Εργοδότες παίρνουν πίσω το δώρο Χριστουγέννων από εργαζόμενους – «Βροχή» καταγγελιών

Aύξηση τουλάχιστον 50% των κρουσμάτων εργοδοτικών αυθαιρεσιών, σύμφωνα με τον Γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ

Δεκάδες είναι τις τελευταίες ημέρες οι καταγγελίες καταχρηστικής συμπεριφοράς των εργοδοτών σε σχέση με το δώρο Χριστουγέννων, με τον αριθμό των αυθαιρεσιών να παρουσιάζει αύξηση τουλάχιστον 50%.

Μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν χθες, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες μισθωτοί, καθώς σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν δεν έλαβαν το δώρο Χριστουγέννων, όπως ορίζει ο νόμος. Μάλιστα υπήρξαν περιπτώσεις που εργοδότες κατέβαλαν το έκτακτο επίδομα και στη συνέχεια το ζήτησαν πίσω.

Σύμφωνα με τον Γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρη Καραγεωργόπουλο, η ροή των φετινών καταγγελιών στη Συνομοσπονδία δείχνει αύξηση τουλάχιστον 50% των κρουσμάτων εργοδοτικών αυθαιρεσιών.

«Πρέπει να σημειωθεί πως οι καταγγελίες που φτάνουν σε εμάς προέρχονται από εργαζόμενους που έχουν φτάσει στο… μη παρέκει. Αφορούν εργοδότες που έχουν παντελώς αυθαίρετη στάση απέναντι στους εργαζόμενους και απλώς λένε : Δεν πληρώνω», διευκρίνισε ο κ. Καραγεωργόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Οι καταγγελίες στην ομάδα πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων – ανέργων της ΓΣΕΕ πέφτουν «βροχή» για μη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων ή για «κατάσχεσή» του από τον εργοδότη μετά την καταβολή. Κάποιοι επιτήδειοι, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν ακόμη και το τμήμα του Δώρου που κατέβαλλε το κράτος για την περίοδο της αναστολής σύμβασης εργασίας.

Τι να κάνετε αν δεν έχετε λάβει το δώρο Χριστουγέννων   Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ: «Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Ροή Ειδήσεων

Ο καιρός το τριήμερο: Μίνι καύσωνας έως το Σάββατο – Έως τους 41 βαθμούς η θερμοκρασία

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί...

Πρώτη σέντρα στην Superleague με «μάχη» Βόλος – Αστέρας Τρίπολης

Σήμερα, Παρασκευή (19/8), ξεκινάει το πρωτάθλημα της Superleague,...

Σλοβενία: Δέος από τη δύναμη της Φύσης: Ο άνεμος ξηλώνει οροφή σε δευτερόλεπτα – Βίντεο

Στα πλάνα του βίντεο το μεγάλο κτήριο μοιάζει...

Ο καιρός το τριήμερο: Μίνι καύσωνας έως το Σάββατο – Έως τους 41 βαθμούς η θερμοκρασία

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ - Αναλυτικά η...

Πρώτη σέντρα στην Superleague με «μάχη» Βόλος – Αστέρας Τρίπολης

Σήμερα, Παρασκευή (19/8), ξεκινάει το πρωτάθλημα της Superleague, με τον Βόλο να υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης στο Πανθεσσαλικό στις 21:30.Η ομάδα της Θεσσαλίας...

Σλοβενία: Δέος από τη δύναμη της Φύσης: Ο άνεμος ξηλώνει οροφή σε δευτερόλεπτα – Βίντεο

Στα πλάνα του βίντεο το μεγάλο κτήριο μοιάζει με κουκλόσπιτο.  Δέος προκαλεί,...