Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Κερατέα και Ροδόπη


Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στη χώρα ωστόσο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για σήμερα Κυριακή επισημαίνοντας ότι παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

«Μάχη» με τις φλόγες έδωσαν το βράδυ του Σαββάτου οι πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου οριοθετήσουν τις πυρκαγιές που βρισκόντουσαν σε εξέλιξη με τα πιο επικίνδυνα μέτωπα να εντοπίζονται στο Άνω Δασκαλειό στην Κερατέα και τις Σάπες Ροδόπης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρισκόντουσαν σε επαγρύπνηση όλη τη νύχτα υπό το φόβο αναζωπυρώσεων στην Κερατέα Αττικής.

Αν και οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά στα σπίτια η άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων αποδείχθηκε καίρια και σωτήρια.  Στο σημείο έσπευσαν άμεσα περισσότεροι από 120 πυροσβέστες με 38 οχήματα και 4 τμήματα πεζοπόρα. Επίσης, στην κατάσβεση συνδράμου και εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Για λόγους ασφαλείας, δόθηκε χθες το βράδυ εντολή με μήνυμα από το 112 για την εκκένωση της Άνω Δασκαλείου.Από το μέτωπο αυτό, τελικά, δεν έχουν γίνει αναφορές για ζημιές σε κατοικίες ή επιχειρήσεις.

Σε ύφεση η φωτιά στην Ροδόπη

Σε ύφεση βρίσκεται και η πυρκαγιά στις Σάπες Ροδόπης. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την ώρα υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες. 

Οι δυνάμεις προσπάθησαν να κρατήσουν τη φωτιά στο βουνό και να μην πάει προς το χωριό. 

Για την φωτιά και την επιχείρηση κατάσβεσης κινητοποιήθηκε άμεσα ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής που αποτελείται από 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρο. Επίσης, κατά την επιχείρηση κατάσβεσης τραυματίστηκαν ελαφρά δύο πυροσβέστες.

Εστάλη και μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής το οποίο τους καλούσε να βρίσκονται σε ετοιμότητα. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ασκητές Ροδόπης παραμείνετε σε ετοιμότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σήμερα αναμένεται να μεταβεί στη Ροδόπη η ειδική μονάδα του πυροσβεστικού σώματος «Ίκαρος»  που διαθέτει drones προκειμένου να εντοπίσει τις διάσπαρτες εστίες.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή σε Αττική και Εύβοια

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για σήμετα Κυριακή σε Αττική και Εύβοια, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο, Κυριακή προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

Χαρτης πυρκαγιλάς

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Συνεπώς, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω περιφερειακών ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

 

Πηγή: skai.grSource link

Ροή Ειδήσεων

Θεσσαλονίκη: Σοβαρός τραυματισμός 14χρονου ύστερα από ανατροπή τρακτέρ

Προανάκριση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες...

Καλαμάτα: «Λουκέτο» σε beach bar μετά από καταγγελίες στο “MyCoast”

Στην επιχείρηση επιβλήθηκε επίσης και το χρηματικό πρόστιμο...

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Ελίζα Βόζεμπεργκ πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού

Η Ελίζα Βόζενπεργκ στην ομιλία της μετά την εκλογή της αφενός ευχαρίστησε τους συναδέλφους της, αφετέρου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ελληνικά συμφέρονται και...

Ιαπωνία: Σκάνδαλο με συμπληρώματα – Παραιτήθηκαν οι πρόεδροι της εταιρείας

Τον Μάρτιο, η εταιρεία ανακάλεσε 5 από τα προϊόντα της, λέγοντας ότι είχε λάβει αναφορές για προβλήματα στα νεφρά από πελάτες  ...

Θεσσαλονίκη: Σοβαρός τραυματισμός 14χρονου ύστερα από ανατροπή τρακτέρ

Προανάκριση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό διενεργεί η Τροχαία Ασπροβάλτας. ...