Η λήξη των εργασιών του 14ου συνεδρίου της ΝΔ σήμανε και την αρχή μιας μακράς και δύσκολης – όπως προμηνύεται λόγω συγκυριών – προεκλογικής περιόδου. Το σήμα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο κατά την ομιλία του στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, όσο και και κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του στη λήξη ενώ προεκλογική χροιά με απολογιστικό τόνο είχαν και οι ομιλίες των υπουργών και κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.
Μπορεί ο πρωθυπουργός να επανέλαβε για πολλοστή φορά πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο άτυπα κήρυξε μία μακρά προεκλογική περίοδο για τους επόμενους 12 μήνες, κατά τους οποίους η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ολοκληρώσει το κυβερνητικό της πρόγραμμα, και να αναδείξει τις πολιτικές της που λειτούργησαν ως ανάχωμα στις πολλαπλές κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί. “Και εσείς θα βάλετε την υπογραφή σας σε μία ακόμα εκλογική νίκη στις εκλογές που θα γίνουν σε 12 μήνες από τώρα. Για να μην ξανακυλήσουμε ποτέ πίσω” είπε πολύ χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου του κόμματός του.
Έργα και πράξεις VS λαϊκισμού
Το κλίμα που προδιαγράφεται σε αυτήν την μακράν προεκλογική περίοδο επίσης σκιαγραφήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος έδωσε τον τόνο και τοποθέτησε απέναντί του κάθε είδος λαϊκισμού, βάζοντας κυρίως και ξεκάθαρα απέναντί του τον ΣΥΡΙΖΑ.
“Στο διάστημα που ακολουθεί, και ενώ εμείς θα εργαζόμαστε για την εφαρμογή του σχεδίου μας, ο λαϊκισμός θα παίξει το τελευταίο του χαρτί. Και ακριβώς επειδή θα πρόκειται για την πιο απεγνωσμένη επίθεσή του, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτή θα είναι πιο σκληρή και πιο χυδαία από ποτέ. Θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο όσα πέτυχε η χώρα έως τώρα, αλλά τορπιλίζοντας συνολικά τη θέση της μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον” είπε, εκτιμώντας ότι αυτό είναι και η μεγαλύτερη απειλή, γιατί στις σημερινές συνθήκες πρόσθεσε “ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη. Και είναι μια κρίσιμη παραδοχή από την οποία πηγάζουν και τα καθήκοντα της παράταξης στους επόμενους 12 μήνες”.
Ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους και σκλήρυνε το λόγο του, σχολιάζοντας την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη στάση που κράτησε σε όλες τις μεγάλες κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα μας, χαρακτηρίζοντάς τη “κοινωνικό σαμποτάζ”. Γιατί, όπως τον κατηγόρησε, επιστρατεύει αδίστακτα ψέματα για να παραμορφώσει την πραγματικότητα και αναζητά το “κομματικό” φιλί της ζωής στην τεχνητή αναπνοή της δημαγωγίας. “Οι ανέξοδες υποσχέσεις ακούγονται καλά. Αλλά φυλακίζουν μυαλά. Και τότε γεννιούνται οι πλαστές προσδοκίες. Τα όμορφα λόγια, όμορφα καίγονται και οι λαϊκιστές ξεχνούν αμέσως όσα έταζαν, αφήνοντας μόνους τους πολίτες να ζουν κάτω από τα ερείπια που έφεραν τα ψέματα. Είναι κάτι που το ζήσαμε, το πληρώσαμε, μας δίδαξε πολλά. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε. Δεν πρέπει ποτέ να το ξαναζήσουμε. Η χώρα γύρισε σελίδα. Όχι όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει συνώνυμο της μιζέριας και της άρνησης” τόνισε ο πρωθυπουργός ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους που θα κινηθεί στο εξής η πολιτική αντιπαράθεση.
Ως αντίδοτο του λαϊκισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης , όπως είπε και στην ομιλία του στο συνέδριο, δίνει βαρύτητα στην αξιοπιστία του πολιτικού λόγου και πέρα από το σύνθημα “Το είπαμε. Το κάναμε” κάλεσε τα στελέχη της ΝΔ στο λόγο τους και εντάξουν τα ρήματα “Προσπαθούμε” «Νοιαζόμαστε» και «Δρούμε». “Κάτι που σημαίνει ότι η Κυβέρνηση σηκώνει τα μανίκια, ενώ το κόμμα τη σημαία ενός πιο δυναμικού ανοίγματος στην κοινωνία” είπε.
Στόχος η αυτοδυναμία ως εθνική αναγκαιότητα
Η ισχύς του συστήματος της απλής αναλογικής στις επόμενες εκλογές σημαίνει αυτόματα και την έναρξη ενός σκληρού “ρόκ” όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες, καθώς το δύσκολο ζητούμενο είναι η αυτοδυναμία. Όπως το περιέγραψε ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται και ακατόρθωτο για την κυβερνώσα παράταξη, την οποία κάλεσε σε ετοιμότητα “πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη. Την κάλπη της απλής αναλογικής στο τέλος της τετραετίας ως την τελική κάλπη. Γιατί εκείνη είναι τελικά που θα κρίνει τους συσχετισμούς οι οποίοι θα επικυρωθούν αργότερα και πιο δυναμικά στη δεύτερη κάλπη. Ο βατήρας για τη νικηφόρα τελική ευθεία.” είπε, χαρακτηρίζοντας εκ νέου και εμφατικά τα τρία “Σ”: σταθερότητα, συνέχεια, συνέπεια, ως εθνικά ζητούμενα.
Η πρώτη μεγάλη αντιπαράθεση της άτυπης προεκλογικής περιόδου
Σε αυτό το κλίμα το νήμα της πρώτης μεγάλης πολιτικής αντιπαράθεσης, στην άτυπη προεκλογική περίοδο που φαίνεται να διανύουμε, αναμένεται να κόψει η συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη, της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας -ΗΠΑ. Μία συμφωνία που υπέγραψε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν τον Οκτώβριο του 2021 για την οποία ο κ. Δένδιας είχε δηλώσει μετά την υπογραφή της “ότι δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας της χώρας μας. Επίσης, δημιουργεί ένα κέλυφος κάτω από το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, στη βελτίωση όχι μόνο των αμυντικών εγκαταστάσεων της χώρας, αλλά και επίσης μέσα σε ένα ευρύτερο και γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο δημιουργείται και βελτιώνεται.” Μία συμφωνία ωστόσο που είχε βρει απέναντι τον ΣΥΡΙΖΑ, η στάση του οποίου κατά την ψήφισή της από την ελληνική Βουλή θα κρίνει και τους τόνους της αντιπαράθεσης, λίγες μέρες μάλιστα πριν το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο.