Προθεσμίες: Οι 4+1 μετεκλογικές παρατάσεις για τους επιχειρηματίες


Σε μετεκλογικό μπαράζ παράτασης προθεσμιών έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, καθώς κρίθηκε πως ο προγραμματισμός έπρεπε να αλλάξει για να ολοκληρωθούν οι φορολογικές, και άλλες, διαδικασίες χωρίς προβλήματα για τους επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις αφορούν σε παρατάσεις πέντε φορολογικών προθεσμιών, αλλά και σε μία “σιωπηρή” που αφορά στα εργασιακά.

Αναλυτικά, οι παρατάσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση μετά από την πραγματοποίηση των ευρωπαϊκών εκλογών στις 9 Ιουνίου είναι:

1. Φορολογικές Δηλώσεις

 Παράταση σχεδόν ενός μήνα, από τις 28 Ιουνίου στις 26 Ιουλίου 2024, δόθηκε στις 13 Ιουνίου με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων, ώστε να συμπίπτει με την προθεσμία των δηλώσεων των φυσικών προσώπων.

2. Πόθεν Έσχες

 Νέα προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 δόθηκε και για τους υπόχρεους που υποβάλλουν Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης και των Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων και αφορούν στα έτη 2023 (χρήση 2022) και 2024 (χρήση 2023) σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιουνίου.

3. POS

 Μόλις χθες (30 Ιουνίου) έληξε η διορία διασύνδεσης των POS με ταμειακές μηχανές με συστήματα ERP καθώς έχουν παρουσιαστεί μεγάλες καθυστερήσεις και προβλήματα για τους επαγγελματίες. Ωστόσο, σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις για παράταση της προθεσμίας, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

3. ΦΠΑ σε ταξί και καφέ

 Παράταση… επ’ αόριστον δόθηκε από το οικονομικό επιτελείο στον μειωμένο ΦΠΑ 13% σε ταξί και καφέ “στο χέρι” καθώς αντί για την λήξη του μέτρου και την επιστροφή σε συντελεστή 24% από 1η Ιουλίου αποφασίστηκε η μονιμοποίηση του για την παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery), συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι και λοιπών αφεψημάτων.

4. ΙRIS

Η τελευταία χρονικά παράταση δόθηκε μόλις χθες, αυτή τη φορά για την σύνδεση των ελευθέρων επαγγελματιών με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Συγκεκριμένα, παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου η προθεσμία σύνδεσης των επαγγελματικών λογαριασμών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με απόφαση του ΥΠΟΙΚ.

5. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

 H… “σιωπηρή” παράταση αφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, καθώς από τη μία μεριά από προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή της σε λιανεμπόριο και βιομηχανία από σήμερα (01.07.24) , αλλάμε εγκύκλιο του διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας, συστήνεται η «εξάντληση» του «συμβουλευτικού» ρόλου της εν μέσω της θερινής τουριστικής περιόδου. Συγκεκριμένα, λόγω του μεγάλου όγκου των επιχειρήσεων και εργαζομένων, αντί να αρχίσουν τα πρόστιμα από σήμερα για τους παραβάτες, οι επιθεωρητές για το 2μηνο του Ιουλίου – Αυγούστου θα περιοριστούν σε συμβουλευτικό ρόλο. 

To άρθρο Προθεσμίες: Οι 4+1 μετεκλογικές παρατάσεις για τους επιχειρηματίες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

[Πηγή:]www.newsit.gr

Ροή Ειδήσεων

Ζάκυνθος: Προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα έλαβαν οι κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στον Λαγανά

Ο Εισαγγελέας τούς απήγγειλε κατηγορίες για βαριές κακουργηματικές...

Παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος από την Γιαροσλάβα Μάχουτσικ στο Diamond League

Η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ έκανε μία ιστορική εμφάνιση στο...

Θερινές εκτώσεις: Προσοχή στο καρτελάκι

Στόχος των εμπόρων είναι τζίρος άνω των περυσινών...

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας Δευτέρα και Τρίτη στην Αθήνα

O Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ θα υποδεχθεί και θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αντιναύαρχο Καντίρ Γιλντίζ ...

Ζάκυνθος: Προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα έλαβαν οι κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στον Λαγανά

Ο Εισαγγελέας τούς απήγγειλε κατηγορίες για βαριές κακουργηματικές πράξεις, και οι 14 παραμένουν κρατούμενοι ...

Παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος από την Γιαροσλάβα Μάχουτσικ στο Diamond League

Η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ έκανε μία ιστορική εμφάνιση στο Diamond League του Παρισιού, καθώς με άλμα στα 2,10 μέτρα, πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο...