Γαλαζοκίτρινες ουκρανικές σημαίες κυματίζουν δίπλα στα είδη πρώτης ανάγκης και τα τρόφιμα που συγκεντρώνονται στο περίπτερο 10 της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, για τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας. Δεν είναι σημαίες από κάποιο κατάστημα ή έμπορο που τις εισήγαγε στη χώρα μας, είναι σημαίες που έραψαν με μεράκι και αγάπη, Ελληνίδες εθελόντριες μοδίστρες, μόλις ενημερώθηκαν ότι υπήρχε έλλειψη, από τα μέλη του σωματείου «Ουκρανό-Ελληνική Πρωτοβουλία».
«Αυτές οι σημαίες δεν είναι μόνο στα χέρια μας, είναι και στην καρδιά μας», επισημαίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένα από τα μέλη του σωματείου «Ουκρανό-Ελληνική Πρωτοβουλία», Ίνα Γαλάνινα και συγκινημένη εξηγεί πως, «αυτές τις υπέροχες γαλανοκίτρινες σημαίες, τις έραψαν με την καρδιά τους, χρησιμοποίησαν πολύ καλής ποιότητας ύφασμα. Για εμάς είναι ένα πολύ μεγάλο και ακριβό δώρο. Αυτές τις σημαίες θα τις κρατήσουμε και θα τις έχουμε κοντά μας, για να θυμόμαστε τι ακριβώς έχουν κάνει, οι εθελόντριες μοδίστρες από το “Το ακούραστο βελόνι”, για εμάς. Είναι σαν να μας κρατάνε από το χέρι αυτές οι γυναίκες και γενικότερα ο ελληνικός λαός».
«Οι σημαίες μπορεί να μην θεωρούνται είδος πρώτης ανάγκης, όμως αποτελούν σύμβολο που δίνει κουράγιο και ελπίδα σ’ αυτούς τους ανθρώπους που δοκιμάζονται», ανέφερε η Κυριακή Τσιχήτα που ανήκει στην εθελοντική δράση γυναικών «Το ακούραστο βελόνι» και πρόσθεσε πως «ευχόμαστε να τους χαρίζουν δύναμη στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν, τόσο στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, όσο και στις ειρηνικές διαδηλώσεις τους. Συνολικά ράψαμε και παραδώσαμε 18 ουκρανικές σημαίες, σαν μια ελάχιστη συνεισφορά στην προσπάθεια και το σπουδαίο έργο τους».
Πρόκειται για μια κίνηση πολύ σημαντική, όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Γαλάνινα, καθώς οι συγκεκριμένες κυρίες, αρχικά παρέδωσαν κουβέρτες και σκουφάκια για τα προσφυγόπουλα του πολέμου. «Ήταν σαν να μας έδειξαν πώς αγκαλιάζουν οι Ελληνίδες μητέρες, τα παιδιά του ουκρανικού λαού. Όταν τους ρωτήσαμε εάν μπορούν να μας ράψουν ουκρανικές σημαίες, διότι είχαμε έλλειψη, δέχτηκαν αμέσως και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, είναι σαν να κοιτάμε μαζί, μπροστά προς την ειρήνη. Είναι σημαίες που θα κρατάμε και θα βρίσκονται στα ελληνικά σπίτια και αυτό σημαίνει πραγματική φιλοξενία στην Ελλάδα», τόνισε.
Οι μοδίστρες αγάπης, εδώ και έναν χρόνο, φτιάχνουν ρούχα και άλλες κατασκευές από ύφασμα, τα οποία δωρίζουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Μέχρι σήμερα έχουν κάνει δωρεές σε επτά ιδρύματα και φιλανθρωπικούς συλλόγους. Η ομάδα έχει περίπου 110 μέλη και από αυτά τα 20-30 είναι τα πιο ενεργά. Οι γυναίκες που συμμετέχουν στην ομάδα είναι από διάφορες πόλεις της Ελλάδας και χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επικοινωνούν και συντονίζουν όλη τη διαδικασία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ