Ενα ελληνικό ειδικό σχολείο στη μάχη για την κορυφή

Δεν είναι ένα σχολείο σαν όλα τα άλλα ή μάλλον πολλά σχολεία θα ήθελαν να είναι σαν αυτό. Το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Αγίου Δημητρίου διεκδικεί τον τίτλο του καλύτερου επαγγελματικού σχολείου της Ευρώπης. Μάλιστα, ανταγωνίζεται ένα επαγγελματικό σχολείο τυπικής εκπαίδευσης από τη Λετονία.

Το ελληνικό σχολείο, με μότο «Μετάβαση – ένταξη – απασχολησιμότητα» είναι η επιλογή του οργανισμού Junior Achievement Europe, ανάμεσα σε 23 υποψηφιότητες, στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2022. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη του καλύτερου επαγγελματικού σχολείου στην ιστοσελίδα https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/VETExcellenceAwards2022 θα ολοκληρωθεί στις 15 Μαΐου, ενώ οι νικητές από όλες τις κατηγορίες θα ανακοινωθούν τρεις ημέρες αργότερα.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου πρωτοπορεί. Τον προσεχή Ιούλιο στην Εσθονία, το ΕΕΕΕΚ αναμένεται να βραβευθεί ως «Επιχειρηματικό Σχολείο 2022» στην κατηγορία των επαγγελματικών γυμνασίων και λυκείων από το J.A. Europe. Ενώ από το 2019, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ενταξης Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων «3S School Synergy Snacks», που «γεννήθηκε» στα… θρανία του συγκεκριμένου σχολείου, στέκεται με αξιώσεις στην αγορά, παρόλο που ως επί το πλείστον στηρίζεται στην εθελοντική δουλειά εκπαιδευτικών αλλά και των οικογενειών των παιδιών του Εργαστηρίου. Παράγει ένα άκρως ανταγωνιστικό προϊόν, μία ενεργειακή μπάρα ξηρών καρπών, έχοντας στον «πυρήνα» της νέους απόφοιτους του ΕΕΕΕΚ με ιδιαίτερες ανάγκες.

Διακρίσεις

«Οι διακρίσεις αυτές είναι μια επιβράβευση της δουλειάς μας αλλά κυρίως της προσπάθειας που κάνουν αυτά τα παιδιά. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως είμαστε ένα συνεργατικό και καινοτόμο σχολείο, το οποίο λειτουργεί πολύ οργανωμένα εδώ και πολλά χρόνια», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί του.

Το ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου είναι το μεγαλύτερο δημόσιο εργαστήριο αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα, με τους εγγεγραμμένους μαθητές να φτάνουν τους 220 και το εκπαιδευτικό και ειδικό επιστημονικό προσωπικό να ξεπερνά τα 100 άτομα. «Πρόκειται για παιδιά, ηλικίας 13 έως 22 ετών, με νοητική αναπηρία, αυτισμό, διάφορα σύνδρομα καθώς και παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που δεν μπορούν να φοιτήσουν σε άλλο σχολικό πλαίσιο», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η κοινωνική λειτουργός, Γεωργία Μπουλμέτη.

Δεξιότητες

Στα έξι χρόνια φοίτησης, οι μαθητές παίρνουν τα εφόδια και αναπτύσσουν όλες εκείνες τις δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες, βγαίνοντας πια στην κοινωνία. Παρακολουθούν εργαστήρια μαγειρικής, ξυλουργικής, υδραυλικής ακόμη και ραπτικής και κηπουρικής. «Το μεγαλύτερο άγχος για τις οικογένειες είναι πώς θα μπορέσουν αυτά τα παιδιά να προχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης.

Μέσα από συνέργειες τόσο με άλλα σχολεία τυπικής εκπαίδευσης όσο και με τον δήμο και φορείς, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και πραγματοποιώντας δράσεις προσπαθούμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά. Μεγάλη απόδειξη είναι η ΚοινΣΕπ που έχουμε δημιουργήσει, που απώτερο στόχο έχει να βγουν οι νέοι με αναπηρία στην κοινωνία, να νιώσουν ισάξιοι και να βρουν εργασία», σημειώνει η Εφη Χρυσού, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής στο ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου και μία εκ των πρωτεργατών τόσο της επιχείρησης όσο και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το Εργαστήριο.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, το ΕΕΕΕΚ διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα – ανήμερα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού διαγωνισμού – ημέρα σταδιοδρομίας, στην οποία θα συμμετέχουν 21 φορείς που θα ενημερώσουν τους γονείς των μαθητών για τη μετάβαση των παιδιών από το σχολείο στην κοινωνία.

Ροή Ειδήσεων

Διευκολύνσεις πληρωμών ζητά η Τουρκία από τη Ρωσία

Με την οικονομία της να έχει δεχθεί πλήγμα...

Κάλυψη βιοδεικτών από τον ΕΟΠΥΥ – Νοσηλεία κατ΄οίκον σε καρκινοπαθείς

Στην κάλυψη των εξετάσεων για τους βιοδείκτες των...

Ολυμπιακός: Δεν χρειάζεται να είναι καλύτερος από πέρσι – Χρειάζεται μόνο τα… αγαθά της season 2 (vids)

Βιάζονται πολλοί να συμπεράνουν ότι ο νέος Ολυμπιακός του...

Ρωσία: Ξεκίνησαν οι ποινικές διώξεις για άρνηση επιστράτευσης

Ενας 32χρονος ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει το...

Διευκολύνσεις πληρωμών ζητά η Τουρκία από τη Ρωσία

Με την οικονομία της να έχει δεχθεί πλήγμα από τις υψηλές τιμές της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Τουρκία εμφανίζεται τώρα...

Κάλυψη βιοδεικτών από τον ΕΟΠΥΥ – Νοσηλεία κατ΄οίκον σε καρκινοπαθείς

Στην κάλυψη των εξετάσεων για τους βιοδείκτες των γονιδίων του καρκίνου του μαστού BRCA1 και BRCA2 ετοιμάζεται να προχωρήσει ο ΕΟΠΥΥ, καθώς τις...

Ολυμπιακός: Δεν χρειάζεται να είναι καλύτερος από πέρσι – Χρειάζεται μόνο τα… αγαθά της season 2 (vids)

Βιάζονται πολλοί να συμπεράνουν ότι ο νέος Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα, θα είναι σίγουρα καλύτερος από τον περσινό. Και έχουν και μια σειρά από...