Μεγάλη κουβέντα είχε γίνει για τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και έξι μήνες μετά την έναρξη της λειτουργείας τους οι απόψεις διίστανται αν το εγχείρημα είναι επιτυχημένο.
Ο θεσμός της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων και συγκεκριμένα, της ενεργοποίησης των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, βρέθηκε τους προηγούμενους μήνες στο επίκεντρο έντονης συζήτησης και αντιπαράθεσης.
Το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην εφαρμογή του θεσμού με στόχο τη μείωση της τεράστιας πίεσης που δεχόταν το ΕΣΥ από τη μεγάλη λίστα αναμονής για επεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Πολλοί ήταν αυτοί που τότε δεν είδαν με “καλό μάτι” την πρωτοβουλία αυτή, προσάπτοντας στην κυβέρνηση μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του συστήματος υγείας, κάτι που αναγκάζει τους ασθενείς να βάλουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη».
Σήμερα ωστόσο, έξι μήνες μετά, το Υπουργείο Υγείας, δια στόματος του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, κάνει έναν πρώτο απολογισμό. Επικαλούμενος ο ίδιος στοιχεία που αποδεικνύουν σημαντική μείωση της λίστας αναμονής και αύξηση των χειρουργείων στο ΕΣΥ, ο κ. Γεωργιάδης κάνει λόγο για επιτυχία του θεσμού.
Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) “διαβάζουν” τα στοιχεία διαφορετικά και χαρακτηρίζουν το εγχείρημα αποτυχημένο και ανεπαρκές.
Άδωνις Γεωργιάδης: «Ρεκόρ χειρουργείων όλων των εποχών»
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, τόνισε ότι τα απογευματινά χειρουργεία έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους, καθώς υπάρχει ήδη σημαντική επιτάχυνση των επεμβάσεων, ενώ τα νοσοκομεία λειτουργούν με τη μέγιστη αποδοτικότητα τους, αξιοποιώντας πλήρως την ολοήμερη λειτουργία και τις υποδομές τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, η λίστα αναμονής για χειρουργεία στο ΕΣΥ μειώθηκε από 107.000 τον Μάρτιο του 2024, σε 84.000 τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, δηλαδή μια μείωση κατά 23.000 χειρουργεία.
«Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει πάνω από 7.000 απογευματινά χειρουργεία», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι η μείωση των λιστών αναμονής καταδεικνύει ότι το σύστημα υγείας λειτουργεί και επιτυγχάνει τους στόχους του.
“Είναι αυτή η εικόνα ενός συστήματος που έχει καταρρεύσει; Άλλο οι πολιτικές μας αντιπαραθέσεις και άλλο το να μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι το σύστημα υγείας λειτουργεί, θεραπεύει κάθε μέρα χιλιάδες ανθρώπους”, ανέφερε συγκεκριμένα απαντώντας στους επικριτές του που βλέπουν “κατάρρευση” του ΕΣΥ.
Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν υπάρχει σύστημα Υγείας χωρίς αναμονή για χειρουργεία, φέρνοντας ως παράδειγμα την Πορτογαλία, μια χώρα με πληθυσμό παρόμοιο με αυτόν της Ελλάδα, όπου η αναμονή φθάνει τις 270.000 χειρουργεία.
«Είμαστε στο μέσο ευρωπαϊκό όρο», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης παρά τα όσα ακούγονται.
ΠΟΕΔΗΝ για απογευματινά χειρουργεία: «Απέτυχε ο θεσμός να εκπληρώσει τις προσδοκίες των πολιτών»
Από την άλλη πλευρά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) θεωρεί ότι ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων απέτυχε να εκπληρώσει τις προσδοκίες των πολιτών.
Οι αριθμοί που παρέθεσαν οι εργαζόμενοι, με αφορμή τις κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της 88ης ΔΕΘ, είναι ενδεικτικοί της ανεπάρκειας του συστήματος, όπως λένε.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν ακόμα πάνω από 100.000 χειρουργεία σε λίστα αναμονής, με περίπου 30.000 εξ αυτών να περιμένουν να εξυπηρετηθούν από ένα έως και πέντε χρόνια.
Παρά την εισαγωγή των απογευματινών χειρουργείων, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 5.000 επεμβάσεις σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Η Ομοσπονδία επικρίνει το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των χειρουργείων που πραγματοποιήθηκαν δεν αφορά ασθενείς εγγεγραμμένους στη λίστα αναμονής, αλλά νέες εγγραφές.
Επιπλέον, υπογραμμίζει τις ελλείψεις προσωπικού, καθώς το 40% των χειρουργικών αιθουσών παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.
Ειδικότερα, στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, στο μεν πρώτο παραμένουν 10.000 χειρουργεία σε αναμονή και στο δεύτερο, έχουν εξυπηρετηθεί μόλις 50 χειρουργεία μέσα σε 6 μήνες.
Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ, τονίζει αναφορικά με το θέμα της καταβολής χρημάτων για τις επεμβάσεις από τους ασθενείς, πώς οι Έλληνες είναι οι πολίτες που βάζουν πιο “βαθιά το χέρι στην τσέπη” για τις δαπάνες υγείας, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
“Οι ασθενείς που περιμένουν χρόνια σε λίστα αναμονής είναι σαφές ότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για να χειρουργηθούν. Εάν είχαν θα είχαν ήδη απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα υγείας”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.
Τέλος, η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία μέσω χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, έχει αναφέρει σχετικά με αυτό, πως αναμένεται ακόμη η έγκριση της δαπάνης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: Iatropedia.gr
To άρθρο Πώς αξιολογούν το εγχείρημα των απογευματινών χειρουργείων Υπουργείο Υγείας και ΠΟΕΔΗΝ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
[Πηγή:]www.newsit.gr