκερ. Δε με άφηνε η γυναίκα μου να πω για τον αυτισμό της κόρης μας και είπα για μένα. Μετά πήρε θάρρος και η γυναίκα μου και η κόρη μου και ήρθε το ίδιο βράδυ και είπε μπαμπά, πες και για μένα».

Ο Παπανικολάου είπε επίσης ότι του έκαναν την τιμή ο Νίκος Γκάλης και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και μπήκαν πρεσβευτές στην Ακαδημία Uniquall όπου έχουν 60 παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.

To άρθρο Δημήτρης Παπανικολάου: «Υπήρχαν σχολεία που δεν δεχόντουσαν την κόρη μας λόγω αυτισμού» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων