Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει η ανανέωση του προσωπικού στις Ενοπλες Δυνάμεις με την πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών οπλιτών σε βάθος πενταετίας (μέχρι το 2025) με στόχο να αντιμετωπιστεί η γήρανση και η υποστελέχωσή τους και να θωρακιστούν κρίσιμες μονάδες, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές.
Η διαδικασία των προσλήψεων 1.600 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και 1.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) ετησίως ξεκίνησε πέρυσι και πριν από περίπου έναν μήνα άρχισε να τρέχει η διαδικασία για τη δεύτερη «φουρνιά» προσλήψεων ΕΠΟΠ.
Μάλιστα προχθές το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως 24 Ιουνίου 2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) στους τρεις Κλάδους και στο Κοινό Νομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικότερα, θα προσληφθούν 1.030 ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς, 308 στο Πολεμικό Ναυτικό, 281 στην Πολεμική Αεροπορία, και 20 στο Κοινό Νομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η τουρκική προκλητικότητα
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε δώσει το πράσινο φως για τις προσλήψεις από το 2019, αλλά η οριστική απόφαση ελήφθη μετά και από την ελληνοτουρκική κρίση του καλοκαιριού του 2020 και την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας. Τότε κρίθηκε πως η ανανέωση και ενίσχυση του προσωπικού στις Ενοπλες Δυνάμεις δεν θα πρέπει να καθυστερήσει άλλο. Ετσι, τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ότι από το 2021 σχεδιάζονται 15.000 προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών στις Ενοπλες Δυνάμεις σε βάθος πενταετίας.
Πεποίθηση του υπουργείου Αμυνας αλλά και του ΓΕΕΘΑ είναι ότι τόσο με τις προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ όσο και με την εξισορρόπηση της στρατιωτικής θητείας – πλέον ισχύει το 12μηνο και στους τρεις Κλάδους από τον Μάιο του 2021 – οι Ενοπλες Δυνάμεις θα ενισχυθούν σημαντικά σε κρίσιμες ειδικότητες αλλά και μονάδες των συνόρων και θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις σύγχρονες προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οποιαδήποτε απειλή. Και βέβαια θα αυξήσουν και τις επιχειρησιακές τους ικανότητες σε συνδυασμό με τα εξοπλιστικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη.
Τα τελευταία χρόνια ήταν έντονος ο προβληματισμός της στρατιωτικής ηγεσίας για τη γήρανση του προσωπικού στον Στρατό. Ο μέσος όρος ηλικίας των ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς – σύμφωνα με πληροφορίες – ξεπερνούσε τα 40 έτη. Το πρόβλημα είχε επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης καθώς δεν έγιναν προσλήψεις ούτε επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ, ΟΒΑ) ενώ πολλοί νέοι έφευγαν στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και οι επιτελείς εισηγούνταν διαρκώς ένα πλέγμα μέτρων για την ανανέωση στις Ενοπλες Δυνάμεις και μεταξύ αυτών ζητούσαν επιτακτικά και προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών.
Τι κενά θα καλύψουν
Οπως είναι εύκολα αντιληπτό όταν γίνονται προσλήψεις τέτοιου εύρους, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κενά και ανάγκες σε πάρα πολλά πόστα και στα τρία Οπλα. Οι περισσότερες είναι βέβαια στον Στρατό Ξηράς που αποτελεί και τον πιο πολυάριθμο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκεί, οι ΕΠΟΠ που θα προσληφθούν θα καλύψουν ανάγκες σε ελεύθερους σκοπευτές, οπλίτες ειδικών αποστολών για τις ειδικές δυνάμεις, χειριστές μέσων ηλεκτρονικού πολέμου, ως πλήρωμα σε άρματα και σκάφη. Δεκάδες θέσεις αφορούν επίσης τεχνικές ειδικότητες, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμες (σε πυροβόλα, ερπυστριοφόρα, ηλεκτρονικά συστήματα). Ζητούνται επίσης πυροτεχνουργοί, προγραμματιστές, αλλά και οπλίτες για θέσεις που σχετίζονται με παραϊατρικές ειδικότητες.
Σημειώνεται ότι προκειμένου να ενισχυθεί ο θεσμός των ΟΒΑ το υπουργείο Αμυνας έχει προχωρήσει στην τροποποίηση του ορίου ηλικίας όσων ΟΒΑ επιθυμούν να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στον θεσμό των ΕΠΟΠ, αλλά και επιπλέον μοριοδότηση για την επιλογή τους ως ΕΠΟΠ. Με τη ρύθμιση αυτή, οι Ενοπλες Δυνάμεις κερδίζουν την ένταξη στον υπόψη θεσμό προσωπικού το οποίο είναι ήδη εκπαιδευμένο και επιχειρησιακά έτοιμο.