Το δικό του αποτύπωμα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας άφησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών το πρωί της Κυριακής (5.1.25).
Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε δικηγόρος, πανεπιστημιακός, συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα, ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο του 1974, ανέλαβε αρκετές υπουργικές θέσεις στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου στη δεκαετία του ’80, διαδέχθηκε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στην αρχηγία του κόμματος και διετέλεσε για δύο θητείες πρωθυπουργός.
Ο Κώστας Σημίτης συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα (1967-1974), το 1970 στη Γερμανία έγινε μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) έχοντας στενή συνεργασία με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το 1974 ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην διατύπωση της «Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη». Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
Οι σχέσεις του με τον Ανδρέα Παπανδρέου πέρασαν κυριολεκτικά από σαράντα κύματα. Στις 13 Ιουνίου 1979, με απόφαση του ιδρυτή του, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την παραίτηση του Κώστα Σημίτη από το Εκτελεστικό Γραφείο. Θεωρήθηκε υπεύθυνος προπαγάνδας του κόμματος και συγκεκριμένα για την αφίσα που είχε κυκλοφορήσει με το σύνθημα «Όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων, ναι στην Ευρώπη των λαών», όταν επίσημη θέση του Κινήματος ήταν η έξοδος της χώρας από την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
Οι σχέσεις των δύο ανδρών αποκαταστάθηκαν γρήγορα και αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 1981, με τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης, κλήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου να αναλάβει υπουργός Γεωργίας, από το 1981 ως το 1985, όπου και εξασφάλισε την επιτυχή ένταξη της ελληνικής γεωργίας στην ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική, καθώς και τον πολλαπλασιασμό των ενισχύσεων.
Ανέλαβε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, από το 1985 ως το 1987, όπου και εφάρμοσε το πρώτο αυστηρό πρόγραμμα σταθεροποίησης, με ιδιαίτερα θετική επίπτωση στις μακροοικονομικές ανισορροπίες.
Διετέλεσε στη συνέχεια υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τη διάρκεια της οικουμενικής κυβέρνησης, υπό την προεδρία του καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα (Νοέμβριος 1989 – Φεβρουάριος 1990).
Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου του ανέθεσε το υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και το υπουργείο Εμπορίου ταυτόχρονα, από το 1993 ως το 1995. Κατά το διάστημα αυτό έθεσε το πλαίσιο μιας μακροχρόνιας πολιτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο Κώστας Σημίτης εκλεγόταν βουλευτής της Α΄ εκλογικής περιφέρειας Πειραιά συνεχώς από το 1985 μέχρι και το 2007.
Μαζί με τη Βάσω Παπανδρέου, τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Παρασκευά Αυγερινό πρωταγωνίστησαν στο επεισόδιο του Πεντελικού τον Μάρτιο του 1995 στην εσωκομματική σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ για τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου.
Η μάχη με τον Άκη Τσοχατζόπουλο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ
ήδη από τα Χριστούγεννα του 1995, με την επιδείνωση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου που νοσηλευόταν ήδη στο Ωνάσειο νοσοκομείο, άρχισαν στο ΠΑΣΟΚ οι διεργασίες για την αντικατάστασή του. Γρήγορα, έγινε φανερό, ότι τρία σημαίνοντα μέλη του κόμματος, ο Κώστας Σημίτης, ο Άκης Τσοχατζόπουλος , και ο Γεράσιμος Αρσένης συγκέντρωναν τις περισσότερες πιθανότητες να διαδεχτούν τον Παπανδρέου στην Πρωθυπουργία της χώρας.
Στις 15 Ιανουαρίου 1996 ο Πρωθυπουργός υπογράφει την επιστολή παραίτησής του από την πρωθυπουργία και στις 18 Ιανουαρίου συγκαλείται η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εκλέξει νέο πρωθυπουργό. Στην πρώτη ψηφοφορία ισοψηφούν οι Άκης Τσοχατζόπουλος και Κώστας Σημίτης με 53 ψήφους έκαστος, ενώ ο Γεράσιμος Αρσένης με 50 ψήφους, τίθεται εκτός μάχης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στη δεύτερη ψηφοφορία ο Κώστας Σημίτης με 86 ψήφους υπέρ, έναντι 75 του Άκη Τσοχατζόπουλου και 5 λευκών, ανακηρύσσεται νέος Πρωθυπουργός
Στις 18 Ιανουαρίου 1996 ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρωθυπουργός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμα για λόγους υγείας.
Ο Κώστας Σημίτης έλαβε 2.732 ψήφους, ενώ ο Άκης Τσοχατζόπουλος 2.324, 17 σύνεδροι ψήφισαν άκυρο και 28 λευκό.
Στις 30 Ιουνίου 1996, στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, αναδείχθηκε πρόεδρος του κινήματος και με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 22 Σεπτεμβρίου 1996 ανακηρύχθηκε πρωθυπουργός. Ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κέρδισε και την επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 9 Απριλίου 2000.
Υπό τον Κώστα Σημίτη η Ελλάδα προετοιμάστηκε για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Ως επίτευγμα της πρωθυπουργικής του θητείας θεωρείται η ένταξη της Ελλάδας στο Ευρώ και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι επικριτές του πάντα θα θυμούνται το «ευχαριστώ» στους Αμερικανούς μετά την κρίση των Ιμίων το 1996 καθώς και το «Σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου» το 1999 με το σκεπτικό ότι οι δηλώσεις του περί ισχυρής οικονομίας και λαϊκού καπιταλισμού προέτρεψαν τους μικροκαταθέτες να επενδύσουν τα λεφτά τους σε μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Τα δύο αυτά γεγονότα σε συνδυασμό με την απογοήτευση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ συνετέλεσαν στην ήττα του κόμματος στις εκλογές του 2004, που ουσιαστικά αποτέλεσε την αρχή του τέλους του Κινήματος ως κόμματος εξουσίας, το οποίο με εξαίρεση τη διακυβέρνηση του 2009 – 2011 είδε τα ποσοστά του να μειώνονται δραματικά την περίοδο της κρίσης.
Στις 7 Ιανουαρίου 2004 ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας το δαχτυλίδι της διαδοχής στον γιο του ιδρυτή του κόμματος, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος την 8η Φεβρουαρίου 2004. Ο Κώστας Σημίτης, που διετέλεσε πρωθυπουργός ως τις 10 Μαρτίου 2004, επικρίθηκε έντονα για τον τρόπο διαδοχής του.
Στις εκλογές εκείνου του Μαρτίου το ΠΑΣΟΚ πέρασε στην αξιωματική αντιπολίτευση αφού η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή κέρδισε τις εκλογές.
Οι σχέσεις του με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη και τον διαδέχθηκε στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ το 2004 διαταράχθηκαν τον Ιούνιο του 2008 όταν ο τότε πρόεδρος του κόμματος απέπεμψε τον προκάτοχό του από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος μέσω επιστολής που δημοσιοποίησε στον Τύπο, χωρίς να κινήσει την τυπική διαδικασία διαγραφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής.
Αιτία στάθηκε η διαφορετική άποψη μεταξύ του Παπανδρέου και του Σημίτη για τη διεξαγωγή ή όχι δημοψηφίσματος σχετικά με την κύρωση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε τον Κώστα Σημίτη πως, ενώ το 2005 είχε προσυπογράψει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ και είχε επιχειρηματολογήσει επ’ αυτού και στη Βουλή, εντούτοις, στην περίπτωση της Συνθήκης της Λισαβόνας που ακολούθησε την εγκατάλειψη της Συνταγματικής Συνθήκης, άλλαξε γνώμη.
Οι σχέσεις τους ωστόσο αποκαταστάθηκαν γρήγορα.
Η τελευταία ομιλία και οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ
Πάντοτε ενημερωνόταν για τις εξελιξεις και είχε άποψη. Η τελευταία δημόσια παρέμβαση-παρακαταθήκη του Κώστα Σημίτη, ήταν ο χαιρετισμός που απηύθυνε του στην εορταστική εκδήλωση στο Ζάππειο για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε καλέσει όλους τους διατελέσαντες εν ζωή προέδρους του κόμματος.
Ο κ. Σημίτης είχε τονίσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να πρωταγωνιστήσει ξανά το ΠΑΣΟΚ, προσφέροντας το όραμα και το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας προς μια προοδευτική κατεύθυνση.
«Κυρίες και κύριοι, αγωνιστές του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξα συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ την 3η του Σεπτέμβρη του 1974. Στην πορεία αυτή των 50 ετών, αντιμετωπίσαμε αντιξοότητες και προκλήσεις, αλλά καταφέραμε να βάλουμε τα θεμέλια για μια πιο δημοκρατική Ελλάδα, με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και με ισχυρή παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο προοδευτικός κόσμος ζητάει απαντήσεις και κυρίως μια διέξοδο για να μπορέσει να ελπίσει ξανά. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις αυτές, προσφέροντας το όραμα και το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας προς μια προοδευτική κατεύθυνση. Είναι μια ευκαιρία. Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες. Εδώ και τώρα, λοιπόν, προχωράμε μπροστά, με γνώση, δύναμη και τόλμη. Θα πετύχουμε», είπε ο Κώστας Σημίτης στη σύντομη ομιλία του.
Έναν μήνα αργότερα, είχε ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ όπου και πάλι είχε στείλει μήνυμα ενότητας.
[Πηγή:]www.newsit.gr