«Το σχέδιο για τα εξοπλιστικά αφορά τον πιο δραστικό μετασχηματισμό στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων – Η εικόνα μας δεν έχει καμία σχέση με το 2019»
Eνημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα εξοπλιστικά, πραγματοποιείται αυτήν την ώρα.
Η συζήτηση διεξάγεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.
«Το τίμημα της ελευθερίας είναι η διαρκής επαγρύπνηση, έλεγε προ δυο αιώνων ο Αμερικανός πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον. Τίμημα το οποίο η πατρίδα μας καταβάλλει σήμερα με ευθύνη και με συνέπεια, αναγνωρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία προκοπή χωρίς ασφάλεια», επεσήμανε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Το σχέδιο με τα εξοπλιστικά αφορά στον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου».
«Όταν μιλάμε για πόρους στην Εθνική Άμυνα, δεν εννοούμε μόνο τις δαπάνες, μόνο τις επενδύσεις για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, όσο πρωτίστως την πάγια επένδυση της πατρίδας μας να μένει σταθερή και ανεξάρτητη σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει με απρόοπτους ρυθμούς. Αναφερόμαστε σε μια πολιτική που αλληλεπιδρά με όλο το φάσμα των συμφερόντων μας. Χάρη και στις Ένοπλες Δυνάμεις, η χώρα απέτρεψε απειλές, όπως οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο».
«Η δημοσιονομική ευρωστία είναι καθοριστικός μοχλός για μια αποτελεσματική αμυντική θωράκιση», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης. «Εάν δεν υπάρχει προστασία από εξωτερικές απειλές, δεν υπάρχουν επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη. Ποιος θα τοποθετούσε τα χρήματά του σε μια χώρα που δεν υπερασπίζεται τα σύνορά της; Από την άλλη, πώς μπορούν αυτά να εδραιώνονται χωρίς μια ισχυρή οικονομία;»
«Σαθρό και επικίνδυνο το δίλημμα της Αριστεράς για “κανόνια ή βούτυρο”»
Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως στη Μέση Ανατολή «εντείνεται η αστάθεια καθώς τις εύθραυστες εκεχειρίες αντικαθιστούν οι βομβαρδισμοί». «Αυτή τη φορά δεν μιλάμε για μεμονωμένες εξάρσεις αλλά για κομμάτια ενός δυσεπίλυτου γρίφου», ανέφερε χαρακτηρίζοντας «σαθρό» και «επικίνδυνο» το δίλημμα της Αριστεράς που ακουγόταν παλιότερα για «κανόνια ή βούτυρο».
«Μπαίνουμε σε ένα περιβάλλον που οι δασμοί ενδέχεται να απειλούν τις παγκόσμιες διεθνείς σχέσεις και σε μια εποχή που η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για να διαταραχθεί η ισορροπία των κοινωνιών. Σε αυτό το πλαίσιο είναι κρίσιμες οι στρατηγικές επιλογές της πατρίδας, καθώς η επιλογή των ΗΠΑ είναι να διαφοροποιείται από το ΝΑΤΟ και οι οικονομικές επιλογές φαίνεται να αποκλίνουν από ένα πλαίσιο παγκόσμιων συναλλαγών».
«Με βάση όλα αυτά είναι σαφές ότι η ΕΕ καλείται να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της. Η Ελλάδα εδώ και καιρό και εγώ προσωπικά έχει μιλήσει για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ. Στην αρχή ήμασταν λίγοι αυτοί που υπερασπιζόμασταν τη θέση αυτή. Οι εταίροι μας όμως αντιλαμβανόμενοι τις αλλαγές, υιοθετούν τη θέση αυτή», επεσήμανε και εξαπέλυσε επίθεση στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, λέγοντας:
«H Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην ίδρυση ταμείου για έργα κοινής αμυντικής ωφέλειας, όπως μια αντιπυραυλική ασπίδα, δεν είμαστε όμως εκεί ακόμα. Έχουμε κάνει όμως ένα σημαντικό βήμα και το σχέδιο ReArmEU ψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ οι υπερπατριώτες της Νίκης και της Φωνής Λογικής απείχαν. Οπότε ας βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του για το ποιοι είναι πατριώτες στην πράξη και ποιοι στα λόγια».
Φέτος η πρώτη φρεγάτα Bellhara Κίμων
«Το 2019 παραλάβαμε Ένοπλες Δυνάμεις σε κακή κατάσταση. Σήμερα η εικόνα τους δεν έχει καμία σχέση με αυτή που παραλάβαμε το 2019», σημείωσε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
[Πηγή:]www.skai.gr